Απόψεις

«Λεφτά υπάρχουν» για τα κολέγια της Βοστώνης. Του Γιώργου Μακράκη*

γιώργος μακράκης

Η απόφαση της κυβέρνησης να χρηματοδοτεί ετήσια- με αναδρομική ισχύ μάλιστα από το 2019- τη Θεολογική Σχολή της Βοστώνης με 2,2 εκατομμύρια ευρώ καταδεικνύει την πελατειακή και καιροσκοπική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, η οποία αποβαίνει σε βάρος όμως των κοινωνικών δομών του κράτους που χρειάζονται πραγματική στήριξη και χρηματοδότηση.

Κι αυτό διότι το ερώτημα που τίθεται είναι για ποιο λόγο να διατεθούν τόσα χρήματα για μια Σχολή ενός κολεγίου στην Αμερική, όπου τα ετήσια δίδακτρα ενός σπουδαστή αγγίζουν τα 21.940 δολάρια το έτος;

Την ίδια στιγμή που στη χώρα μας υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό στα Δημόσια Σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο χιλιάδες μαθητές να χάνουν διδακτικές ώρες.

Την ίδια στιγμή που απαιτείται να χρηματοδοτηθούν περαιτέρω τα Δημόσια Νοσοκομεία με προσωπικό και εξοπλισμό, ειδικότερα μετά από 10 χρόνια ύφεσης και κρίσης.

Την ίδια στιγμή που οφείλουμε να επενδύσουμε στην έρευνα και στην καινοτομία μέσω των ελληνικών δημόσιων πανεπιστήμιων.

Το σίγουρο είναι πως θα βρούμε αρκετές κατηγορίες (κοινωνικές δομές, χρηματοδότηση Παιδείας, Υγείας, Έρευνας, υπηρεσίες προς όφελος των πολιτών) που ήταν προτιμότερο να διατεθούν αυτά τα χρήματα.

Ωστόσο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντί να στηρίζει το κοινωνικό κράτος και τις υπηρεσίες του, προχωρά μεθοδικά σε ιδιωτικοποιήσεις, συρρικνώνει τις δημόσιες δαπάνες, αλλά χρήματα για κολεγιακές σχολές της Αμερικής έχει να δαπανήσει.

Να θυμίσουμε μόνο πως τέτοιες πρακτικές σπατάλης των δημόσιων οικονομικών πόρων σε οργανισμούς και υπηρεσίες που δεν έχουν αντίκρισμα για την κοινωνία, αποτέλεσε κι έναν από τους βασικούς λόγους να οδηγηθούμε στην κρίση της προηγούμενης δεκαετίας.

*ο Γιώργος Μακράκης είναι Δάσκαλος, Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Δ. Θεοτοκόπουλος» και Μέλος της Ε.Ε. ΑΔΕΔΥ

Απόψεις

Κορωνοϊός: Η τήρηση των μέτρων προστασίας καθήκον και υποχρέωση όλων

γυναίκα κορωνοϊός μάσκα

Καθημερινά σε όλο τον πλανήτη, οι θάνατοι εξ αιτίας του κορωνοϊού παρουσιάζουν αύξηση (ξεπέρασαν το 1,15 εκατομμύρια) και οι προβλέψεις των ειδικών επιστημόνων κάνουν λόγο για περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης, λόγω και του χειμώνα. Μάλιστα, σε συνδυασμό με την γρίπη και τις ιώσεις της εποχής, τα πράγματα θα γίνουν πιο δύσκολα. 

Παράλληλα και τα κρούσματα του κορωνοϊού αυξάνονται ραγδαία σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, φθάνουν περίπου τα 43 εκατομμύρια! Οι αριθμοί των νεκρών και των κρουσμάτων, προκαλούν δέος και δικαιολογημένη ανησυχία. 

Στην Ελλάδα μας η αύξηση των κρουσμάτων (πάμε ολοταχώς για τετραψήφιο αριθμό) προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό, αφού αν συνεχισθεί με τον ίδιο ρυθμό, θεωρείται πιθανόν ότι θα βάλει σε δοκιμασία το εθνικό σύστημα υγείας. Ήδη πολλές περιοχές της χώρας (16 προς το παρόν) τέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των πολλών κρουσμάτων. 

Η Κρήτη, δεν ανήκει στην κατηγορία αυξημένου κινδύνου, αφού και το Ηράκλειο, στην τελευταία αξιολόγηση, από "πορτοκαλί" έγινε "κίτρινο". Έτσι σε όλο το νησί δεν ισχύουν τα ειδικά περιοριστικά μέτρα.

Όμως, το ότι η Κρήτη δεν ανήκει στις περιοχές αυξημένου κινδύνου, δεν σημαίνει ότι ο κίνδυνος της θανατηφόρου νόσου πέρασε. Αντίθετα, είναι εδώ και "παραμονεύει" να πλήξει όσους τον αγνοούν. Όλοι, έχουν καθήκον και υποχρέωση να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και τους γύρω τους.

Όλοι, οφείλουν να συνηθίσουν ότι για λίγο ακόμη χρονικό διάστημα, θα ζουν με τις ειδικές συνθήκες, που επιβάλλουν τα περιοριστικά μέτρα.  Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα πολυπόθητα, ασφαλή εμβόλια, θα διατεθούν στον κόσμο σε λίγους μήνες. 

Ως τότε, υπομονή και αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας: Μάσκα παντού, πλύσιμο χεριών και αποστάσεις ασφαλείας

ekriti.gr