Απόψεις

Κυριακή του άπιστου Θωμά! Του Θανάση Παπαμιχαήλ

θανάσης παπαμιχαήλ

Την Κυριακή γιορτάζουμε τον άπιστο Θωμά. Η εκκλησία μας μνημονεύει την εμφάνιση του Ιησού Χριστού, ενώπιον του Αποστόλου Θωμά, ο οποίος είχε αμφιβολίες ότι υπήρξε η Ανάσταση του Θεανθρώπου και ήθελε για να πειστεί να αγγίξει τις πληγές, από τα καρφιά της σταύρωσης.

Την Κυριακή του Θωμά, ολοκληρώνονται οι γιορτές του Πάσχα. Αυτά έγιναν τότε και μάλιστα από έναν μαθητή του Ιησού Χριστού.

Σήμερα, σε περίοδο οικονομικής κρίσης, επιδημίας, και φυσικών καταστροφών, οι σκεπτικιστές ανορθολογικών αντιλήψεων, συνωμοσιολόγοι και άπιστοι, αφθονούν.

Σε χώρες, και ιδιαίτερα  στην Ευρώπη, όπου το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού θεωρείται μορφωμένο, η αμφισβήτηση της ίδιας της ύπαρξης του ιού της πανδημίας, με διαδηλώσεις και ευφάνταστες συμπεριφορές, είναι καθημερινό θέμα στις ειδήσεις όλων των μέσων, αδιαφορώντας για την ατομική και συλλογική ευθύνη της ζωής των ίδιων και άλλων.

Κατασκευάζουν τερατώδης συνωμοσίες, για την προέλευση του ιού και τη σκοπιμότητα της ύπαρξης του, από διεθνή σκοτεινά κέντρα, που επιβουλεύονται τον πλανήτη, βάζοντας στο περιθώριο τις επιστημονικές ερμηνείες, αναλύσεις πρωτοκλασάτων καθηγητών υγείας.

Δυστυχώς, στην πρώτη φάση της πανδημίας, τροφοδότης συνωμοσιών και των εμμονών υπήρξε κι ένα μικρό μέρος της εκκλησίας, με τη Θεία Κοινωνία και τον συγχρωτισμό στις εκκλησίες. Ακόμη και υπουργούς είδαμε να παραβιάζουν τους κανόνες υγειονομικής προστασίας, αδιαφορώντας για τις όποιες συνέπειες.

Η πανδημία εκτός από τις άμεσες συνέπειες στην οικονομία, στην υγεία των πολιτών και στις διαπροσωπικές σχέσεις των ανθρώπων, δημιούργησε και ένα νέο κοινό  μέτωπο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που αμφισβητούν τις ενέργειες της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας, υπονομεύοντας τις προσπάθειες, με διαδηλώσεις, καταλήψεις σχολείων, συνεχείς αντεγκλήσεις και με πολιτικό ανορθολογισμό χάριν  αντιπολιτευτικών ωφελειών.

Καθημερινά η κοινωνία βρίσκεται μπροστά σε έναν πετροπόλεμο που στόχο έχει την αποκόμιση πολιτικών ωφελημάτων Ούτε λόγος για σύμπνοια.

Με την έλευση των εμβολίων και τον μεγάλο αριθμό των πολιτών που πρόκειται να εμβολιαστούν, χτίζεται το τείχος της ανοσίας, προσδοκώντας να μπει ένας φραγμός, ένα τέλος στην αβεβαιότητα που βρήκε πρόσφορο έδαφος και σε κάθε είδος συνωμοσιολογίας, που μας ταλαιπωρεί περισσότερο από ένα χρόνο.

Ας ευχηθούμε, μαζί με το μερικό άνοιγμα της εστίασης και του τουρισμού, να ξεκινήσει η θεραπεία της οικονομίας  και της ψυχικής υγείας μας. Και δυστυχώς για την αποκατάσταση της ψυχικής υγείας, δε έχουν εφευρεθεί εμβόλια. Όσο για την κατηγορία των αρνητών και των άπιστων, κάτι άλλο θα βρουν να εκτονωθούν!

Ο Θανάσης Παπαμιχαήλ είναι επικοινωνιολόγος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

AstraZeneca: Προβληματισμός για το θάνατο 44χρονης μητέρας μετά τον εμβολιασμό της

Τι κατανάλωσαν οι Κρητικοί το Πάσχα - Μπύρα και αρνί στην κορυφή

Κρήτη: Από τα ξημερώματα για καφέ και το βράδυ ουζάκι-Πολύς κόσμος απόλαυσε ό,τι είχε στερηθεί

Απόψεις

Το αντεργατικό νομοσχέδιο και η Δικαιοσύνη ως πυλώνας του κράτους δικαίου. Του Νίκου Σκουλά

Νίκος Σκουλάς

Την περασμένη εβδομάδα, ψηφίστηκε στο Κοινοβούλιο το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας που αναθεωρεί τις θεμελιώδεις διατάξεις του ν.1264/1982 και της συναφούς εργατικής νομοθεσίας. Αυτής που προστατεύει την εργασία, την προσωπικότητα του εργαζομένου και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες σε υλοποίηση των διατάξεων του ισχύοντος Συντάγματος.

Με το νομοσχέδιο επέρχεται ανατροπή του οκταώρου εργασίας, όπως το γνωρίζαμε. Επίσης προβλέπεται πιθανότητα δωδεκάωρης και πλέον εργασίας. Ο υπερβάλλων χρόνος εργασίας θα συμψηφίζεται σε μεταγενέστερο χρόνο χαμηλότερης εργασιακής έντασης. Τέλος, τίθενται τόσες προϋποθέσεις για την νομιμότητα της απεργίας που στην πράξη την καθιστούν παράνομη και καταχρηστική. Γενικά, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αποδομούν και θίγουν τα συνταγματικά δικαιώματα στην εργασία και την απεργία καθώς και στην προσωπικότητα των εργαζομένων στον πυρήνα τους.

Οι σχετικές ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που προβλήθηκαν στην Βουλή, απορρίφθηκαν με την δύναμη της πολιτικής πλειοψηφίας. Τα ερωτήματα όμως περί συνταγματικότητας των διατάξεων του νομοσχεδίου παραμένουν και θα κριθούν από την Δικαιοσύνη σε αμετάκλητο βαθμό μετά την θέση του σε ισχύ.

Σε κάθε Κράτος Δικαίου, είναι ουσιώδης η κατανομή της πολιτικής ισχύος στους δημόσιους θεσμούς. Τούτο προκειμένου να εξισορροπούνται και να αλληλοελέγχονται οι αρμόδιοι φορείς καθώς και για να αποφεύγεται η κατάχρηση της εξουσίας. Θεμελιώδης για κάθε Δημοκρατία είναι η διάκριση των εξουσιών σε νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική. Η λειτουργία του πολιτεύματος στην χώρα μας, δείχνει ότι νομοθετική και εκτελεστική εξουσία ταυτίζονται σχεδόν μέσω της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Συνεπώς κρισιμότατος παραμένει ο ρόλος της τρίτης εξουσίας, της Δικαιοσύνης, για την ισοστάθμιση κάθε κατάχρησης και την τήρηση της συνταγματικής και της εν γένει έννομης τάξης.

Είναι βιολογικά αβίωτη η παρατεταμένη εργασία των 12 και 13 ωρών σε οποιονδήποτε τομέα εργασίας. Οδηγεί σε εξάντληση και εργατικά ατυχήματα. Υπάρχει εξ άλλου δυνατότητα απόλυσης του εργαζομένου πριν συμψηφιστεί ο χρόνος εργασίας του με μεταγενέστερη μείωση ωραρίου. Παρόμοια χάθηκαν το 2011 εκατοντάδες χιλιάδες αποζημιώσεις απόλυσης για όσους εργαζόμενους υπέγραψαν τις νέες συμβάσεις εργασίας με την τότε νέα νομοθεσία. Αρκετοί υποχρεώθηκαν να το κάνουν προ της απειλής απόλυσης. Δεν μπορεί η πρόοδος να προκύπτει από την εξάντληση και την εξαθλίωση των πολιτών. Δεν νοείται εργασία χωρίς αμοιβή.

Κύριο μέσο διεκδίκησης των εργαζομένων είναι η απεργία. Όταν σωρεύονται εκ του νόμου τόσες προϋποθέσεις για την άσκησή της, στην πραγματικότητα φαλκιδεύεται και ακυρώνεται στον πυρήνα του, αυτό το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα.

Το οκτάωρο εργασίας είναι η θεμελιώδης κατάκτηση που αποκατέστησε την κοινωνική ειρήνη στην Δύση για δεκαετίες. Το μεταπολεμικό κοινωνικό κράτος συμπλήρωσε την ευημερία από την οποία αναδείχθηκε ένα πρωτοφανές επίπεδο ζωής. Το βίωσε επωφελώς η ώριμη σήμερα γενιά, για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία. Με την σειρά του αυτό ακριβώς το υψηλό επίπεδο ζωής, ευεργέτησε αποτελεσματικά τον κύκλο της οικονομίας μέσω της κατανάλωσης.

Είναι ραγδαία η αποδόμηση των εργατικών δικαιωμάτων και της προσωπικότητας του ανθρώπου που επέρχεται με το συζητούμενο νομοσχέδιο και με άλλα παλαιότερα. Οι ρυθμίσεις έρχονται με αφορμή την πανδημία, αλλά βάσιμα θεωρείται ότι ψηφίζονται για να παραμείνουν.

Όμως, η καταβαράθρωση του επιπέδου ζωής επιφέρει την εξαφάνιση της ευημερίας των μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων και την εξαθλίωση των κατωτέρων. Η κρίσιμη ομάδα του μεσαίου και κατώτερου κοινωνικού σώματος στηρίζει δομικά το πολίτευμα της Δημοκρατίας. Τούτη είναι αρχαία επισήμανση, ήδη από τα Πολιτικά του Αριστοτέλη.

Η αποδόμηση του πυρήνα των συνταγματικών δικαιωμάτων θίγει το στοιχειώδες κοινωνικό συμβόλαιο στο οποίο στηρίζεται η Δημοκρατία.

Για να γίνουμε πιο απτοί, θα επισημάνουμε τα ακόλουθα:

Το Χόλιγουντ είναι κινηματογραφικός προπομπός της παγκοσμιοποιημένης πολιτισμικής επιρροής. Εισφέρει διεθνή πρότυπα ζωής και σκέψης. Επισημαίνει εξελίξεις σε μελλοντική προβολή. Η ταινία “Τζόκερ” του 2019, που έτυχε θυελλώδους υποδοχής σε επίπεδο ακρόασης παγκοσμίως, είναι μία προειδοποίηση. Το σενάριο πραγματεύεται τις εκρηκτικές εξελίξεις από την κατάρρευση του πλέγματος κοινωνικών προγραμμάτων και προστασίας σε περιβάλλον δυτικής μεγαλούπολης. Οι αναπόφευκτες συνέπειες, για τις οποίες προειδοποιεί εμμέσως η κινηματογραφική παραγωγή του “Τζόκερ”, δεν έχουν γίνει αντιληπτές από τους εισηγητές του αντεργατικού νομοσχεδίου. Η κοινωνική ισορροπία δεν είναι θεωρητική κατασκευή. Ούτε αντέχει τόση κατάχρηση και υποβάθμιση.

Με την γνωστοποίηση των διατάξεων του νομοσχεδίου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος κ. Σεβαστίδης Χαράλαμπος, δημοσίευσε μια καθόλου τυχαία νομική τοποθέτηση και ανακοίνωση. Αποφαίνεται για την νομικά πλημμελή και την κοινωνικά άδικη αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων τα τελευταία τριάντα χρόνια. Ο ρόλος του δεν είναι ασήμαντος. Κρίνεται ως τεκμηριωμένο προανάκρουσμα κατά της ατυχούς νομοθετικής επιλογής.

Οι αντισυνταγματικές διατάξεις του νομοσχεδίου αντιστρατεύονται επιγραμματικά στα δικαιώματα που κατοχυρώνονται στα άρθρα 4παρ.1, 5παρ.1, 20, 22 και 23 και 25 παρ.3 και 4 του Συντάγματος. Η αρχή της αναλογικότητας, που επιλύει τα θέματα σύγκρουσης συνταγματικών δικαιωμάτων, δεν επιτρέπει την προσβολή των εργασιακών δικαιωμάτων στον πυρήνα τους.

Εναπόκειται στον διάχυτο έλεγχο της συνταγματικότητας των νόμων από τα Δικαστήρια κάθε βαθμού, η κρίση για την ισχύ τους. Διότι, ο έλεγχος της νομιμότητας είναι θεσμική εγγύηση στο Κράτος Δικαίου. Αυτός, ανάγεται βασικά στην κρίση της Δικαιοσύνης, ως θεματοφύλακα της συνταγματικής τάξης.

Μπροστά στις ανατρεπτικές εξελίξεις στο πεδίο του εργατικού δικαίου, κάθε δημόσιος φορέας συνδιαμορφώνει αρμοδίως την κοινωνική πραγματικότητα και την εξελίσσει με την δράση και τις επιλογές του. Αναπόφευκτα, η συνταγματικότητα των διατάξεων θα δοκιμαστεί και από τον τρίτο πυλώνα της Δημοκρατίας, την Δικαιοσύνη στο πεδίο της αρμοδιότητάς της. Ανέκαθεν ήταν μεγάλη η ευθύνη του κρίνοντος δικαστή ως δημόσιου λειτουργού και κοινωνού ταυτόχρονα.

O Νίκος Κ. Σκουλάς είναι Δικηγόρος και Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γλυκά Νερά: Οργισμένη η μητέρα της Καρολάιν, δεν υποπτεύθηκε στιγμή τον Μπάμπη

Ηράκλειο: Τραγωδία με τον ηλικιωμένο που είχε εξαφανιστεί

Ηράκλειο: Σε λειτουργία η ράμπα πρόσβασης ΑμεΑ στη θάλασσα, στη Δημοτική Ακτή Καρτερού