Απόψεις

Κρατικός Προϋπολογισμός και Γερμανικές Αποζημιώσεις. Του Νότη Μαριά*

Μαριάς

Για άλλη μια χρονιά κατατέθηκε στη Βουλή ο Κρατικός Προϋπολογισμός η συζήτηση του οποίου ξεκίνησε στην Επιτροπή Οικονομικών αυτή την εβδομάδα.

Η φετινή όμως συζήτηση και ψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού γίνεται σε μια χρονιά σημαντικών εξελίξεων γύρω από το ζήτημα των Γερμανικών Αποζημιώσεων. Και αυτό γιατί ως γνωστόν στις 17 Απριλίου η Ολομέλεια της Βουλής συζήτησε το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής για τις Οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Ακολούθησε στις 4 Ιουνίου η επίδοση εκ μέρους της Ελληνικής κυβέρνησης ρηματικής διακοίνωσης προς την Γερμανία με την οποία η Αθήνα κάλεσε το Βερολίνο να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για το ζήτημα των Πολεμικών Επανορθώσεων και του Αναγκαστικού Κατοχικού Δανείου.

Η Γερμανία πιστή στην γνωστή της τακτική στις 18 Οκτωβρίου απάντησε αρνητικά στην Ελληνική Ρηματική Διακοίνωση ρίχνοντας πλέον το μπαλάκι στο ελληνικό τερέν.

Μετά απ΄ αυτή την εξέλιξη η Αθήνα οφείλει να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για τη δικαστική επίλυση της διαφοράς φέρνοντας το ζήτημα των Γερμανικών Οφειλών ενώπιον του αρμοδίου δικαιοδοτικού οργάνου.

Και όλα αυτά μάλιστα, όπως έχουμε αναλύσει στις 16 Σεπτεμβρίου σε σχετικό άρθρο μας, σε μια ιδιαίτερα σημαντική φάση από πλευράς διεθνούς δικαίου η οποία σηματοδοτήθηκε πρόσφατα με την  υπ΄ αρίθμ. 21995/3-9-2019 Απόφαση του Πολιτικού Τμήματος του Ιταλικού Ακυρωτικού με την οποία δόθηκε το τελικό πράσινο φως για εκτέλεση εις βάρος των Γερμανικών Σιδηροδρόμων της γνωστής Αμετάκλητης υπ΄ αρίθμ. 137/25-9-1997   Απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λιβαδειάς που δικαίωσε τα θύματα του Διστόμου.

Δυστυχώς η σημαντική αυτή δικαστική εξέλιξη που δικαιώνει τους Διστομίτες και αποτελεί τομή στον αγώνα για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις δεν είχε την ανάλογη εξέλιξη στην Ελλάδα, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει χορηγηθεί άδεια από τον Υπουργό Δικαιοσύνης προκειμένου να γίνει και στην Πατρίδα μας εκτέλεση της παραπάνω δικαστικής απόφασης του Διστόμου εις βάρος της περιουσίας του Γερμανικού δημοσίου που βρίσκεται στην Ελλάδα.

Το ίδιο ισχύει και σε σχέση με την εγγραφή των Γερμανικών Αποζημιώσεων στον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Ήδη από το 2011 με το βιβλίο μας «Το Μνημόνιο της Χρεωκοπίας και ο Άλλος Δρόμος, Πειραματόζωον η Ελλάς» είχαμε επισημάνει ότι η Πατρίδα μας προκειμένου να πιέσει αποφασιστικά τη Γερμανία να εξοφλήσει τις Οφειλές της έναντι της Ελλάδας θα έπρεπε πέραν των άλλων να προβεί σε δύο επιπλέον ενέργειες. Στην εγγραφή των Γερμανικών Αποζημιώσεων στον Κρατικό Προϋπολογισμό και στην τιτλοποίηση του Αναγκαστικού Κατοχικού Δανείου.

Έκτοτε είχα την ευκαιρία να προτείνω δύο φορές στην Ελληνική Βουλή ως εισηγητής της ελάσσονος μειοψηφίας κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού 2013 και 2014 την εγγραφή των Γερμανικών Αποζημιώσεων στον Κρατικό Προϋπολογισμό. Μάλιστα τη θέση αυτή δέχθηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρα υποσχέθηκε το 2014 ότι θα προχωρούσε στην εγγραφή των Γερμανικών Αποζημιώσεων στον Κρατικό Προϋπολογισμό όταν γινόταν πρωθυπουργός. Και βέβαια την επόμενη χρονιά έγινε πρωθυπουργός αλλά δεν τήρησε ποτέ την υπόσχεσή του αυτή καθ΄ όλη τη διάρκεια της τετραετούς και πλέον πρωθυπουργίας του.

Δεδομένου ότι η αρνητική απάντηση της Γερμανίας στην ελληνική ρηματική διακοίνωση δόθηκε στις 18 Οκτωβρίου θεωρώ ότι υπήρχε επαρκής χρόνος στη διάθεση της κυβέρνησης της ΝΔ προκειμένου να προχωρήσει στην τροποποίηση του Σχεδίου Προϋπολογισμού και να εγγράψει συνακόλουθα τις Γερμανικές Αποζημιώσεις στον Κρατικό Προϋπολογισμό 2020 ο οποίος κατατέθηκε τελικά στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου.

Δυστυχώς όμως και φέτος για άλλη μια φορά κατατέθηκε Κρατικός Προϋπολογισμός χωρίς την εγγραφή των Γερμανικών Αποζημιώσεων και όλα αυτά καθώς συμπληρώθηκαν 77 χρόνια από την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου. Επέτειο την οποία γιορτάσαμε την περασμένη Κυριακή στο Γοργοπόταμο όπου καταθέσαμε και στεφάνι τιμώντας τους Ήρωες της Ενωμένης Εθνικής Αντίστασης.

Νότης Μαριάς είναι Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Καθηγητής Θεσμών ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρώην Ευρωβουλευτής

Απόψεις

Προς Κεμάλ Κιλιντσάρογλου… Του Λεωνίδα Κουμάκη

kemal.jpg

Ο αρχηγός της Τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιντστάρογλου κατά τακτά χρονικά διαστήματα κάνει δηλώσεις σχετικές με Ελληνικά νησιά και βραχονησίδες του Αιγαίου, ισχυριζόμενος πως «ανήκουν στην Τουρκία».

Σε κάθε δήλωση υπάρχει μια σκόπιμη σύγχυση όσον αφορά τον αριθμό τους. Άλλοτε «18 νησιά είναι υπό κατάληψη από τους Έλληνες στρατιώτες» (Haberturk / Δεκέμβριος 2017), άλλοτε «156 νησιά και βραχονησίδες που ανήκουν στην Τουρκία και η στρατιωτικοποίηση τους δεν είναι σωστή» (Εφημερίδα Sozcu /Μάρτιος 2018) και άλλοτε αναρωτιέται «Γιατί η κυβέρνηση δεν βγάζει άχνα για τα 16 κατεχόμενα νησιά του Αιγαίου» (ομιλία στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, Ιούνιος 2019).

Το 2018 δήλωνε πανευτυχής πως «Το 2019 θα έρθω στην εξουσία και θα τα πάρω, όπως πήρε ο Ετζεβίτ την Κύπρο», λες και κλέβει κότες από ανυποψίαστους αγρότες!

Πριν από λίγες μέρες (Ιανουάριος 2020) σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Haber Global, ο αρχηγός της Τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης ασκώντας έντονη κριτική για την απόφαση Ερντογάν να στείλει στρατό στην Λιβύη, είπε και τα εξής ανιστόρητα:

«Υπάρχουν νησιά στο Αιγαίο, σωστά; Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης, αυτά τα νησιά πρέπει να εκκαθαριστούν από όπλα. Καμία χώρα δεν έχει το δικαίωμα να διαθέτει ένοπλες δυνάμεις σε αυτά τα νησιά. Υπάρχουν Έλληνες στρατιώτες στα ελληνικά νησιά; Ναι. Τα νησιά, που μας ανήκουν, είναι υπό κατοχή; Ναι, είναι. Πού είναι ο εθνικός ήρωας; Πού είναι ο παγκόσμιος ηγέτης; Πού είναι αυτός ο άνθρωπος; Είναι ο μόνος άνθρωπος εξαιτίας του οποίου η Τουρκία θα απωλέσει τη Γαλάζια Πατρίδα».

Η εικόνα που εισπράττουμε είναι ότι πίσω από την ειρηνική διάθεση κάθε μορφωμένου Τούρκου πολίτη, πίσω από τις τηλεοπτικές σειρές με τις οποίες μας βομβαρδίζουν καθημερινά οι Ελληνικοί τηλεοπτικοί σταθμοί και οι οποίες παρουσιάζουν ένα φιλειρηνικό και καλοπροαίρετο μέσο Τούρκο πολίτη με τα ίδια βάσανα, πίσω από την απλόχερη, ανθρώπινη υποστήριξη και ασφάλεια που παρέχουμε σε κάθε κυνηγημένο Τούρκο πολίτη που καταφεύγει στην Ελλάδα για να γλυτώσει από την Ερντογανική «Δημοκρατία», καραδοκεί ένα διαχρονικό, τερατώδες, απάνθρωπο και επιθετικό καθεστώς παντουρκιστών* που κάθε περίοδο απλά  αλλάζει το όνομα των εκπροσώπων του: Εμβέρ Πασάς, Μουσταφά Κεμάλ, Ισμέτ Ινονού, Αντάν Μεντερές, Μπουλέντ Ετσεβίτ έως τους σημερινούς Ρετζέπ Τ. Ερντογάν, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, Ντεβλέτ Μπαχτσελή ή Μεράλ Ακσενέρ! Όλοι ανεξαιρέτως από την ίδια μήτρα παντουρκιστών, από το ίδιο καθεστώς με τον κοινοβουλευτικό φετετζέ! Αν κάποιος διαφωνεί με το αποκρουστικό αυτό καθεστώς, κλείνεται αμέσως στην φυλακή, όπως ακριβώς ο Σελαχετίν Ντεμιρτάς και εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι!

Κάθε καλόπιστος άνθρωπος λοιπόν, δεν μπορεί παρά να αγανακτεί από το θράσος και την υποκρισία του κ. Κιλιτσντάρογλου.

Μπορεί ακόμα να του κάνει μερικές απλές ερωτήσεις, όπως:

Γιατί κ. Κιλιντσάρογλου η Τουρκία έχει δικαίωμα να δημιουργεί απέναντι από τα Ελληνικά νησιά την στρατιά του Αιγαίου, με εκατοντάδες αποβατικά σκάφη που απειλούν καθημερινά την ασφάλεια τους και η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να φροντίσει την άμυνα τους; Γιατί η Τουρκία δικαιούται να παραβιάζει καθημερινά τον Ελληνικό εναέριο χώρο πάνω από κατοικημένα Ελληνικά νησιά και η Ελλάδα δεν δικαιούται να αμυνθεί;

Γιατί κ. Κιλιντσάρογλου εσείς μπορείτε ελεύθερα να μας απειλείτε καθημερινά με σκόπιμα νεφελώδη «επιχειρήματα» και εμείς δεν έχουμε το δικαίωμα της νόμιμης άμυνας, το οποίο προβλέπεται από το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών;

Μήπως καλομάθατε με την εκ του ασφαλούς εισβολή σας στην απροστάτευτη, μαρτυρική Κύπρο, με τις πλάτες άλλων, και ψάχνετε εναγωνίως το επόμενο θύμα σας;

Γιατί κ. Κιλιντσάρογλου όταν εσείς «αισθανθήκατε κίνδυνο» από τους Κούρδους της Συρίας κάνατε τρείς εισβολές μέσα σε ξένα εδάφη για να δημιουργήσετε «ζώνη ασφαλείας»; Δεν μας λέτε «ευχαριστώ» που δεν σας ζητήσαμε ακόμα, με την δική σας ακριβώς λογική, να δημιουργήσουμε και εμείς μια «ζώνη ασφαλείας» μέσα στα Μικρασιατικά παράλια για να προστατευθούμε; 

Εσείς που μας κατηγορείτε ότι παραβιάσαμε την Συνθήκη της Λωζάνης μήπως θυμάστε τί κάνατε εσείς; Εξευτελίσατε τις κρυστάλλινες υποχρεώσεις που αναλάβατε με το άρθρο 14 της Συνθήκης της Λωζάνης για την Ίμβρο και την Τένεδο, μειώνοντας τον χριστιανικό πληθυσμό από το 92% που ήταν όταν σας παραδώσαμε τα νησιά σε λιγότερο από 1% σήμερα! Τι λέτε, δεν πρέπει σας τα ζητάμε επίμονα πίσω, αφού παραβιάσατε ασύστολα, ξεδιάντροπα και προκλητικά όλες τις υποχρεώσεις που αναλάβατε;

Εσείς που μας κατηγορείτε ότι παραβιάσαμε την Συνθήκη της Λωζάνης, θυμάστε μήπως αν τηρήσατε κάποιο από τα άρθρα της Συνθήκης για τον Ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης; Μην κάνετε τον κόπο να ψάξετε: Κανένα απολύτως! Επιστράτευση είκοσι ηλικιών το 1940, ρατσιστικό βαρλίκι το 1942, πογκρόμ με πολλούς νεκρούς το 1955, απελάσεις το 1964 και αμέτρητα άλλα! Μας μιλάτε για παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης εσείς που την έχετε κατά-εξευτελίσει;

Νομίζετε κ. Κιλιντσάρογλου πως μπορείτε στο διηνεκές να περιφρονείτε όλες τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνετε και να απαιτείτε από όλους τους άλλους να σέβονται τις δικές τους υποχρεώσεις όπου και όποτε σας βολεύει;

Δεν θα έπρεπε σαν αρχηγός της Τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης να γνωρίζετε πολύ καλά πως τα Δωδεκάνησα παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα κατά πλήρη κυριαρχία από τη Σύμβαση Ειρήνης των Παρισίων, μεταξύ Ιταλίας και Συμμάχων, τον Απρίλιο του 1947, αμέσως μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στον οποίο παριστάνατε τον επιτήδειο ουδέτερο όταν εμείς χύναμε ποταμούς αίματος;

Δεν θα έπρεπε σαν αρχηγός της Τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης να γνωρίζετε πολύ καλά πως απαγορεύονται οι υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά της Μυτιλήνης, της Χίου, της Σάμου και της Ικαρίας, όπως απαγορεύονται οι υπερπτήσεις Ελλήνων στις ακτές της Ανατολίας, σύμφωνα με την Συνθήκη της Λωζάνης που τόσο θρασύτατα επικαλείστε; Μας είδατε να πετάμε εμείς επάνω από την Ανατολία; Εσείς γιατί παραβιάζετε καθημερινά τον εναέριο χώρο μας; Μήπως έχετε το ακαταλόγιστο και δεν το ξέραμε;

Δεν θα έπρεπε σαν αρχηγός της Τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης να γνωρίζετε πολύ καλά πως ο δικός σας Υπουργός των Εξωτερικών Tevfik Rüştü Aras (1883-1972) το 1936 αναγνώρισε πανηγυρικά και εγγράφως το νόμιμο δικαίωμα της Ελλάδας να εγκαταστήσει στρατεύματα σε Λήμνο και Σαμοθράκη;

Δεν έχετε καταλάβει ακόμα πως οι εποχές που κάνατε ότι θέλατε με τις πλάτες των άλλων, πέρασαν ανεπιστρεπτί; Δεν καταλάβατε που η «σαρωτική στρατιωτική υπεροχή» που νομίζετε ότι έχετε, βρίσκεται πίσω από τα σίδερα των γεμάτων φυλακών σας;

Ακόμα ονειρεύεστε πως με «σύνορα της καρδιάς», «γαλάζιες πατρίδες» και πράσινα άλογα θα ξαναστήσετε οθωμανική αυτοκρατορία τον 21ο αιώνα;   

Νομίζετε ακόμα πως με φτηνόθολό και επικίνδυνο λαϊκισμό σε αμόρφωτους πληθυσμούς της ανατολής που μαγεύονται σε κάθε ιδέα «κατάκτησης», εξυπηρετείτε την αποκρουστική ιδεολογία σας;

Δεν αντιλαμβάνεστε την καθολική διπλωματική απομόνωση της σύγχρονης Τουρκίας την οποία δεν εμπιστεύεται πλέον καμία σοβαρή κυβέρνηση – ακόμα και αυτές που θεωρείτε «φίλες»;

Η μήπως πιστεύετε που αυτοί που τώρα σας καλοπιάνουν και σας λένε όμορφα λόγια για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα, δεν θα σας τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια όταν έρθει η ώρα; Δεν καταλαβαίνετε ότι εσείς και οι όμοιοι σας οδηγείτε την σύγχρονη Τουρκία στα βράχια;  

Και για να τελειώνουμε: Οφείλουμε σε εσάς και τους ομοϊδεάτες σας ένα μεγάλο «ευχαριστώ» γιατί με τις επαναλαμβανόμενες ανοησίες σας, αφυπνίσατε σύσσωμο τον όπου γης Ελληνισμό.

Και σας συνιστούμε να μην κάνετε το λάθος να πιστέψετε πως ο σημερινός Ελληνισμός μοιάζει σαν τους απροστάτευτους που δολοφονείτε χωρίς ίχνος ντροπής στην μακραίωνη ιστορία της βουτηγμένης σε αίμα αθώων ιδεολογίας σας.

Έχετε την δυνατότητα να γίνετε ένα ειρηνικό, πολιτισμένο κράτος που σέβεται την διεθνή έννομη τάξη, όπως ακριβώς θα επιθυμούσε το συντριπτικό ποσοστό των μορφωμένων Τούρκων και των άλλων λαών της Ανατολής.

Αν δεν το κάνετε, παρακαλώ βεβαιωθείτε πως απλά χτυπάτε το κεφάλι σας στον τοίχο. Και αν πιστεύετε πως θα σπάσει ο τοίχος και όχι το κεφάλι σας, τόσο το χειρότερο για σας!

 

*Παντουρκισμός και Τουρκική πολιτική απέναντι στον Ελληνισμό, στο διαχρονικό, αυτοβιογραφικό βιβλίο «Το Θαύμα – Μια πραγματική ιστορία» που είναι διαθέσιμο εντελώς δωρεάν τόσο στην 5.η Ελληνική έκδοση (2020) όσο και στην 3.η Αγγλική έκδοση (2019) από την Βιβλιοθήκη του International Hellenic Association