Απόψεις

Καλή Σαρακοστή και στην πολιτική επικοινωνία. Του Θανάση Παπαμιχαήλ

σαρακοστή

Καλή Σαρακοστή εύχονται οι χριστιανοί, γιατί έτσι «καθαρίζονται» πνευματικά και σωματικά. Μέρες νηστείας, όπως οι σαράντα μέρες νηστείας το Χριστού στην έρημο. Αυτά τα θρησκευτικά, για την ευχή που ακούμε εδώ και λίγες μέρες από όλους όσοι ασπάζονται τον Χριστιανισμό.

Καλή Σαρακοστή από τις εμφανίσεις των πολιτικών μας, θα έχουμε; Οι ανάγκες των πολυάριθμων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, παραπληροφόρησης και προπαγάνδας, για τους περισσότερους, παραδοσιακά ή νέας τεχνολογίας, σε συνδυασμό με την επί 24ώρου βάσης λειτουργίας τους, έχουν δημιουργήσει μια τεράστια ζήτηση προσώπων του πολιτικού και life style χώρου. Ιδιαίτερα, σε θέματα επικαιρότητας, κυβερνητικά, αντιπολιτευτικά, δικαστικά, αθλητικά και πολλά ακόμη κοινωνικά γεγονότα. Από γάμους των celebrities μέχρι θέματα που απασχολούν τα ψιλά των εσωτερικών σελίδων των εφημερίδων και περιοδικών.

Το αδηφάγο τηλεοπτικό κοινό, τα καταναλώνει όλα και αμάσητα. Σημαντικά, φλέγοντα και ασήμαντα θέματα της καθημερινότητας.

Στις μέρες μας, το μεταναστευτικό, προσφυγικό, παραδικαστικό, επιδημίες, δημιούργησαν τεράστιο ζήτημα εξεύρεσης προσώπων από καθηγητές ιατρικής, απόστρατους στρατιωτικούς, δικαστικούς, υπουργούς, βουλευτές, αυτοδιοικητικούς, για να καλύψουν την τεράστια ζήτηση σε πάσης φύσεως συνεντεύξεις, κρίσεις και σχολιασμούς.

Φυσικά, εκτός από τις ατομικές συνεντεύξεις και συζητήσεις, έχουμε και τα λεγόμενα talk show με τα οποία έχουν καθιερωθεί στη συνείδηση των τηλεθεατών, ως συλλογικά «σόου»!

Για μια στιγμή προσοχής και για να ανέβει η αδρεναλίνη «σκάει» ένα τηλεοπτικό σόου, σκηνοθετημένο ή μη, για να «σπάσει» τα νούμερα της τηλεθέασης.

Οι πολιτικοί «μαϊντανοί» ξέρουν καλά το ρόλο τους και την ικανότητα τους να συμπλέκονται με τους κομματικούς αντιπάλους τους, υπό το φως των τηλεοπτικών προβολέων. Άλλωστε, αυτό είναι και το ζητούμενο από τα Μέσα, για να παίρνουν τις προσκλήσεις και να πιάνουν «στασίδι» κάθε μέρα, σε κάθε κανάλι, εκ περιτροπής.

Καλή Σαρακοστή θα πρέπει να είναι η ευχή όλων των τηλεθεατών, προς τους γνωστούς σε όλους εμάς, τοκσοουίτες που μας ζαλίζουν καθημερινά με τη βοερή ανεπάρκεια τους, την ακατάσχετη λαθολογία, την κατασκευή αποδιοπομπαίων τράγων, τη δολοφονία χαρακτήρων, μετατρέποντας μια συλλογική αντιπαράθεση, σε ανθρωποφαγία τις περισσότερες φορές.

Καλή Σαρακοστή ιδιαίτερα σε όσους, οι γνωστές χθεσινές θέσεις τους είναι αντίθετες με τις σημερινές. Να αφήσουν να περάσει ένα χρονικό διάστημα, μέχρι να ξεχαστούν και μετά από την αρχή. Άλλωστε οι κωλοτούμπες είναι της μόδας. Πολλές φορές είναι πιο γρήγορες από τη σκιά τους.

Καλή Σαρακοστή στο πλήθος των πολιτικών σολοικισμών, των ιδεολογικών και εκφραστικών λαθών, από τους καθοδηγητές της κοινής γνώμης που νομίζουν ότι το κέντρο του κόσμου είναι ο περίγυρος τους.

Καλή Σαρακοστή και στον υπερβολικό τρόπο παρουσίασης πολιτικών ασήμαντων γεγονότων ως πλέον σημαντικών, από τα ΜΜΕ που έχουν στην ατζέντα τους. «Δύο μέτρα και δύο σταθμά» χάριν των χορηγών που τα στηρίζουν.

Καλή Σαρακοστή και στα πολιτικά τρολς που κατακλύζουν τοίχους και γεμίζουν παραπολιτικές στήλες, «θεραπαινίδες» κομματικών στόχων, με απώτερο στόχο την ενεργοποίηση ανακλαστικών της κοινωνίας για επίτευξη συγκεκριμένων επιδιώξεων.

Καλή Σαρακοστή στην πολιτική επικοινωνία γιατί το εκλογικό σώμα έχει μπαφιάσει!

Θανάσης Παπαμιχαήλ, Επικοινωνιολόγος

Απόψεις

Αναξιοκρατία των εμβολιασμών για τους νεότερους ευπαθείς. Του Νίκου Ανδρουλάκη

νίκος ανδρουλάκης

Οι πρόσφατες ενημερώσεις εκ μέρους της αρμόδιας επιτροπής για το συνολικό σχέδιο εμβολιασμών στη χώρα μας, έθεσαν το πλαίσιο αναφορικά με τις προτεραιότητες της ελληνικής Κυβέρνησης. Σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ, ο σχεδιασμός για τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων νεότερων ηλικιών, με υποκείμενο νόσημα, μετατίθεται μερικούς μήνες αργότερα. 

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι έχοντες υποκείμενο νόσημα χωρίζονται σε δυο κατηγορίες. Η πρώτη αποτελείται από εκείνους που ανεξαρτήτως ηλικίας έχουν υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου και συγκεκριμένα: 

•μεταμόσχευση

•νεφρική ανεπάρκεια

•κυστική ίνωση

•καρκίνος υπό αγωγή

•σοβαρά χρόνια προβλήματα αναπνευστικού με χρήση οξυγόνου κατ’ οίκον (ΧΑΠ ή πνευμονοπάθεια)

•ανοσοκαταστολή

Η δεύτερη αποτελείται από εκείνους που έχουν ηλικία 18-59 ετών και υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου, συγκεκριμένα:        

• χρόνια καρδιολογικά νοσήματα

• διαβήτης

• παχυσαρκία με ΔΜΣ > 40

• ηπιότερη ανοσοκαταστολή

• αιμοκαθαιρόμενοι

• χρόνια ηπατική νόσος

• σοβαρή ψυχική νόσος

• αναπηρία

Οι ανήκοντες στην πρώτη κατηγορία, θα αρχίσουν να εμβολιάζονται αφού ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των 75-79 ετών (περίπου 440.000) καθώς και των 60-64 ετών (δηλαδή περίπου 670.000). Αυτό σημαίνει ότι στην καλύτερη περίπτωση και με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις δεν θα ξεκινήσουν πριν από τα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου. 

Οι ανήκοντες στη δεύτερη κατηγορία των χρονίων πασχόντων, θα αρχίσουν να εμβολιάζονται αφού πρώτα θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι προηγούμενοι καθώς επίσης και οι 70- 74 (περίπου 550.000) και οι 65-69 ετών (περίπου 600.000). Δηλαδή, στην πιο αισιόδοξη εκδοχή, ο εμβολιασμός τους θα ξεκινήσει τον Ιούνιο και θα ολοκληρωθεί κάπου στα μέσα ή στα τέλη του καλοκαιριού. 

Η κυβέρνηση επιμένει ότι θα έχει φτιάξει - το αργότερο μέχρι το Πάσχα - ένα «τείχος ανοσίας» το οποίο θα της επιτρέψει να ανοίξει την οικονομία. Είναι αδιανόητο όμως να δεχτεί κάποιος ότι μπορεί να υπάρξει τείχος ανοσίας που δε θα περιλαμβάνει τους νεότερους ευπαθείς συμπολίτες μας. Οι άνθρωποι στις πιο παραγωγικές ηλικίες με υποκείμενα νοσήματα κινδυνεύουν διπλά όταν θα αρθούν τα μέτρα περιορισμού και θα έχουν ως μόνο όπλο προστασίας τη μάσκα τους. Θα τους αποκλείσουμε για μερικούς μήνες ακόμη από την οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα; Ή μήπως θα είμαστε ήσυχοι γιατί έχοντας ελαφρύνει το σύστημα υγείας θα μπορούμε να τους εξασφαλίσουμε πλέον πιο εύκολα ένα κρεβάτι σε κάποια ΜΕΘ όταν αρρωστήσουν με COVID-19; 

Χωρίς προτεραιότητα στον εμβολιασμό ευπαθών ομάδων νεότερων ηλικιών, δεν μπορεί να υπάρξει «τείχος ανοσίας». Ας φροντίσει έστω και τώρα η κυβέρνηση να λύσει αυτό το τόσο σοβαρό ζήτημα. Εάν η απάντηση είναι ότι δεν υπάρχουν αρκετά εμβόλια, τότε να εξηγήσει σε αυτούς ευάλωτους συνανθρώπους μας που φοβούνται για τη ζωή τους, γιατί η χώρα αιτήθηκε να λάβει μόλις 1.8 εκατ από τις 3.8 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Moderna που αναλογούσαν στην Ελλάδα από την αναλογική κατανομή της Επιτροπής στα κράτη-μέλη. Ενώ η χώρα μας απορρίπτει εμβόλια, η Δανία δημιουργεί υποδομή για 100.000 εμβολιασμούς τη μέρα και σχεδιάζει τον εμβολιασμό όλων των ενηλίκων πολιτών μέχρι τις 27 Ιουνίου, έχοντας αγοράσει ακριβώς αυτές τις δόσεις από τα εμβόλια Pfizer και Moderna που είχαν προϋπολογιστεί για τα υπόλοιπα κράτη μέλη αλλά δεν τα αγόρασαν. Η Δανία αναγνωρίζει το προφανές, ότι το κόστος της κλειστής οικονομίας και της πίεσης στο σύστημα υγείας από ανεμβολίαστους ευάλωτους, είναι πολλαπλάσιο του κόστους αγοράς ενός «ακριβού» εμβολίου των 14.8 ευρώ.

Οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο εξηγούν εδώ και πολλούς μήνες, ότι καθοριστική σημασία στην πρόγνωση ενός  ασθενούς με COVID-19 παίζει η ύπαρξη ή μη υποκείμενου νοσήματος, που μπορεί να επιβαρύνει την κατάσταση του και να τον οδηγήσει σε εισαγωγή και νοσηλεία σε ΜΕΘ ή και στην απώλεια της ζωής. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μάλιστα, είχε τονίσει από τον περασμένο Οκτώβριο στα κράτη - μέλη την ανάγκη έγκαιρης κατάρτισης λίστας προτεραιότητας. 

Η έγκαιρη κατάρτιση αυτής της λίστας θα μπορούσε να βάλει φρένο στους εμβολιασμούς εκτός σειράς με τη δικαιολογία της απώλειας δόσεων, που ακούμε όλο και συχνότερα ανά την Ελλάδα, με πρόσφατο παράδειγμα σαραντάρηδες πολιτευτές της Νέας Δημοκρατίας από την Θεσσαλονίκη. Άλλωστε το παράδειγμα το έδωσε το Μέγαρο Μαξίμου, που κατάρτισε λίστες δεκάδων αξιωματούχων ως πρώτη προτεραιότητα όταν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης  περιμένουν τη σειρά τους με τον γενικό πληθυσμό για να δώσουν το καλό παράδειγμα.

Για να μη χάνεται λοιπόν καμία δόση, τα εμβόλια αυτά θα μπορούσαν να τα κάνουν κατά προτεραιότητα νεότεροι ευπαθείς σε κάθε περιοχή, δίνοντας τέλος στην αγωνία αυτών και των οικογενειών τους. Ενώ από το καλοκαίρι η κυβέρνηση με τον πιο επίσημο τρόπο διατυμπάνιζε ότι περιμένει τα εμβόλια στο τέλος Δεκεμβρίου, είναι αδιανόητη η απουσία προετοιμασίας και η μη κατάρτιση ενός αξιόπιστου καταλόγου προτεραιότητας πέρα από την ηλικία. 

Νίκος Ανδρουλάκης, Ευρωβουλευτής ΚΙΝΑΛ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έκκληση Μητσοτάκη για Τσικνοπέμπτη: Πρέπει να φανούμε διπλά προσεκτικοί

Ηράκλειο - κορωνοϊός: Σε ισχύ τα νέα περιοριστικά μέτρα

Κορωνοϊός: Αυτό είναι το ΦΕΚ με όλα τα νέα μέτρα