Απόψεις

Η πολιτική πραγματικότητα σε χρόνο τηλεοπτικής είδησης! Του Θανάση Παπαμιχαήλ*

θανάσης παπαμιχαήλ

Ο σκηνοθέτης λαός, θα δώσει την απάντηση στην ανάγκη ύπαρξης πολλών υποψήφιων αρχηγών, σε ένα κόμμα με ψηφοφόρους των οποίων ο αριθμός που θα προσέλθει στην κάλπη, είναι άγνωστος. All chiefs no indian, λένε στην Αμερική, όταν υπάρχουν πολλά αφεντικά και λίγοι έως καθόλου εργάτες.

Και ενώ στις υποψηφιότητες ισχύει η ρήση «Αυξάνεσθε και Πληθύνεσθε», για τον αριθμό των πολιτών που θα κληθούν να τους ψηφίσουν, υπάρχει «Σιγή ιχθύος». Πανσπερμία υποψηφίων λόγω της υψηλής θέσης του Προέδρου ή αποφυγής εκλογής αρχηγού, από τον πρώτο γύρο ή μήπως και δημιουργία αναχώματος, ισχυρής πιθανότητας εκλογής "ανεπιθύμητου", από τους περισσότερους «βαρόνους», συγκεκριμένου υποψήφιου. Όπερ έδει δείξε.

Η καραμέλα της εξεταστικής και πάλι, αυτή τη φορά για μέγα σκάνδαλο, που δείχνει  χειραγώγηση της κοινής γνώμης από τα ΜΜΕ και «πειραγμένες» τις δημοσκοπήσεις.

Όλοι την ψήφισαν ακόμη και η Κυβέρνηση, με μια προσθήκη. Να ξεκινήσει από την εποχή που κυβέρνησε η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία δεν ενδιαφέρεται τόσο για το αποτέλεσμα του πορίσματος της εξεταστικής, όσο γιατί θεωρεί ότι έδωσε το «έναυσμα» προοδευτικής κυβέρνησης αύριο. Τα άλλα κόμματα συμφώνησαν απλά για να θυμίσουν στους ψηφοφόρους τους ότι υπάρχουν και ότι κάτι κάνουν για να βρίσκονται στην επικαιρότητα. Το τελικό αποτέλεσμα της εξεταστικής θα είναι αυτό που είναι πάντα. Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα. Κάθε κόμμα και το πόρισμα του. Βαρετά και ανούσια πράγματα, για να γεμίζουν οι σελίδες των εντύπων και ο τηλεοπτικός χρόνος.

5.000 ο απόλυτος αριθμός, που άλλους «εκλέγει» και άλλους «προβληματίζει». Στηρίζω- ψηφίζω τον Χ υποψήφιο, και με την προϋπόθεση, να υπογράψουν πέντε χιλιάδες μέλη ή φίλοι του κόμματος, για να γίνει αποδεκτή η υποψηφιότητα του διεκδικητή του αξιώματος του Προέδρου στις εσωκομματικές εκλογές. Οι επίδοξοι μνηστήρες, τρέχουν ολημερίς σε κάθε γωνιά της χώρας, αλωνίζουν παραδοσιακά και ιντερνετικά καφενεία, υπόσχονται «λαγούς με πετραχήλια» ,για να πάρουν την πολυπόθητη υπογραφή.

Από την άλλη, συναγερμός έχει σημάνει στους ειδικούς της υγείας, καθώς τα ημερήσια ραντεβού για εμβολιασμούς, έχουν πέσει κάτω από τα πέντε χιλιάδες. Ο χειμώνας προ των πυλών, η γρίπη καραδοκεί με σύμμαχο τον κορωνοϊό και το τείχος της ανοσίας, μας κουνάει μαντήλι.

Όσον αφορά για την αύξηση των εμβολιασμών, οι ειδικοί ποντάρουν σε εξορμήσεις με κινητές μονάδες έξω από εκκλησίες, απομακρυσμένα χωριά, λαϊκές αγορές και όπου υπάρχει ανεμβολίαστος. Τα αποτελέσματα θα φανούν στην «νεκροψία»!

Δημοσκοπικά, τα εκλογικά ποσοστά, παραμένουν «παγιωμένα». Ο ένας υπερέχει σταθερά, ο άλλος έχει σταθεροποιήσει τα ποσοστά του σε χαμηλότερο όμως σημείο σε σχέση με το εκλογικό του ποσοστό που πήρε στις τελευταίες εκλογές. Τα εθνικά θέματα και οι συμφωνίες με τις Μεγάλες Δυνάμεις, συγκρατούν τα ποσοστά του πρώτου κόμματος ,από την συνεχώς εντεινόμενη δυσαρέσκεια του κόσμου, από την ακρίβεια και τις πληγές που άφησαν πίσω τους οι φωτιές και οι πλημμύρες.

Το αφήγημα μιας νέας οραματικής προοπτικής διακυβέρνησης της χώρας, ένα νέο αφήγημα, ένα πολιτικό μήνυμα, κώδικας αναγνώρισης, ακόμη η αίσθηση της συνέπειας μεταξύ λόγων και έργων και η αξιοπιστία εφαρμογής, κατά γράμμα, αν εκλεγεί, είναι τα κλειδιά που πρέπει να αναζητήσει η αξιωματική αντιπολίτευση , για να ξεκλειδώσει νέους και παλιούς ψηφοφόρους της, αν θέλει να επανέλθει στην εξουσία.

*Ο Θανάσης Παπαμιχαήλ είναι Επικοινωνιολόγος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολλά τα κρατούμενα! Του Θανάση Παπαμιχαήλ

Και ξανά προς τη δόξα τραβά! Του Θανάση Παπαμιχαήλ*

 

Απόψεις

Γιατί με Παπανδρέου, ΤΩΡΑ;! Του Χρήστου Εμμ. Στρατάκη

χρήστος στρατάκης

Σε κάθε εκλογική διαδικασία πρέπει να ψηφίζουμε θετικά. Με θετικό πρόσημο δηλαδή, ανάλογα με το ποιος/ποιοι/τι πιστεύουμε ότι είναι καλύτερο ως επιλογή τη δεδομένη χρονική στιγμή για τη χώρα, την κοινωνία και τους πολίτες, καθώς και για την παράταξη.

Ίσως ακούγεται στερεότυπη η λέξη «δικαίωση», όμως η πραγματικότητα της τελευταίας δεκαετίας στην Ελλάδα, οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα, ότι τα γεγονότα έτσι όπως διαδραματίστηκαν αυτή την περίοδο δικαιώνουν ιστορικά, κοινωνικά, ηθικά και αξιακά τον Γιώργο Παπανδρέου, όχι μόνο ως πρώην πρωθυπουργό αλλά και ως άνθρωπο και ενεργό πολίτη που ποτέ δεν έπαψε να εκφράζει ιδέες και προτάσεις στο δημόσιο λόγο για την πορεία της Ελλάδας, σε αντίθεση με άλλους πρώην πρωθυπουργούς που κρατούν τη γνωστή μουγκή ενοχική στάση.

Όμως, γιατί με Παπανδρέου, ΤΩΡΑ;!

-    Γιατί είναι ο μόνος που μιλούσε (πριν 20 χρόνια) και μιλάει και τώρα με όρους μέλλοντος. Αν το 2030 ψάχνουμε να κατανοήσουμε τι είναι η «κλιματική δικαιοσύνη», η «κλιματική δημοκρατία» και η «κλιματική παιδεία», που προτείνει ήδη από το 2019 ο Παπανδρέου, ας ακούσουμε τις ομιλίες του τώρα! Ελπίζω να μην έχουν και αυτές την τύχη των «πράσινων αλόγων» της πράσινης ανάπτυξης που έλεγε από την προηγούμενη δεκαετία. Πλέον, σήμερα και για την τρέχουσα δεκαετία, κονδύλια δισεκατομμυρίων δαπανώνται για τη διασφάλιση πράσινων πολιτικών σε ΕΕ αλλά και παγκοσμίως.

Άρα, ανανέωση πολιτικών και ιδεών, στην πράξη!

-    Γιατί είναι αυτός που έκανε πράξη (και δεν έμεινε στα λόγια) ΑΛΛΑΓΕΣ και μεταρρυθμίσεις για κοινωνική δικαιοσύνη, για περισσότερη δημοκρατία και διαφάνεια, με τη Διαύγεια, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση (πάνω στην οποία πατάνε σήμερα όλες οι καθ’ όλα χρήσιμες προς τον πολίτη υπηρεσίες του gov.gr-καθώς δεν είμαστε μηδενιστές των πάντων- την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, την απογραφή των υπαλλήλων, τον θεσμό του οικονομικού εισαγγελέα, τις Ανεξάρτητες Αρχές και άλλα πολλά.

Όλοι όσοι εμφανίζονται σήμερα υπέρμαχοι αυτών των αλλαγών, τότε τις καταψήφιζαν στη Βουλή…

-    Γιατί πρέπει να πιάσουμε το νήμα από εκείνη την περίοδο, 09-11 και να συνεχίσουμε απαλλαγμένοι από τα μνημόνια και τον κίνδυνο της άτακτης χρεωκοπίας, σχεδιάζοντας νέες ΑΛΛΑΓΕΣ που θα αυξάνουν τον παραγόμενο πλούτο της χώρας, θα κάνουν συμμέτοχο τον πολίτη στις αποφάσεις (4η εξουσία-διαβουλευτική, γιατί όχι;), θα εξασφαλίζουν την κοινωνική δικαιοσύνη και ευημερία.

-    Γιατί, το Κίνημα θέλει έναν αρχηγό με εμπειρία, με διεθνές κύρος, έναν αρχηγό που μπορεί να αντιπαρατεθεί με τη Δεξιά και να ξαναφέρει τον ήλιο και τα σύμβολα της Παράταξης πάνω από την Ελλάδα, σαφώς προσαρμοσμένα στα δεδομένα της σημερινής εποχής. Όπως το ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρέας Παπανδρέου είχαν βάλει στην αντιπολίτευση τη Δεξιά για πολλά χρόνια και στην πορεία κάποιοι συνεργάστηκαν μαζί της-την ώρα που κάποιοι άλλοι σφύριζαν αδιάφορα από κομματικές θέσεις ευθύνης για την κυβερνητική συνεργασία-έτσι τώρα ένας άλλος Παπανδρέου θέλει και μπορεί να την ξαναβάλει στη θέση της αντιπολίτευσης, εκεί όπου της αναλογεί.

-    Γιατί, έχει αποδειχθεί πλέον ιστορικά ποιος είναι ο καλός καπετάνιος που, ενεργώντας πατριωτικά, δικαιώθηκε από τις εξελίξεις και μαζί του όλοι όσοι τον πιστέψαμε, ενστερνιστήκαμε τις ίδιες ιδέες και αξίες και θα συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε το δίκαιο, υπεύθυνο και σοβαρό μας αγώνα για την εξυγίανση και την πρόοδο αυτού του τόπου. Γνώμονάς μας, όχι η εξουσία για  την εξουσία και τις θέσεις, αλλά για την εκ βάθρων ΑΛΛΑΓΗ της χώρας.

Ο Χρήστος Εμμ.Στρατάκης είναι Γεωπόνος BSc-MSc και Πληροφορικός BSc-MSc - Μέλος Κινήματος Αλλαγής Ηρακλείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κίνημα Αλλαγής: Σε ποιες περιοχές θα βρίσκονται οι 840 κάλπες για τις εσωκομματικές εκλογές

Ανδρουλάκης από το Ηράκλειο: Το δίλημμα στην κάλπη θα είναι ανανέωση ή ανακύκλωση

ESPA BANNER