Απόψεις

Η κοινωνία μπροστά στο κορωνο-εμβόλιο νέου τύπου. Του Νότη Μαριά

μαριάς

Καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας θερίζει με χιλιάδες θανάτους, κυβερνήσεις και συστημικά ΜΜΕ παρουσιάζουν το νέου τύπου κορωνο-εμβόλιο ως μάνα εξ ουρανού, χαρακτηρίζοντας σαν ψεκασμένους όσους τυχόν διαφωνούν ή έστω τολμούν  να θέτουν ερωτήματα. Και όλα αυτά τη στιγμή που ο Μπιλ Γκέιτς επανέρχεται δριμύτερος προβλέποντας νέα πανδημία σε τρία χρόνια (see.news 23/11/2020 & El Financiero 25/11/2020).

Εκτός από τα «συμβατικού τύπου» εμβόλια κατά του κορονοϊού, όπως είναι το ρωσικό εμβόλιο, έχουμε σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την «ανάπτυξη ενός νέου εμβολίου με βάση το αγγελιαφόρο RNA (mRNA)» (ec.europa.eu 11/11/2020) για το οποίο ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «δεν είναι καν εμβόλιο με την κλασική έννοια του όρου, είναι κάτι τελείως καινούριο. Αυτό το προϊόν είναι ουσιαστικά συνθετικό, τεχνητό RNA του κορωνοϊού, μια αλληλουχία βάσεων του RNA, το οποίο όταν θα το δώσουν στον οργανισμό, αυτό θα μπει και θα ενσωματωθεί στα δικά μας κύτταρα» (Sputnik 28/11/2020).

Έτσι σε μια φάση κρίσης νομιμοποίησης των κυβερνήσεων και κάθε τύπου δημόσιας και ιδιωτικής εξουσίας, η ανησυχία των πολιτών χτυπάει κόκκινο καθώς για πρώτη φορά στην ανθρωπότητα θα γίνουν μαζικοί εμβολιασμοί όχι με ένα «συμβατικό εμβόλιο», αλλά με ένα νέου τύπου εμβόλιο το οποίο, παρότι αξιοποιεί νέες μεθόδους εντούτοις πέρασε όλα τα στάδια δοκιμών σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα και αδειοδοτείται από τις δημόσιες αρχές σε χρόνο d/t με κατεπείγουσες διαδικασίες. Όπως παρατηρεί η καναδική εφημερίδα The Star (28/11/2020) για τον Καναδά αυτό σημαίνει ότι η αίτηση αδειοδότησης για το κορονο-εμβόλιο γίνεται καθώς ακόμη θα διεξάγονται τα σχετικά τεστ με τις εταιρίες να δεσμεύονται σταδιακά να επιδεικνύουν στις αρμόδιες αρχές τα αποτελέσματα.

Και καθώς η Βρετανία άναψε ήδη το πράσινο φως στο νέο κορονο-εμβόλιο (Capital.gr 2/12/2020) η ΕΕ ετοιμάζεται να χορηγήσει άδεια υπό όρους καθώς εκτιμά ότι τα οφέλη του νέου κορωνο-εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων, οπότε στην περίπτωση αυτή οι εταιρείες πρέπει να παρέχουν μηνιαίες εκθέσεις, να διεξάγουν μελέτες για την παρακολούθηση της ασφάλειας των εμβολίων και να λάβουν ρυθμιστικά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας εάν χρειαστεί (naftemporiki.gr 1/12/2020).

Ενόψει λοιπόν των παραπάνω θα πρέπει:

1.Να διοργανωθεί άμεσα μια αμερόληπτη ενημέρωση του ελληνικού λαού για το κορονο-εμβόλιο νέου τύπου με διαφάνεια και διάλογο, στον οποίο θα λάβουν μέρος επιστήμονες που εκφράζουν όλο το φάσμα των επιστημονικών προσεγγίσεων.

2.Να σταματήσει η μονομέρεια στην επιλογή εμβολίων κατά του κορονοϊού και να παύσει ο αποκλεισμός των εμβολίων λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Το κορονο-εμβόλιο έχει λάβει τεράστια γεωπολιτική διάσταση που επηρεάζει τις διεθνείς ισορροπίες  (La Stampa 28/11/2020). Η Δύση πλάι στο στρατιωτικό και οικονομικό ΝΑΤΟ επιχειρεί να δημιουργήσει πλέον και ένα «εμβολιαστικό ΝΑΤΟ», ένα χώρο δηλαδή στον οποίο θα κυκλοφορούν ελεύθερα μόνο συγκεκριμένου τύπου εμβόλια αμερικανικής και ευρωπαϊκής προελεύσεως με παράλληλο αποκλεισμό του ρωσικού και του κινεζικού εμβολίου. Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται πανηγυρικά από τη δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επισήμανε ότι «η κυβέρνηση της Ουγγαρίας έχει το δικαίωμα να εγκρίνει την χρήση του ρωσικού εμβολίου   Sputnik-V, το οποίο όμως δεν μπορεί να κυκλοφορήσει στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» (naftemporiki.gr 30/11/2020).

3.Οι πολυεθνικές που παράγουν το κορονο-εμβόλιο νέου τύπου καθώς και κάθε άλλο κορονο-εμβόλιο συμβατικού τύπου πρέπει να έχουν πλήρη αστική και ποινική ευθύνη για όσες τυχόν αρνητικές παρενέργειες  υπάρξουν τα επόμενα 30 χρόνια στην υγεία όσων εμβολιασθούν. Αυτό είναι κρίσιμο καθώς πληθαίνουν τα δημοσιεύματα ότι οι πολυεθνικές των εμβολίων ζητούν εξαίρεση και απαλλαγή για τυχόν αστικές και ποινικές ευθύνες λόγω ενδεχόμενων αρνητικών παρενεργειών του νέου κορονο-εμβολίου (Irish Times 23/11/2020). Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να επισημανθεί ότι ήδη η νομοθεσία των ΗΠΑ συνεπικουρούμενη και από τη νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου τo 2011 έχει επί της ουσίας χορηγήσει ασυλία στις πολυεθνικές ήδη εδώ και χρόνια σε σχέση με τα εμβόλια. Δυστυχώς προς αυτή την κατεύθυνση βαίνει και η γαλλική νομολογία και νομοθεσία (PharmaNetwork Magazine, n°47    20/11/2020).

4.Πλήρης διαφάνεια και δημοσιότητα των συμβολαίων που έχει υπογράψει η ΕΕ για την προμήθεια των κορωνο-εμβολίων μιας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικαλούμενη δήθεν ρήτρα εμπιστευτικότητας των σχετικών συμβολαίων αρνείται να τα δώσει στη δημοσιότητα και καλεί τους ευρωβουλευτές να τα μελετήσουν ατομικά και με την υποχρέωση να μην κοινολογήσουν τα όσα θα λάβουν γνώση (Financial Times 22/11/2020).

5.Διασφάλιση της μη σύγκρουσης συμφερόντων οποιωνδήποτε εξωτερικών επιστημόνων των αμερικανικών και ευρωπαϊκών ανεξάρτητων αρχών αδειοδότησης, οι οποίοι θα ελέγξουν κύρια ή επικουρικά τους φακέλους που θα υποβληθούν για τη χορήγηση αδείας των κορονο-εμβολίων.

Γιατί η εμπειρία σε σχέση με τον ευρωπαϊκό και αντίστοιχο αμερικανικό οργανισμό έχει δείξει ότι η λίστα των επιστημόνων με τους οποίους συνεργάζονται προκειμένου να τεστάρουν εμβόλια και φάρμακα, πολλές φορές απαρτίζεται από επιστήμονες και ερευνητικά κέντρα που ήδη διασυνδέονται  ποικιλοτρόπως με τις πολυεθνικές του φαρμάκου και των εμβολίων.

6.Καθώς ο εμβολιασμός δεν έχει κηρυχθεί υποχρεωτικός θα πρέπει να απαγορευθεί κάθε διάκριση και αποκλεισμός εκ μέρους του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα  σε βάρος όσων δεν θα δεχθούν να εμβολιασθούν

Κατά συνέπεια:

OΧΙ στον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ελεύθερης επιλογής μεταξύ συμβατικού και νέου τύπου κορωνο-εμβολίου.

Αδειοδότηση, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις, του ρωσικού και του κινεζικού εμβολίου.

Νότης Μαριάς, Καθηγητής Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, πρώην Ευρωβουλευτής, notismarias@gmail.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κάρπαθος: Έκαναν πάρτι με μουσική και φωτορυθμικά μέσα σε νεκροταφείο

Απόψεις

"Ο λαός θα πληρώσει έως και 78 δισ ευρώ την ασφαλιστική “μεταρρύθμιση" της κυβέρνησης"

Σωκράτης Βαρδάκης

Στη ρουλέτα ο μόχθος των εργαζομένων, για να κάνουν χρυσές δουλειές οι ιδιωτικές εταιρείες. Η εμμονή της κυβέρνησης να επαναφέρει ένα αποδεδειγμένα αποτυχημένο σύστημα επικουρικής ασφάλισης, καταθέτοντας την ασφαλιστική μεταρρύθμιση για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, θα στοιχίσει στις τσέπες των φορολογούμενων έως και 78 δις ευρώ τα επόμενα χρόνια.

Επιδίωξη της νεοφιλελεύθερης παράταξης, αυτή τη φορά και πριν στεγνώσει το μελάνι από το αντεργατικό νομοσχέδιο του κ. Χατζηδάκη, είναι το τέλος της επικουρικής ασφάλισης, όπως την ξέραμε μέχρι σήμερα, μέσω της εισαγωγής στοιχείων κεφαλαιοποιητικού συστήματος, γεγονός που θα επιφέρει το τέλος της κοινωνικής ασφάλισης, με την εγγύηση του δημοσίου γενικότερα, το οποίο μέλλει να φανεί σε βάθος χρόνου.

“Η μεταρρύθμιση ακολουθεί επιτυχημένα μοντέλα που εφαρμόζονται πολλά χρόνια σε ευρωπαΪκές χώρες”, λέει ο κ. Χατζηδάκης, ο οποίος, υιοθετώντας πλήρως το ασφαλιστικό Πινοσέτ, θεωρεί επιτυχημένο μοντέλο, την κατάλυση του δημόσιου κοινωνικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας μας.

Αυτό που δεν μας λέει όμως ο κ. Χατζηδάκης, εν τέλει είναι την αλήθεια. Δυσθεώρητα ποσά θα κοστίσει στο Δημόσιο, η μετάβαση στο νέο σύστημα, που θα αγγίξει τα 56 δισ κόστος, με ενδεχόμενο πάντα να φτάσει ακόμα και τα 75-78 δισ, απώλεια.

Απώλειες και για τους ασφαλισμένους της χώρας, αφού οι “κουμπαραδες” τους θα παραχωρούνται σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και συμφέροντα.

Ο κάθε ασφαλισμένος θα φέρει την ευθύνη της επένδυσης των χρημάτων του ατομικού κουμπαρά του, όπου θα συγκεντρώνονται οι εισφορές του. Δηλαδή ο κάθε νέος ασφαλισμένος θα είναι σε θέση, σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού, να κάνει την καλύτερη δυνατή τοποθέτηση των χρημάτων του, με την ελπίδα της μεγαλύτερης δυνατής απόδοσης για το μέλλον.

Σύστημα αβέβαιο, με μέγιστες πιθανότητες κατάρρευσης, αφού οι “επενδύσεις” θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τις διακυμάνσεις της αγοράς σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πραγματική ρουλέτα για τους ασφαλισμένους, με τους επενδυτές των αποθεματικών, όχι μόνο να αναλαμβάνουν “χρυσές δουλειές”, αλλά και να απαλλάσσονται από κάθε «αστική ή ποινική ευθύνη για πράξεις ή παραλείψεις τους στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων τους ή επ’ ευκαιρία αυτής».

Ο κ. Βρούτσης με αναλογιστική μελέτη την οποία και παρουσίασε στη Βουλή, το 2020 διαβεβαίωνε ότι το ασφαλιστικό σύστημα ήταν βιώσιμο μέχρι το 2070. Σήμερα η κυβέρνηση με τρεις νέες μελέτες χαρακτηρίζει το παρόν σύστημα ασφάλισης παρωχημένο και αποτυχημένο.

Ίδιες λανθασμένες πρακτικές, μετά τα εργασιακά και στο ασφαλιστικό σύστημα. Πρακτικές, που όπως και παλαιότερα, έτσι και τώρα δεν διασφαλίζουν καμία βιωσιμότητα και καμία κοινωνική δικαιοσύνη.

Με το νόμο 2076/1992 η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε τη δυνατότητα να τοποθετούν οι διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων μέχρι και το 20% των αποθεματικών τους στο χρηματιστήριο. Ύστερα το ΠΑΣΟΚ και με το νόμο 2676/1999 αύξησε το ποσοστό στο 23%.

Υπολογίζεται ότι οι ζημιές των ασφαλιστικών ταμείων στο χρηματιστήριο την περίοδο 1999-2002 ήταν πάνω από 3,5 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, οι οφειλές του κράτους προς τα Ταμεία, λόγω μη καταβολής της τριμερούς χρηματοδότησης, έφτασαν, μέχρι το 2002 που άλλαξε το σύστημα, τα 2 δισ. ευρώ.

Το 2012 η κυβέρνηση επιβάλλει το «κούρεμα» των αποθεματικών των Ταμείων, με αποτέλεσμα να χαθούν σε μια νύχτα πάνω από 13 δισ. ευρώ. Τον Σεπτέμβρη του 2013, οι βεβαιωμένες ανείσπρακτες εισφορές των επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ ανέρχονταν στα 4,8 δισ. ευρώ. Μέχρι το τέλος του 2013, το ύψος των οφειλών αυτών είχε ξεπεράσει τα 8 δισ. ευρώ. Σε αυτά πρέπει να προστεθεί και η στέρηση εσόδων από τη «μαύρη» εργασία, που ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Η ΝΔ του κ. Σαμαρά παρέδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ, ένα Ασφαλιστικό Σύστημα, στα όρια της χρεοκοπίας, με το PSI, με άτοκα αποθεματικά δεκαετίες, με στρεβλώσεις και κακοδιαχείριση που είχαν ως αποτέλεσμα το 2015, το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης να εμφανίζει 1,18 δισεκατομμύρια ευρώ έλλειμμα, παρά τις αλλεπάλληλες μνημονιακές περικοπές της περιόδου 2010-2014.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε μεγάλη τομή και συμμάζεμα στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, με τον εμβληματικό νόμο 4387/2016, κάνοντας θεσμικά και πολιτικά αυτό που έπρεπε, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον ασφαλισμένο και συνταξιούχο.

Σήμερα η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, εφαρμόζει την γνωστή της πολιτική, ιδιωτικοποιώντας την επικουρική ασφάλιση, ανοίγοντας την πόρτα στα ιδιωτικά συμφέροντα, τζογάροντας τον μόχθο του λαού. Νεοφιλελευθερη πολιτική, της οποίας τις επιπτώσεις όλοι ξέρουμε και έχουμε βιώσει στο πετσί μας.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΒΑΡΔΑΚΗΣ

Βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη: Νέο θανατηφόρο τροχαίο - Άλλον έναν άνθρωπο θρηνεί το νησί

Νοσοκομεία Κρήτης: 138 οι ασθενείς με κορωνοϊό

Δήμος Ηρακλείου: Παράταση αιτήσεων στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης