Απόψεις

Η απλή αναλογική στην τοπική αυτοδιοίκηση συνεργός της δίκαιης ανάπτυξης. Του Γ. Βλαστού

εκλογές

Τις επόμενες μέρες κατατίθεται το νέο θεσμικό πλαίσιο «Κλεισθένης Ι» για την τοπική αυτοδιοίκηση, που θα περιέχει μια σημαντική μεταρρύθμιση αυτήν της καθιέρωσης της απλής αναλογικής, που μαζί με την καθιέρωση για πρώτη φορά τοπικών δημοψηφισμάτων και με άλλες διατάξεις, θα φέρουν περισσότερο άνεμο δημοκρατίας στις τοπικές κοινωνίες.

Σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκλέγονται εδώ και δεκαετίες με απλή αναλογική τα θεσμικά όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τότε πως γίνεται όταν καθιερώνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ η απλή αναλογική στην αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα, για τον Κυριάκο Μητσοτάκη να «διαλύεται το βασικό δημοκρατικό κύτταρο της κοινωνίας»;

Για τη ΝΔ η υπεράσπιση του ξεπερασμένου και αντιδημοκρατικού μοντέλου του πλειοψηφικού συστήματος εκλογής αιρετών, πάει μαζί με την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας, το outsourcing, την υποχρηματοδότηση, τις απολύσεις δημοτικών αστυνομικών και σχολικών φυλάκων που έγιναν την περίοδο διακυβέρνησης 2012-2014 με υπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αντίθετα, η λογική του ΣΥΡΙΖΑ της απλής αναλογικής θα προωθήσει (ίσως με δυσκολίες το πρώτο διάστημα) την συνεννόηση και τις συγκλίσεις των τοπικών πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων και τις αυτοδιοικητικές παρατάξεις σε διαμόρφωση θέσεων και προτάσεων. Ήδη το 90% των αποφάσεων των δημοτικών συμβουλίων είναι ομόφωνες, κάτι το οποίο καταρρίπτει το επιχείρημα της ακυβερνησίας. Πρέπει να εμπιστευόμαστε τους ανθρώπους που επιλέγουν δημοκρατικά οι πολίτες για να τους εκπροσωπήσουν.

Οι καλοπροαίρετοι Δήμαρχοι, Περιφερειάρχες και οι αιρετοί γνωρίζουν καλά ότι δεν έχουν βάση οι αντιπολιτευτικές κορώνες ΝΔ και ΚΙΝ.ΑΛΛ., ότι δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ποδηγετήσει την αυτοδιοίκηση. Γνωρίζουν ότι αυτή η κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των αιρετών δεν ανήκει στον δικό της πολιτικό χώρο, συνδιαμορφώνει μαζί με την αυτοδιοίκηση μέσω των περιφερειακών-αναπτυξιακών συνεδρίων το αύριο των περιοχών της χώρας, χωρίς διακρίσεις για τις πολιτικές ταυτότητες των αιρετών.

Στην Κρήτη π.χ., δρομολογούνται λύσεις για σοβαρά άλυτα προβλήματα υποδομών που ταλαιπωρούν τον τόπο για δεκαετίες (ΒΟΑΚ, δίκτυα ύδρευσης-άρδευσης, αεροδρόμιο, φράγματα, επαρχιακή οδοποιία, κλπ). Προβλήματα που δεν λύθηκαν όταν «έρεε το δημόσιο χρήμα». Λύνονται τώρα από μια κυβέρνηση που παρέλαβε μια χρεωκοπημένη χώρα σε δημοσιονομική επιτροπεία. Για να μην μιλήσουμε για τη βελτίωση των κοινωνικών υποδομών, την ομαλή και ενισχυμένη με προσωπικό και χρήμα λειτουργία των Νοσοκομείων-Κέντρων Υγείας που είχαν καταρρεύσει επί Σαμαρά-Βενιζέλου και την ίδρυση (για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια) νέων δομών υγείας στην πρωτοβάθμια περίθαλψη των ΤΟ.Μ.Υ.

Επί ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει τέλος στην παλαιοκομματική λογική των χρηματοδοτήσεων «των δικών μας δημάρχων και περιφερειαρχών». Για πρώτη φορά τα γραφεία των υπουργών είναι ανοικτά και άμεσα προσβάσιμα σε όλους ανεξαίρετα τους αυτοδιοικητικούς, χωρίς μεσολαβήσεις των γνωστών παραγόντων.

Αυτά τα βλέπει η κοινωνία και γελά με τις κραυγές του παλιού πολιτικού συστήματος που εκφράζει η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη-Άδωνι Γεωργιάδη και τα γνωστά φιλικά τους έντυπα (Μαρινάκης, κλπ), ότι μας κυβερνά ένα δήθεν αυταρχικό καθεστώς.

Η απλή αναλογική διευρύνει ουσιαστικά την δημοκρατία στον λαϊκοδημοκρατικό θεσμό της αυτοδιοίκησης, η οποία μέσα από την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση θα αποκτήσει τις αρμοδιότητες που αρμόζει σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.

Η απλή αναλογική μειώνει τον αυταρχισμό, την διαφθορά και την κακοδιαχείριση και δίνει κίνητρα για μια πιο δίκαια και ποιοτική τοπική διακυβέρνηση, στην καλύτερη αξιοποίηση των ανθρώπων που μπορούν να προσφέρουν, στη συνέργεια και τις προγραμματικές συγκλίσεις για την δίκαιη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.

Γιώργος Βλαστός
Μέλος της Κ.Ε. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Απόψεις

Να ερευνηθούν οι θάνατοι μετά το εμβόλιο. Του Νότη Μαριά

μαριάς

Με εκτεταμένη αρθρογραφία μας το τελευταίο διάστημα έχουμε αναδείξει το γεγονός ότι οι πολυεθνικές του κορονοεμβολίου πιέζουν τα διάφορα κράτη προκειμένου να διασφαλίσουν πλήρη νομική ασυλία σε περίπτωση βλάβης της υγείας των εμβολιαζόμενων λόγω παρενεργειών του κορονοεμβολίου.

Η ανακοίνωση της Γερμανίας ότι διεξάγει έρευνα για τον θάνατο 10 ατόμων που εμβολιάσθηκαν με το νέου τύπου εμβόλιο κατά του κορονοϊού έχει θορυβήσει την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη. Το ίδιο ισχύει και για το γεγονός ότι διεξάγεται επίσης έρευνα στη Νορβηγία για τον θάνατο 23 ατόμων που επίσης εμβολιάσθηκαν με το ίδιου τύπου εμβόλιο. Σε όλες τις περιπτώσεις οι εμβολιασθέντες πέθαναν λίγες ημέρες μετά τη χορήγηση του εμβολίου. Από τις έρευνες προφανώς θα προκύψουν και τα πραγματικά αίτια των θανάτων παρότι ήδη τα γνωστά παπαγαλάκια του κορονοεμβολίου με ανακοινώσεις τους επιχειρούν να προκαταλάβουν τα αποτελέσματα των ερευνών ισχυριζόμενα ότι οι θανόντες είχαν δήθεν υποκείμενα νοσήματα και για τον λόγο αυτόν κατέληξαν.

Σε κάθε περίπτωση πάντως επανέρχεται στο προσκήνιο το ζήτημα της προσπάθειας των πολυεθνικών του κορονοεμβολίου να διασφαλίσουν την πολυπόθητη γι’ αυτές νομική ασυλία. Μια ασυλία την οποία έχουν διασφαλίσει ήδη στις ΗΠΑ από τον Φεβρουάριο του 2020 και στη Βρετανία από τον Δεκέμβριο του 2020. Επίσης νομική ασυλία έχουν διασφαλίσει και σε Καναδά και Αυστραλία. Η νομική ασυλία των πολυεθνικών του κορονοεμβολίου αντιμετώπισε έντονη κριτική και επέτεινε τη δυσπιστία έναντι του κορονοεμβολίου. Γιατί άραγε να χρειάζεται εν προκειμένω τέτοιου είδους προστασία για ένα εμβόλιο το οποίο υποτίθεται ότι είναι ασφαλές διερωτάται πλέον η κοινή γνώμη σε ΗΠΑ, Καναδά, Βρετανία και Αυστραλία. Επιπλέον οι χώρες της Λατινικής Αμερικής και κυρίως η Αργεντινή, η Βραζιλία και το Περού ήρθαν σε σύγκρουση με τις πολυεθνικές του κορονοεμβολίου γιατί οι πολυεθνικές απαιτούσαν να διασφαλίσουν νομική ασυλία προκειμένου να έρθουν σε συμφωνία για την πώληση του κορονοεμβολίου. Για τον λόγο αυτόν η Αργεντινή προτίμησε το ρωσικό εμβόλιο και η Πολιτεία του Σαν Πάολο της Βραζιλίας το κινεζικό εμβόλιο.

Στην ΕΕ πάντως, όπως έχουμε ήδη αναλύσει, η μέχρι στιγμής ισχύουσα νομοθεσία της Ένωσης και ειδικότερα η Οδηγία 85/374/ΕΟΚ του Συμβουλίου αλλά και η νομολογία του Δικαστηρίου της ΕΕ στην υπόθεση C-621/15 N. W η οποία εκδόθηκε, στις 21 Ιουνίου 2017, ευτυχώς κλείνουν το δρόμο στη νομική ασυλία των πολυεθνικών του κορονοεμβολίου.

Παρά ταύτα ερωτηματικά παραμένουν σε σχέση με το ζήτημα αυτό ιδίως μετά την αποκάλυψη του ευρωβουλευτή και προέδρου της επιτροπής υγείας του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Pascal Canfin ότι ενώ ζήτησε πρόσβαση στα συμβόλαια που υπέγραψε η Κομισιόν με συγκεκριμένη πολυεθνική του κορονοεμβολίου η πρόσβαση του επετράπη με όρους εμπιστευτικότητας, δηλαδή χωρίς να δικαιούται να πάρει αντίγραφα ή να κρατήσει σημειώσεις και υπό τον όρο ότι δεν θα δημοσιοποιήσει όλα όσα θα διάβαζε. Και σαν να μην έφτανε αυτό τελικά 2 από τις 6 παραγράφους σε σχέση με την νομική ευθύνη των πολυεθνικών του κορονοεμβολίου ήταν διαγραμμένες προκειμένου να μην μπορεί να τις διαβάσει. Επομένως τα ερωτήματα σε σχέση με τη νομική ασυλία των πολυεθνικών του κορονοεμβολίου συνεχίζουν να αυξάνονται.

Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι πασιφανές από την παραπάνω απόφαση του ΔΕΕ στην υπόθεση C-621/15 N. W και την ερμηνεία της Οδηγίας 85/374/ΕΟΚ σε σχέση με την περίπτωση των εμβολίων ότι δεν είναι δυνατή η χορήγηση οιασδήποτε νομικής ασυλίας ή και δικαιοδοτικής ασυλίας υπέρ των πολυεθνικών του κορονοεμβολίου όπως έχει συμβεί στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στη Βρετανία και στην Αυστραλία.

Ομοίως δεν είναι δυνατόν στην ΕΕ να εφαρμοστούν οι νεοαποικιακού τύπου συμβάσεις και νομοθεσία που επιχειρούν να επιβάλουν οι πολυεθνικές του κορονοεμβολίου στις χώρες της Λατινικής Αμερικής προκειμένου να διασφαλίσουν την νομική τους ασυλία.

Επιπλέον καθώς η Οδηγία 85/374/ΕΟΚ του Συμβουλίου αποτελεί δευτερογενές δίκαιο της ΕΕ δεν μπορούν τα κράτη μέλη της Ένωσης με μεταγενέστερη νομοθεσία να παρεκκλίνουν από την εφαρμογή της εν λόγω Οδηγίας ούτε μπορούν να θεσπίζουν μεταγενέστερα οποιαδήποτε εθνική νομοθεσία η οποία να χορηγεί νομική ασυλία στις πολυεθνικές του κορονοεμβολίου για ενδεχόμενες παρενέργειες του εμβολίου βλαπτικές για την υγεία των πολιτών της ΕΕ.

Τέλος ούτε η Κομισιόν μπορεί μέσω των συμβολαίων ανάθεσης και αγοράς των εμβολίων να χορηγήσει οποιαδήποτε σχετική νομική ασυλία στις πολυεθνικές του κορονοεμβολίου προκειμένου να μην είναι υπόλογες σε αγωγές αποζημιώσεως από τους πολίτες σε περίπτωση που αυτοί υποστούν βλάβη στην υγεία τους λόγω παρενεργειών του κορονοεμβολίου.

Επομένως οποιαδήποτε τέτοια ρήτρα στις συμβάσεις της Κομισιόν με τις πολυεθνικές του κορονοεμβολίου είναι άκυρη και παράνομη.

Ομοίως εξίσου παράνομη θα είναι και οιαδήποτε ρήτρα με την οποία η Κομισιόν εκ μέρους της ΕΕ θα παραιτείται από οποιαδήποτε μελλοντική διεκδίκησή της έναντι των πολυεθνικών του κορονοεμβολίου.

Νότης Μαριάς, Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Καθηγητής Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρώην Ευρωβουλευτής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τρεις συλλήψεις για τον άγριο ξυλοδαρμό του σταθμάρχη του Μετρό

Γερμανία - κορωνοϊός: Εμπειρογνώμονας υποστηρίζει πανευρωπαϊκό lockdown