Απόψεις

Η αναζήτηση εργασίας απαιτεί σχέδιο, οργάνωση και προγραμματισμό

αναζήτηση εργασίας

Η διαδικασία αναζήτησης εργασίας είναι πολυσύνθετη και σίγουρα σε περιόδους οικονομικής ύφεσης, όπως αυτή που διανύουμε σήμερα, έχει έναν επιπλέον βαθμό δυσκολίας. Στην Ελλάδα όμως της ανεργίας, υπάρχει και ένα ποσοστό εργοδοτών που αναζητά υποψηφίους με υψηλές και συγκεκριμένες δεξιότητες και δεν βρίσκει.
Σε ένα επόμενο άρθρο θα αναφερθούμε αναλυτικά ποιες είναι αυτές οι οριζόντιες δεξιότητες που ο σύγχρονος εργαζόμενος πρέπει να διαθέτει, προκειμένου να αυξήσει την πιθανότητα εύρεσης εργασίας αλλά και διατήρησης της απασχολησιμότητάς του.
Η αναζήτηση εργασίας απαιτεί σχέδιο, οργάνωση και προγραμματισμό. Στο σημερινό άρθρο θα προσπαθήσουμε να περιγράψουμε τα βασικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσει το άτομο που αναζητά εργασία. Ακόμα και στην δύσκολη περίοδο που περνάει η χώρα, δεν είναι λίγες οι θέσεις εργασίας που δημοσιεύονται καθημερινά. Μία από αυτές τις θέσεις μπορεί να είναι η επόμενή σου εργασία...
Βιογραφικό σημείωμα
Το πρώτο σημαντικό βήμα είναι η δημιουργία ή η ενημέρωση του βιογραφικού σημειώματος. Με τη βοήθεια του διαδικτύου, πλέον είναι πολύ εύκολο να αναζητήσει κανείς ένα template για το βιογραφικό του σημείωμα και οδηγίες για την συμπλήρωσή του. Αυτό που πρέπει να έχει κάποιος συνεχώς στο μυαλό του όταν συμπληρώνει το βιογραφικό του είναι ότι οι περισσότεροι εργοδότες και υπεύθυνοι HR αφιερώνουν ελάχιστα δευτερόλεπτα στην ανάγνωση των βιογραφικών. Πέρα από τις πληροφορίες όμως που θα αναφέρει κανείς, πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή σε τυχόν γραμματικά και συντακτικά λάθη, στη δομή και στη συνολική εικόνα του βιογραφικού.
Πρόγραμμα
Για να καταφέρει κανείς να μείνει προσηλωμένος στο στόχο του και να κάνει ότι απαιτείται πρέπει να έχει πρόγραμμα. Για παράδειγμα, καθημερινά 10:00 – 13:00 δεν ασχολείται με τίποτα επιπλέον, παρά μόνο με την αναζήτηση εργασίας. Ιδιαίτερα για τις φορές που η αναζήτηση γίνεται από το σπίτι μας, είναι πιο εύκολο να παρασυρθούμε χαζεύοντας κάτι στην τηλεόραση ή να σταματήσουμε τη διαδικασία και να ασχοληθούμε ακόμα και με καθημερινές εργασίες του σπιτιού με αποτέλεσμα μία μέρα να περάσει και εμείς επί της ουσίας να έχουμε ασχοληθεί με την αναζήτηση εργασίας συνολικά μισή ώρα. Και όχι, η μισή ώρα δεν είναι αρκετή.
Αν δεν ξέρεις που θέλεις να πας, πως θα ξεκινήσεις;
Όταν η ειδικότητα κάποιου είναι πολύ συγκεκριμένη, τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Σε αυτό το σημείο βέβαια είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι πλέον το βιογραφικό μονοπάτι των ατόμων έχει αλλάξει. Ένα άτομο, κατά τη διάρκεια του εργασιακού του βίου ίσως κληθεί να αλλάξει ειδικότητα ή επάγγελμα και να διανύει μικρότερα ή μεγαλύτερα διαστήματα εκτός εργασίας. Και αν κάποτε η μονιμότητα ήταν η μεγαλύτερη επιθυμία των εργαζομένων πλέον αυτό δεν ισχύει, είτε λόγω συνθηκών είτε από επιλογή.
Κατά τη διάρκεια συμβουλευτικών συνεδριών, ρωτάω συχνά τα άτομα: «που θα ήθελες να εργαστείς;». «Οπουδήποτε...» και αυτή είναι η πρώτη λάθος απάντηση που μπορεί να δώσει κανείς στον εαυτό του όταν αναζητά εργασία. Το οπουδήποτε είναι τόσο γενικό που δεν είναι εφικτό να βοηθήσει τα άτομα κατά τη διάρκεια αναζήτησης εργασίας. Τι ακριβώς ξέρω να κάνω; Σε τι είδους επιχειρήσεις θέλω να εργαστώ; Ακόμα και αν δεν έχω όλα τα προσόντα για τη συγκεκριμένη θέση που επιθυμώ, έχω τη δυνατότητα να τα αποκτήσω και πώς; Ποιες επιχειρήσεις συγκεκριμένα στον τόπο κατοικίας μου έχουν τη συγκεκριμένη ειδικότητα; Είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που καλείται να απαντήσει το άτομο κατά τη διάρκεια σχεδιασμού του πλάνου δράσης αναζήτησης εργασίας.
Λίστα επιχειρήσεων
Το διαδίκτυο αποτελεί σημαντικό σύμμαχο στη διαδικασία εύρεσης εργασίας. Αφού το άτομο απαντήσει στα παραπάνω ερωτήματα και οριοθετήσει το που θα κινηθεί –τουλάχιστον σε πρώτη φάση – καλό είναι να καταγράψει τις επιχειρήσεις στις οποίες μπορεί να αποστείλει το βιογραφικό του. Για παράδειγμα, ένα άτομο το οποίο εργάζεται στο σχεδιασμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων μπορεί να συγκεντρώσει όλες με το αντικείμενό του επιχειρήσεις στην περιοχή που διαμένει. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα με τη βοήθεια του διαδικτύου μπορεί να συγκεντρώσει πληροφορίες για τα Ιδιωτικά ΚΔΒΜ, ΙΕΚ, επαγγελματικές σχολές κ.ο.κ. και στα οποία μπορεί να αποστείλει το βιογραφικό του ακόμα και αν δεν υπάρχει τη δεδομένη χρονική στιγμή συγκεκριμένη αγγελία για αναζήτηση προσωπικού.
Αγγελίες
Το συγκεκριμένο βήμα δεν απαιτεί ιδιαίτερη αναφορά μιας και είναι το πιο σύνηθες εργαλεία για την εύρεση εργασίας. Εφημερίδες με αγγελίες και αντίστοιχες ιστοσελίδες δημοσιεύουν καθημερινά θέσεις εργασίας. Μία εύκολη λύση είναι το άτομο να συγκεντρώσει όλες αυτές τις ιστοσελίδες σε έναν σελιδοδείκτη προκειμένου να μπορεί με μεγάλη ευκολία καθημερινά να ελέγχει αν έχουν δημοσιευτεί νέες θέσεις εργασίας.
Εργασιακός σύμβουλος ΟΑΕΔ
Πριν λίγες ημέρες, ο ΟΑΕΔ ξεκίνησε τη λειτουργία του ανανεωμένου site. Η νέα σελίδα του οργανισμού είναι εύχρηστη και με μεγάλη ευκολία μπορεί κανείς να αναζητήσει τις θέσεις εργασίας στην περιοχή του.
Παράλληλα, συστήνεται στο άτομο που αναζητά εργασία να επισκεφτεί τον εργασιακό σύμβουλο στο Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ) της περιοχής του, το οποίο λειτουργεί εντός του ΟΑΕΔ. Ο εργασιακός σύμβουλος είναι αυτός που μπορεί χωρίς καμία χρέωση να βοηθήσει το άτομο κατά τη διαδικασία εύρεσης εργασίας αλλά και να τον ενημερώσει για ανοιχτές θέσεις.
Συνέντευξη
Το τηλέφωνο χτυπάει και στην άλλη άκρη της γραμμής σας καλούν σε συνέντευξη για μία θέση εργασίας, στην οποία αποστείλατε το βιογραφικό σας σημείωμα. Η συνέντευξη επίσης απαιτεί προετοιμασία. Και σε αυτήν την περίπτωση, στο διαδίκτυο μπορεί να βρει κανείς επαρκές εκπαιδευτικό υλικό αλλά και σχετικά άρθρα για τις ερωτήσεις που συνήθως ρωτάνε οι υποψήφιοι εργοδότες και καλό θα ήταν να προετοιμαστεί ο υποψήφιος κατάλληλα. Παράλληλα, για κάθε επιχείρηση η οποία καλεί τον υποψήφιο για συνέντευξη, είναι ωφέλιμο -αν όχι απαραίτητο- ο υποψήφιος να μελετήσει την εκάστοτε επιχείρηση. Ποια ακριβώς είναι τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες της; Ποιο είναι το όραμά και ποια η φιλοσοφία της; Ποια είναι τα επιτεύγματά της; Γιατί θέλετε να εργαστείτε στην συγκεκριμένη επιχείρηση; Είναι μερικές από τις πληροφορίες τις οποίες πρέπει να ξέρει ο υποψήφιος πριν από τη συνέντευξη και σίγουρα θα τον βοηθήσουν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.
Δικτύωση
Υπάρχουν κάποιες ειδικότητες που είναι πιο εύκολο να δικτυωθούν και να δημιουργήσουν έναν επαγγελματικό κύκλο που θα τους βοηθήσει στην εύρεση εργασίας. Ένας οικονομολόγος για παράδειγμα, θα ήταν ωφέλιμο να παρακολουθεί σχετικά με το αντικείμενό του συνέδρια και ημερίδες. Δεν είναι μόνο η πολύτιμη γνώση και ενημέρωση που θα αποκτήσει συμμετέχοντας, είναι και οι επαφές με ανθρώπους του ίδιου κλάδου που μπορεί να τον βοηθήσουν στην εύρεση εργασίας. Επιπλέον, είναι άκρως ωφέλιμο να ενημερώσει τον κύκλο του –οικογενειακό και φιλικό – ότι αναζητά εργασία.
Τέλος, η χρήση των κοινωνικών δικτύων –ιδιαίτερα το LinkedIn – είναι χρήσιμα εργαλεία στη δικτύωση και στην εύρεση ευκαιριών καριέρας.
Η εύρεση εργασίας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η χρήση όμως κατάλληλων τεχνικών και εργαλείων, η αισιοδοξία, η επιμονή, η υπομονή και η σωστή στρατηγική θα βοηθήσουν το άτομο να φτάσει πιο κοντά στο στόχο του.

Μαρία Γιαμπουλάκη, Επιστημονικός υπεύθυνος προγραμμάτων κατάρτισης και εργασιακός σύμβουλος στην εταιρεία «Ευρωπαϊκή Πρόοδος» 

Απόψεις

Ενισχύοντας τους Ευρωπαϊκούς μηχανισμούς αλληλεγγύης προς όφελος των λαών. Του Ν. Ανδρουλάκη

Νίκος Ανδρουλάκης

Πριν από λίγες ημέρες η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία την Έκθεσή μου για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, μετά από την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Κοινοβουλίου - Συμβουλίου και Επιτροπής. 

Ο Μηχανισμός και το rescEU, την πανευρωπαϊκή δηλαδή δεξαμενή δυνατοτήτων που αποτελείται από μέσα που αγοράζονται με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήταν μέχρι πρόσφατα ευρύτερα γνωστά για την κρίσιμη βοήθεια που παρέχουν σε Κράτη Μέλη αλλά και παντού στον κόσμο στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών όπως είναι οι δασικές πυρκαγιές, οι πλημμύρες και οι σεισμοί. Αν και το rescEU δημιουργήθηκε μόλις δύο χρόνια, έχει ήδη αποδείξει την αξία του. Άλλωστε, η πρώτη χώρα για την οποία ενεργοποιήθηκε ήταν η χώρα μας, όταν το καλοκαίρι του 2019 στις καταστροφικές πυρκαγιές στην Εύβοια, τρία αεροπλάνα, δύο από την Ιταλία και ένα από την Ισπανία, βοήθησαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς. 

Η πανδημία, όμως, ανέδειξε και μία ακόμα πτυχή του Μηχανισμού. Όταν στην αρχή της κρίσης οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έπαιρναν απογοητευτικές αποφάσεις απαγορεύοντας τις εξαγωγές πολύτιμου υγειονομικού υλικού, ο Μηχανισμός και το rescEU αποδείχθηκαν μία όαση αλληλεγγύης. Πάνω από 90.000 πολίτες μπόρεσαν και γύρισαν από τρίτες χώρες στην Ευρώπη χάρη στο συντονισμό και τη χρηματοδότηση του Μηχανισμού. Παράλληλα, έλαβε τις κατάλληλες αποφάσεις, ώστε να δημιουργηθεί ένα πανευρωπαϊκό αποθεματικό με τον αναγκαίο ιατρικό και υγειονομικό εξοπλισμό σε 9 βάσεις σε όλη την Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, έτοιμο να αποσταλεί σε όποια χώρα χρειάζεται. Ο Μηχανισμός όμως παρέχει βοήθεια και σε τρίτες χώρες, όπως συνέβη και στην Ινδία με την αποστολή οξυγόνου και υγειονομικού εξοπλισμού. 

Παρόλα αυτά, η κρίση ανέδειξε και αδυναμίες που έπρεπε άμεσα να διορθωθούν. Πιο χαρακτηριστική περίπτωση ήταν το γεγονός ότι η βοήθεια στην Ιταλία, τη χώρα που πρώτη επλήγη από την πανδημία, άργησε δύο ολόκληρους μήνες λόγω των περιορισμών που υπήρχαν στον τρόπο λειτουργίας του. Αυτές ακριβώς τις αδυναμίες προσπάθησα να διορθώσω με την Έκθεσή μου που εγκρίθηκε με 641 ψήφους υπέρ και μόλις 41 κατά.

Παρά τις αρχικές αντιδράσεις των μεγάλων κρατών και ιδιαίτερα της Γερμανίας, μιας χώρας που ίσως πιστεύει ότι είναι ικανή να αντιμετωπίσει κάθε δυσκολία μόνη της και δεν χρειάζεται κοινά εργαλεία αλληλεγγύης όπως ο Μηχανισμός, ενδυναμώσαμε ουσιαστικά την πρόληψη. Η Επιτροπή θα πρέπει να προετοιμάσει μία κοινή λίστα διασυνοριακών κινδύνων, όπως μια πανδημία ή ένα πυρηνικό ατύχημα, καταστροφές δηλαδή που δε γνωρίζουν σύνορα. Καλούμε λοιπόν τα Κράτη να ενημερώνουν την Επιτροπή πώς  σκοπεύουν να τις αντιμετωπίσουν. Καταφέραμε ακόμα να διατηρήσουμε την πρόβλεψη για τη δημιουργία πανευρωπαϊκών στόχων ανθεκτικότητας, τους οποίους συνδέουμε με τα εθνικά σχέδια αντιμετώπισης, ώστε να είναι όλοι προετοιμασμένοι. 

Πέρα από την ενίσχυση της πρόληψης, δώσαμε ιδιαίτερη σημασία και στην ανάγκη αναβάθμισης των δυνατοτήτων αντιμετώπισης καταστροφών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Για το λόγο αυτό δίνουμε επίσης για πρώτη φορά την εξουσία στην Επιτροπή, σε περιπτώσεις κρίσεων, να προβαίνει η ίδια και χωρίς περιττή γραφειοκρατία στην προμήθεια μέσων που έχουν ανάγκη τα κράτη μέλη και τα οποία θα περιλαμβάνονται στην ευρωπαϊκή δεξαμενή του rescEU. Επιπλέον, καθώς οι δασικές πυρκαγιές συνεχίζουν να αποτελούν μία σημαντική πρόκληση, αυξήσαμε τη χρηματοδότηση στο 100% για την προμήθεια και συντήρηση πυροσβεστικών αεροπλάνων, πράγμα εξαιρετικά σημαντικό και για τη χώρα μας. 

Για να τα πετύχουμε όλα αυτά, πενταπλασιάσαμε τον προϋπολογισμό του Μηχανισμού σε σχέση με την περίοδο 2014-2020, με το τελικό ποσό να ανέρχεται στα 3,1 δισ. ευρώ. Τα 2 δισ. από αυτά προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και κατευθύνονται κυρίως στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Οι αλλαγές αυτές έχουν ως κύριο στόχο να μετατρέψουν τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας σε ένα μέσο έμπρακτης αλληλεγγύης, που θα υπερβαίνει τον κατακερματισμένο τρόπο δράσης και θα παρεμβαίνει με συντονισμένο, γρήγορο και κυρίως, αποτελεσματικότερο τρόπο. Ο στόχος μας είναι ένας: όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες να νιώθουν, αλλά και το ουσιαστικότερο, να είναι το ίδιο προστατευμένοι από κάθε είδους καταστροφή, όπου και αν βρίσκονται. 

Η πανδημία του κορωνοϊού κατέδειξε ότι χωρίς συνεργασία, κανένα κράτος, όσο ισχυρό κι αν είναι, δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα μόνο του. Σε αυτό το πλαίσιο, μία Ευρώπη που περιορίζεται στο κοινό νόμισμα και στην κοινή αγορά αυτοϋπονομεύεται. 

Όμως, δυνάμεις συντηρητικές και αντιδραστικές στέκονται τροχοπέδη στις μεγάλες αποφάσεις που απαιτούνται. Για όσους πιστεύουμε στο όραμα της Ενωμένης Ευρώπης, της Ευρώπης των λαών, ο δρόμος είναι ένας: ενότητα, συνεννόηση και αλληλεγγύη Το μόνο αντίδοτο σε αυτή τη δύσκολη πραγματικότητα είναι τα πολλά σταθερά βήματα που θα σφυρηλατήσουν το κοινό μας μέλλον. Ισχυροί, αυτόνομοι μηχανισμοί θεσμικής αλληλεγγύης, στα κοινωνικά ζητήματα, την οικονομία, την άμυνα και την ασφάλεια, που θα εγγυώνται τη συλλογική ευημερία των λαών της Ευρώπης. Όπως έλεγε άλλωστε και ο «πατέρας» της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζαν Μονέ,  «η Ευρώπη θα φτιαχτεί μέσα στις κρίσεις και θα είναι το σύνολο των λύσεων που θα αποφέρουν». Ο Μηχανισμός και το rescEU είναι ένα τέτοιο βήμα που ενσαρκώνει τον τελικό στόχο του ευρωπαϊκού σχεδίου, μίας πραγματικής σύγκλισης σε όλα τα επίπεδα. 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ - Μέλος S&D.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θα καούμε κι όμως θα ψάχνουμε ποιος ...διπλοπάρκαρε. Του Γιώργου Λαμπράκη

Κρήτη: Ο μυθικός Τάλως «προστατεύει» την πολιτική προστασία

12.000 Ευρωπαίοι πολίτες επαναπατρίστηκαν μέσω rescEU