Skip to main content
ΑΠΟΨΕΙΣ

Γιάνης Βαρουφάκης: Ο ηγέτης της νέας Respublica. Του Πέτρου Μηλιαράκη*

Image
μηλιαρακης πετρος
 clock 16:50 | 14/06/2021
writer icon newsroom ekriti.gr

Μετά τη δημόσια καταγγελία μου κατά της 1ης Δανειακής Σύμβασης και του σχετικού Μνημονίου Συνεννόησης και την αποχώρησή μου από το ΠΑΣΟΚ (στο οποίο ανήκα από την ίδρυσή του), σταθερός στην αντιμνημονιακή μου τοποθέτηση κατά της πολιτικής της λιτότητας (καθόσον η λιτότητα δεν αντιμετωπίζεται με λιτότητα), πίστεψα ότι μπορούσε να γίνει εποικοδομητική παρέμβαση στην κοινωνία με τη συγκρότηση προοδευτικού κινήματος. 

Αυτή η προσδοκία μου, όμως, αποδείχθηκε ότι δεν μπορούσε να ευοδωθεί μέσω του ΠΡΑΤΤΩ. Για το λόγο αυτό παραιτήθηκα από τη θέση του Γραμματέα. Οργανώσεις που αποσκοπούν στην κατάληψη αξιωμάτων δεν είναι αποδεκτές. Τέτοια «πολιτική ατζέντα» απορρίπτεται. 

Όταν εντάχθηκα στη Γραμματεία του Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, εργάστηκα με σκοπό τη συγκρότηση μίας ολοκληρωμένης πρότασης, που μέσω του Ευρωπαϊκού Ενωσιακού Δικαίου, σε συνδυασμό και με άρτια τεχνική μελέτη, θα μπορούσε να τεθεί στο «τραπέζι διαπραγμάτευσης» με τους δανειστές για την αναδιάρθρωση του ήδη δυσβάσταχτου χρέους. Διαπιστώνοντας, όμως, ότι ούτε μετά από το εντυπωσιακό δημοψήφισμα του 2015 θα μπορούσε να γίνει αξιοπρεπής διαπραγμάτευση, αλλά αντιθέτως υποταγή, αποχώρησα και από το ΣΥΡΙΖΑ...

Εν όψει όλων αυτών είχα αποφασίσει να απέχω από οποιοδήποτε κομματικό σχηματισμό και οποιαδήποτε οργάνωση, βαθύτατα απογοητευμένος. Ωστόσο, ουδέποτε εγκατέλειψα το δημόσιο λόγο μου (σε σταθερή βάση) στα ΜΜΕ (έντυπο και ηλεκτρονικό), διατυπώνοντας τις απόψεις μου. 

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ 23ΗΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

Η τοπική κοινωνία του Ηρακλείου (και όχι μόνο) γνωρίζει την εκδήλωση του DiEM25 και του Γιάνη Βαρουφάκη στο Ηράκλειο (κινηματογράφος Αστόρια) στις 23 Ιουνίου 2017. Στην εκδήλωση αυτή ήμουν παρών.

Στη συνάντηση αυτή ο Γιάνης Βαρουφάκης τοποθετήθηκε με πολύ ξεκάθαρο λόγο. Μου έκανε δε εντύπωσε η αρχή της ομιλίας του, που αναφέρθηκε στην ανάγκη «να αποδράσουμε από τη χρεοδουλοπαροικία». Απ’ ό,τι θυμάμαι, ο λόγος του ήταν σαφής: «πρέπει να αποδράσουμε από το χρέος, όπως ένας φυλακισμένος θέλει να αποδράσει από τη φυλακή». 

Στην εκδήλωση αυτή έγινε αναφορά στην αποστολή του DiEM25, που συνιστά ένα πανευρωπαϊκό, διασυνοριακό κίνημα δημοκρατών. Όντας ο ίδιος βαθειά ευρωπαϊστής, αλλά και έντονα ευρωσκεπτικιστής προς τα «πού» οδεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση, εντόπισα στον πολιτικό λόγο του Γιάνη Βαρουφάκη και του DiEM25 ταύτιση απόψεων. Υπ’ όψιν δε ότι την περίοδο εκείνη εκπροσωπώντας τους συνταξιούχους πολιτικούς μηχανικούς-αρχιτέκτονες και μηχανολόγους Ελλάδας, βρισκόμουν σε έντονη αντιδικία ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον Μάριο Ντράγκι και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Στην αντιδικία μου αυτή εντόπισα την «υπεροχή» της ΕΚΤ έναντι της κοινωνίας των πολιτών της Ένωσης και κατ’ ουσίαν την ασυλία της, ενώπιον του Δικαιοδοτικού Οργάνου του Λουξεμβούργου.

Η ΝΕΑ RESPUBLICA ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ IMPERIUM ΚΑΙ DOMINIUM

Είναι σαφές ότι η Ευρώπη της παρούσας συγκυρίας έχει υποκύψει αποδεχόμενη την υπεροχή της οικονομίας έναντι της πολιτικής. Αυτή η νέα κατάσταση στον ευρωπαϊκό χώρο αναδεικνύει το κρίσιμο ζήτημα της μεταδημοκρατίας, της υποταγής δηλαδή της πολιτικής στην οικονομία. Αναφέρομαι στη μεταμοντέρνα περίοδο όπου το διεθνοποιημένο χρηματοπιστωτικό σύστημα και περιβάλλον η σύγχρονη δηλαδή παγκοσμιοποίηση, δημιουργεί εξωθεσμικά κέντρα και δίκτυα οικονομικής και πολιτικής ισχύος, που πολιτεύονται στο δόγμα: imperium επί προσώπων, dominium επί πραγμάτων. 

Με τούτα τα δεδομένα το DiEM25 στον ευρωπαϊκό χώρο αγωνίζεται για τη δημιουργία μια νέας τάξης Respublica, για την ευημερία των Λαών, την κοινωνική συνοχή, αλλά και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών – μελών.

Ο «ΠΕΡΙ ΡΗΤΟΡΙΚΗΣ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΟΣ»

Το DiEM25 (Democracy in Europe Movement 2025) κατά ένα «περίεργο τρόπο» συναρτάται ευθέως με το μοναδικό ελληνικό πολιτισμό, αντιλέγοντας στη θεωρία της υποταγής (βλ. Πλάτωνος Γοργίας: «περί ρητορικής ανατρεπτικός»). Για τα ελληνικά γράμματα και τον ελληνικό πολιτισμό, ισχύουν τα εξής:

«ΣΩΚΡΑΤΗΣ: Ειπέ μου λοιπόν –ως εν συμπεράσματι- ποίαν από τας δύο αυτάς φροντίδας με παρακινείς να λάβω περί των Αθηναίων. Εξήγησέ μου: να καταπολεμώ τας κακάς έξεις των, προς τον σκοπόν να γίνουν καλύτεροι….ή τουναντίον να γίνω ένας καλός υπηρέτης των … ως κόλαξ; Διότι ορθόν είναι, καθώς ήρχισες να ομιλής «με παρρησίαν», μέχρι τέλους να λέγης όσα σκέπτεσαι. Μίλησε λοιπόν θαραλέα και χωρίς φόβον».

Ο «περί ρητορικής ανατρεπτικός» αποτελεί και την ηθική βάση του ΜέΡΑ25.

Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΜέΡΑ25 

Στα ελληνικά πολιτικά πράγματα, το παρακλάδι του DiEM25 αφορά το κοινοβουλευτικό κόμμα ΜέΡΑ25. Ο κομματικός αυτός σχηματισμός ήρθε να καλύψει το μεγάλο κενό ενός σύγχρονου πολιτικού λόγου, απαλλαγμένου από αγκυλώσεις, μακράν του καθιερωμένου πέτρινου λόγου και των αποκρουστικών συνθημάτων με νεολογισμούς. Το ΜέΡΑ25 καταθέτει προτάσεις και αναλύει πολιτικές που υπερασπίζονται τα πολιτικά δικαιώματα, τις ατομικές ελευθερίες, το κοινωνικό κράτος δικαίου και αντιτίθεται στις από καθέδρας επιβαλλόμενες πολιτικές της ευρωπαϊκής ελίτ και της βουλιμίας των δανειστών. Αντιτίθεται δε ευθέως στα δόγματα και στις πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού.

Ο νεοφιλελευθερισμός πρεσβεύοντας πως δεν υπάρχει εναλλακτική (βλ. "There is noalternative" = TINA), συνομολογεί ότι αυτοδικαίως υφίσταται αδιέξοδο(!) στις πολιτικές του, που αφορούν στο «μονόδρομο της λιτότητας»(!). 

Η λιτότητα, όμως, και ο άνεργος, δεν μπορούν να συμβάλουν στην αποπληρωμή του χρέους ούτε να συντελέσουν στην πρόοδο της κοινωνίας. Προς την κατεύθυνση της υποταγής στην ελίτ των Βρυξελλών στην Ελλάδα λειτουργεί ένα «υποταγμένο πολιτικό σύστημα» που έχει υποθηκεύσει την Ελλάδα. Αναφέρομαι σε «πολιτικούς υποθηκοφύλακες» και όχι σε πολιτικούς που μπορούν να διαπραγματευτούν τα δίκαια της ελληνικής κοινωνίας και της Ελλάδας, ως κράτους που δεν κηδεμονεύεται, αλλά συμμετέχει ισότιμα σε Διεθνείς Οργανισμούς και στο νομικό πρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Ο μεταπολιτευτικός κύκλος θα κλείσει όταν το ΜέΡΑ25, ως παρακλάδι του DiEM25, αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, παρεμβαίνοντας παραλλήλως στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Η κατεύθυνση αυτή είναι νομοτελειακή. 

Παρά ταύτα χρειάζεται στοχοπροσήλωση και απαρέγκλιτη τήρηση των βασικών αρχών και αξιών, που εισάγουν το ΜέΡΑ25 και το DiEM25 για μία «Διεθνή Προοδευτική» και μία βαθύτατα δημοκρατική διακυβέρνηση του τόπου, χωρίς πατρωνίες. Η κατεύθυνση αυτή αφορά ριζικές αναθεωρήσεις, ακόμη και συνταγματικών διατάξεων, που θα υπερασπίζονται ουσιωδώς τα κοινωνικά δικαιώματα και θα περιφρουρούν αποφασιστικώς τη διάκριση των λειτουργιών, με πρόταγμα την απόλυτη ανεξαρτητοποίηση της Δικαιοσύνης, ως προς τον ορισμό των επιμέρους ηγεσιών των Ανωτάτων Δικαστηρίων. 

Τα προαναφερόμενα αφορούν μία νέα Respublica. Η νέα αυτή Respublica έχει ηγέτη. Και ο ηγέτης αυτός είναι ο Γιάνης Βαρουφάκης. 

* Ο Πέτρος Μηλιαράκης δικηγορεί στα Ανώτατα Ακυρωτικά Δικαστήρια της Ελλάδας και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια του Στρασβούργου και του Λουξεμβούργου (ECHR και GC-EU).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για ένα ευρώ την ημέρα. Του Πέτρου Μηλιαράκη

Το Κυπριακό και θέσεις του κ. Προκόπη Παυλόπουλου. Του Πέτρου Μηλιαράκη

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis