Απόψεις

Διακύβευμα ή συναίνεση! Του Θανάση Παπαμιχαήλ

Η ελληνική Βουλή

Δημοσκοπικά ο «μήνας του μέλιτος» της Κυβέρνησης, πήρε τρίμηνη και βάλε παράταση, καθώς οι περισσότερες μετρήσεις δείχνουν τεράστιες διαφορές μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου κόμματος.

Τα ποσοστά της Κυβέρνησης δείχνουν μια εξωπραγματική για τα Ελληνικά δεδομένα άνοδο και οι πρώτες δράσεις της, δείχνουν να είναι ο πυροκροτητής της δημοσκοπικής υπεροχής. Όμως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας, είναι η ασυμφωνία χαρακτήρων των δύο μεγάλων κομμάτων και η απουσία συναίνεσης σε μικρά και μεγάλα προβλήματα. Από τον τρόπο επιλογής των δικαιούχων επιδομάτων, μέχρι τα οξυμένα εθνικά θέματα και τις σχέσεις με τους συμμάχους, στην Ευρώπη και ανά τον κόσμο.

Ο τόπος έχει πληρώσει ακριβά τις μικροκομματικές σκοπιμότητες, επανειλημμένα. Από την έκβαση των περιβόητων μνημονίων, μια έκβαση που θα ήταν πολύ διαφορετική αν είχε επέλθει στοιχειώδης συνεννόηση, μόλις «έσκασε» στα χέρια του τότε πρωθυπουργού που πήρε μόνος του την απόφαση, αρχή εξαθλίωσης της χώρας και των κατοίκων της.

Στη συνέχεια ακολούθησαν μονομερείς ενέργειες του υποτιθέμενου προγράμματος «διάσωσης» της Ελλάδας, χωρίς την υπευθυνότητα και ωριμότητα που απαιτούσαν οι στιγμές.
Τα αποτελέσματα γνωστά. Λιτότητα, capital controls, κυβερνητικές μεγαλοστομίες για επανάκτηση της κυριαρχίας στον τομέα της οικονομικής πολιτικής, εξαγγελίες με στίχους από την «Ιθάκη» του Καβάφη και γνωστές φράσεις από λατινομαθείς επικοινωνιολόγους του κυβερνώντος κόμματος και πολλά ακόμη ευτράπελα.

Η γνωστή σε όλους μας «έξοδος από τα μνημόνια», χαρακτηρίστηκε ως κομβική εξέλιξη, ασχέτως αν η χώρα βρίσκεται υπό «ζυγό δανειστών» με μεγάλα ετήσια πλεονάσματα, με «αξιολόγηση» αγορών, με «υποθήκη» των περιουσιακών στοιχείων της για αρκετά χρόνια. Όλα αυτά φαίνεται ότι είναι ψιλά γράμματα για το πολιτικό μας σύστημα, ξεχνώντας ότι η κύρια αιτία που μας οδήγησε στα μνημόνια, είναι το έλλειμμα της συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων, και ο «διχαστικός» λόγος, κύριο χαρακτηριστικό της Ελληνικής πολιτικής ζωής.

Σήμερα καταλαβαίνουμε ότι για την επιστροφή στην κανονικότητα θα πρέπει να καταδικαστούν ενέργειες του λεγόμενου προοδευτικού κόσμου, όπως οι αλήστου μνήμης στιγμές σκαρφαλώματος στα κάγκελα, ξεχαρβάλωμα πεζοδρομίων και «ευτελισμός» του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Νέα «εκκίνηση» ενόψει ενός δύσκολους τριμήνου, κομβικού για το μέλλον της κυβέρνησης, αλλά και της χώρας. Τα πολιτικά κόμματα θα πρέπει να εφεύρουν νέα αφηγήματα, να φροντίσουν τη διατήρηση της συνοχής τους και να αλλάξουν τη «φρασεολογία» προσέγγισης των πολιτών.
Συναίνεση και στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και όχι να «ακονίζουν τα μαχαίρια» για τον τρόπο εκλογής του, για λόγους κομματικού συμφέροντος.

Αριστερόστροφες και δεξιόστροφες λογικές, έχουν πλέον ξεπεραστεί. Η νέα πορεία προσαρμογής στην πραγματικότητα, φράση – κλειδί στον κεντρικό σχεδιασμό κάθε πολιτικού κόμματος, θα πρέπει να είναι η συνεργασία και συμπόρευση.

Αυτό οι πολίτες το θέλουν και θα το επιβραβεύσουν, γιατί η αλλαγή σελίδας θα έρθει με τη συναίνεση και όχι με διαγγέλματα.

Ο Θανάσης Παπαμιχαήλ είναι Επικοινωνιολόγος

Πολιτική

Αλ. Χαρίτσης: "Η κυβέρνηση οξύνει την κρίση με την πολιτική της"

Αλέξης Χαρίτσης

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία «με την πολιτική της, με την ολιγωρία και την αδράνειά της, με τη λογική του ‘βλέποντας και κάνοντας’, με τη διάλυση στα εργασιακά, οξύνει τις συνθήκες κρίσης», άσκησε ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης. Σε συνέντευξή του το βράδυ της Πέμπτης στον τ/στ «Κρήτη TV» συνέδεσε, μάλιστα, τη χρονική στιγμή κατά την οποία κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συγκεντρώσεις με την «αγωνία της ΝΔ, η οποία τρέχει να προλάβει τις εντεινόμενες κοινωνικές αντιδράσεις απέναντι στην πολιτική της, με κατασταλτικά μέτρα». «Αντί να λάβει μέτρα στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη μας επαναφέρει σε σκοτεινές εποχές, που θέλαμε να αφήσουμε πίσω, σε εποχές του κράτους-χωροφύλακα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε σχετικά ότι το προς ψήφιση ν/σ συνιστά «προσβολή στο συνταγματικό δικαίωμα του συνέρχεσθαι», υπογραμμίζοντας ότι «ο κ. Χρυσοχοΐδης ξεπέρασε τον εαυτό του, αντιγράφοντας ένα νομοθέτημα της χούντας, του 1971, απο την καθαρεύουσα στη δημοτική».

Ειδικότερα, ως προς το μέτωπο της οικονομίας, ο Αλ. Χαρίτσης επισήμανε ότι «η κυβέρνηση ΝΔ μας έβαλε στην παγκόσμια κρίση της πανδημίας με πολύ αρνητικούς όρους, αφού ήδη από το δ΄ τρίμηνο του 2019 η οικονομία άρχισε να μετράει αρνητικά –μάλιστα μετά από 12 συνεχόμενο τρίμηνα θετικών ρυθμών ανάπτυξης επί ΣΥΡΙΖΑ». «Τόσο οι διεθνείς οργανισμοί, όσο και ο ίδιος ο κ. Σταϊκούρας που μίλησε για ύφεση 16% το β΄ τρίμηνο του 2020, όσο και η ΤτΕ και ο κ. Στουρνάρας που κάνουν λόγο για ανάκαμψη πολύ βραδύτερη της ύφεσης, επιβεβαιώνουν το μέγεθος της κρίσης», σημείωσε ο Αλ. Χαρίτσης, εστιάζοντας στο γεγονός ότι «σημασία έχει ποιοι θα πληρώσουν τις επιπτώσεις της κρίσης». «Δυστυχώς, όπως στην κρίση προ δεκαετίας πάλι βγουν ζημιωμένοι οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες», είπε.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο δώρο του Πάσχα «που με ευθύνη της κυβέρνησης δεν έχει διασφαλιστεί η πληρωμή του, ενώ φτάσαμε στον Ιούλιο», στις εκκρεμείς συντάξεις «που αυξήθηκαν κατά 50% επί ΝΔ», στην ένταση των απολύσεων τον Ιούλιο «αφού παρέρχεται το 45ήμερο που απαγόρευε τις απολύσεις λόγω κορωνοϊού».

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Χαρίτσης στην κατάσταση του τουρισμού «που είναι απελπιστική, με τους εργαζομένους στο σύνολο του τουριστικού κλάδου να βγάζουν κραυγή αγωνίας».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ με το πρόγραμμα ‘Μένουμε Όρθιοι’ πρότεινε ένα γενναίο πακέτο στήριξης του τουρισμού, ύψους 700 εκατ. ευρώ, ακριβώς για να υποκατασταθούν οι ζημίες της μειωμένης ζήτησης, και αντ’ αυτού η κυβέρνηση προέβη σε ένα πενιχρό πακέτο 30 εκατ. ευρώ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλ. Χαρίτσης. Σημειώνοντας, δε, και τις «παλιννωδίες της κυβέρνησης, τον ερασιτεχνισμό της, την ασάφεια που προκαλεί γύρω από τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τις δυσλειτουργικές πλατφόρμες που δημιούργησε, και την κατάσταση στα αεροδρόμια που ανοιγοκλείνουν», ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε την «αρνητική πραγματικότητα που προκαλεί η ΝΔ στον ελληνικό τουρισμό η οποία πλέον αποτυπώθηκε και στον διεθνή τύπο».

Κλείνοντας ο Αλ. Χαρίτσης αναφέρθηκε στο θέμα της «χωρίς κριτήρια και αξιολόγηση ενίσχυσης των μέσων ενημέρωσης με σκοπό τη χειραγώγηση και τον εκβιασμό τους από την κυβέρνηση». «Αν δεν επρόκειτο για μια σοβαρή υπόθεση διαφάνειας και δημοκρατίας, αν δεν ήταν ζήτημα του πού πηγαίνουν τα λεφτά των φορολογουμένων πολιτών, θα λέγαμε ότι είναι ανέκδοτο η δημοσιοποίηση της σχετικής λίστας από την κυβέρνηση», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Δυστυχώς, έχουμε να κάνουμε με μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη για την ελευθεροτυπία, για την ενημέρωση των πολιτών και για την αναγκαία πολυφωνία. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη φέρει πολύ μεγάλη ευθύνη που αγνοεί τις εκκλήσεις μας, αλλά και όλης της αντιπολίτευσης, των ίδιων των εργαζομένων στα ΜΜΕ και της κοινωνίας των πολιτών, να δημοσιοποιήσει τη λίστα», κατέληξε.