Αφιερωματα

Το μέρος που φυλάσσεται η Τίμια Κάρα του Αγίου Στυλιανού

kara_agioy_stylianoy.jpg

Η Τιμία Κάρα του Αγίου Στυλιανού του οποίου η μνήμη τιμάται κατά την 26η Νοεμβρίου εκάστου έτους, φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας, Σάικας του Δήμου Αγράφων, της Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος.

Το ιερό και πολύτιμο αυτό κειμήλιο είχε κλαπεί το 2011, βρέθηκε από άνδρες της ΕΛ. ΑΣ. να πωλείται σε πάγκο παλαιοπωλείου στο Μοναστηράκι στην Αθήνα και επεστράφη στην Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος ενώ συνελήφθη και ο δράστης της κλοπής.

agios_stylianos_kolyva
agios_stylianos_kolyva

Η μονή πανηγυρίζει επισήμως την Δευτέραν του Αγ. Πνεύματος, και την 26ην Νοεμβρίου εκάστου έτους, εορτή του οσίου Στυλιανού του Παφλαγόνος- η κάρα του Οποίου - λαμπρύνει το μοναστήρι και αποτελεί ανεκτίμητο θησαυρό και πηγή ιαμάτων.

 

Αφιερωματα

Οσία Ξένη: Η Ρωμαία με την ρωμαλέα ψυχή

Οσία Ξένη

Η Οσία Ξένη καταγόταν από τη Ρώμη και έζησε τον 5ο μ.Χ αιώνα. Η Ευσεβία, όπως ήταν το πρώτο της όνομα, εγκατέλειψε την πατρική εστία, όταν οι γονείς της θέλησαν να την παντρέψουν.

Πήγε μαζί με τις δύο υπηρέτριές της, κρυφά στην Αλεξάνδρεια για να χαθούν τα ίχνη της.

Στην συνέχεια πηγαίνει στην Κω και ακολούθως απέναντι στα Μύλασσα της Καρίας της Μ. Ασίας όπου έκτισε Ναό στο όνομα του Πρωτομάρτυρα Στεφάνου.

Πολύ γρήγορα η φήμη της και η ασκητική της ζωή έφεραν κοντά της νέες κοπέλες που ποθούσαν τον μοναχικό βίο και δημιουργήθηκε ένα περίφημο Μοναστήρι.

Κατά τη διάρκεια του ενταφιασμού της εμφανίστηκε στον ουρανό Σταυρός σχηματισμένος από αστέρια.

Ναός Οσίας Ξένης - Νίκαια
Ναός Οσίας Ξένης - Νίκαια

Τα ιερά λείψανα

Η Κάρα της Αγίας βρίσκεται στο Ναό Τιμίου Προδρόμου Καβάλας.
Αποτμήματα του Ιερού Λειψάνου της Αγίας βρίσκονται στις Μονές Αγάθωνος Φθιώτιδος, Μεταμορφώσεως Σωτήρος Νικητών Χρυσουπόλεως Καβάλας, Λειμώνος Λέσβου και Νταού Πεντέλης και στον ομώνυμο Ναό Νικαίας Πειραιώς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το μέρος που λιθοβολήθηκε και μαρτύρησε ο Άγιος Στέφανος

Ευθύμιος ο Μέγας: Το χάρισμα και η δύναμη της θαυματουργίας

Το χωριό της Κρήτης που ερήμωσε για το κουδούνι μιας κατσίκας