Αφιερωματα

Το Άγιο Δισκοπότηρο που κοινώνησε ο Κολοκοτρώνης πριν την άλωση της Τριπολιτσάς

Κολοκοτρώνης

Σαν ανοιχτή αγκαλιά εκεί ψηλά στα 1278 μέτρα στο Μαίναλο και σε απόσταση 11 χιλιομέτρων από την Τρίπολη ,βρίσκεται η Μόνη της Επάνω Χρέπας, το ψηλότερο μοναστήρι του Μοριά όπου κτίστηκε στις αρχές του 11ου αιώνα.

Ιερά Μονή Επάνω Χρέπας
Ιερά Μονή Επάνω Χρέπας

Λόγω της στρατηγικής σημασίας,η μονή διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στον αγώνα του 1821 ,έγινε θέατρο πολεμικών συγκρούσεων και χώρος συσκέψεων των οπλαρχηγών!

Ένα μοναδικό κειμήλιο, το Άγιο Δισκοπότηρο που κοινώνησε ο Κολοκοτρώνης και οι οπλαρχηγοί πριν την άλωση της Τριπολιτσάς, φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Επάνω Χρέπας της Αρκαδίας.

 


 

Λημέρια των Κολοκοτρωναίων έγιναν τα χιλιοτραγουδισμένα Τρίκορφα και η θρυλική Ζαρακοβα.
Στις 29 Μαΐου 1821 οι Τούρκοι της Τριπολιτσάς επιτίθενται, λεηλατούν και παραδίδουν στο πυρ τη μόνη.
Στις 14 Σεπτεμβρίου του 1821 ο Κολοκοτρώνης, οι άλλοι οπλαρχηγοί και όλοι οι στρατιώτες κοινώνησαν και όταν τελείωσε η θεία λειτουργία ευλογήθηκαν τα Ελληνικά όπλα!
Στη συνέχεια πολιόρκησαν την Τριπολιτσά και στις 23 Σεπτεμβρίου έγινε η Άλωση της Τριπολιτσάς.

Από τότε μετατέθηκε η Πανήγυρη του μοναστηριού στις 14 Σεπτεμβρίου προς τιμήν αυτών που έπεσαν στο καθήκον για την ελευθερία της πατρίδας ενώ το μοναστήρι γιορτάζει και στην Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου .

Από το 1934 η μόνη έχει μετατραπεί σε γυναικεία.

Αυτή τη στιγμή μοναζουν 5 μοναχές ,με ηγουμένη την γερόντισσα Αγνή,όπου έχει τελειώσει στην Ακαδημία της Τρίπολης και έχει καταγωγή από το Λεβίδι της Αρκαδίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

3 Απριλίου 1770: Γεννιέται ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Ο Θούριος της Eπανάστασης του '21 κι η ιστορία του (βίντεο)

Ελλάδα

Βουλή: Η βιντεοπροβολή με μορφές της Ελληνικής Επανάστασης (βίντεο)

βουλη ελληνικη επανασταση

Εντυπωσιακές είναι οι εικόνες που καταγράφουν από ψηλά τη φωταγώγηση της πρόσοψης της Βουλής. Σε μια λαμπρή εκδήλωση τα εγκαίνια της έκθεσης «Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων, δύο αιώνες μετά» η Βουλή των Ελλήνων τιμά τα 200 χρόνια από το σπουδαιότερο και ενδοξότερο γεγονός της νεοελληνικής Ιστορίας, την Επανάσταση του 1821, με την επετειακή έκθεση «Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων, δύο αιώνες μετά», που εγκαινιάστηκε σήμερα, Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης, σε μια λαμπρή εκδήλωση, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου

 

 

Από χθες το βράδυ και για τις επόμενες δέκα ημέρες, από τις 21:00 έως τις 23:00, θα προβάλλεται ανά ημίωρο, στην πρόσοψη ένα δεκάλεπτο βίντεο με μορφές και σκηνές της Ελληνικής Επανάστασης από τον τοιχογραφικό διάκοσμο της Αίθουσας Ελευθερίου Βενιζέλου. Η διάρκεια της έκθεσης θα επεκταθεί πέραν του επετειακού έτους προκειμένου να καταστεί δυνατόν, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, να την επισκεφθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες και κυρίως οι μαθητές και οι σπουδαστές του τόπου μας. Η έκθεση θα είναι προσβάσιμη και διαδικτυακά, μέσω ειδικής ιστοσελίδας, με όλα τα εκθέματα διαθέσιμα, με τρισδιάστατη εικονική περιήγηση (3D tour), καθώς και ψηφιακές εφαρμογές-παιχνίδια, αξιοποιήσιμα από την εκπαιδευτική κοινότητα.

ειδησεις σημερα 

Τα 95α θλιμμένα γενέθλια της βασίλισσας Ελισάβετ

Σύρος: «Η καθηγήτρια χτύπησε μαθήτρια για το κινητό τηλέφωνο»

Υπόθεση Βαλυράκη: Νέα ερωτήματα μετά την κατάθεση του 2ου «αυτόπτη μάρτυρα»