Η Δέσποινα Αχλαδιώτη είναι η εμβληματική προσωπικότητα που τίμησε την Ελλάδα ζώντας μόνη στο ακριτικο νησί του Αιγαίου.
Κάποιοι δεν γνωρίζουν πού βρίσκεται. Κάποιοι την έχουν μόνο ακουστά. Ωστόσο η Ρω, ή Άγιος Γεώργιος, η αρχαία Ρώγη ή Ρόπη, είναι ελληνικό νησί που βρίσκεται στα δυτικά του Καστελόριζου και σε απόσταση 5.600 μ. από τις τουρκικές ακτές.
Η νήσος Ρω…
Η νήσος Ρω, είναι νησίδα που βρίσκεται στα δυτικά του Καστελόριζου, ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης και βρίσκεται μια ανάσα από τις τουρκικές ακτές.
Το νησί κατά τους αρχαίους χρόνους χρησίμευε ως κρίκος στην αλυσίδα στρατιωτικών παρατηρητηρίων του ροδιακού κράτους.
Μικρό οχυρό αποτελούμενο από κεντρικό ορθογώνιο πύργο, αρχικά διώροφο, βρίσκεται χτισμένο στην κορυφή μικρού λόφου.
Σώζεται σε ύψος 4 μ. περίπου, χτισμένο με το ισόδομο σύστημα. Στην εσωτερική πλευρά των τειχών υπάρχει ενίσχυση από μικρότερους αποστρογγυλευμένους λίθους ενώ επισκευές και συντήρηση πρέπει να έγιναν κατά τη βυζαντινή και ιπποτική εποχή.
Ο διπλός εξωτερικός περίβολος μαζί με τους ισχυρούς τοίχους μαρτυρεί ότι το οχυρό δεν ήταν απλή φρυκτωρία αλλά σημαντική στρατηγική θέση. Στο εσωτερικό βρίσκουμε τη δεξαμενή επενδυμένη με υδραυλικό κονίαμα (κουρασάνι). Χρονολογείται από τον 4ο αι. π.Χ. Στα νεώτερα χρόνια ο θρύλος αναφέρει ότι χρησιμοποιήθηκε από τον Λάμπρο Κατσώνη ως ορμητήριο. Εκεί βρίσκεται το μνημείο της Δέσποινας Αχλαδιώτη, της ξακουστής Κυράς της Ρω.

(Η Κυρά της Ρω - Από τηλεοπτική της εμφάνιση σε εκπομπή του Φρέντυ Γερμανού)
Η Κυρά της Ρω (1890-1982) που το πραγματικό της όνομα ήταν Δέσποινα Αχλαδιώτη, υπήρξε μέλος της Αντίστασης κατά την περίοδο της Κατοχής και επί 40 χρόνια (από το 1943 ως τον θάνατό της) ύψωνε την ελληνική σημαία στην ακριτική νησίδα της Ρω κάθε πρωί και τη κατέβαζε με τη δύση του ήλιου. Στη Ρω είχε εγκατασταθεί με τον άντρα της και την τυφλή μητέρα της από το 1924.

Βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών (1975), το Πολεμικό Ναυτικό, τη Βουλή των Ελλήνων, τον δήμο Ρόδου, την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και άλλους φορείς. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έστειλε ναυτικό άγημα και αντιπροσωπεία του ΓΕΝ στο Καστελόριζο όπου, στις 23 Νοεμβρίου 1975, της απένειμε το μετάλλιο για την πολεμική περίοδο 1941-1944 για τις «προσφερθείσες εθνικές υπηρεσίες της», όπως ανέφερε η απόφαση του υπουργού Άμυνας.
Απεβίωσε σε ηλικία 92 ετών, σε νοσοκομείο της Ρόδου, στις 13 Μαΐου του 1982.

(Ο τάφος της Δέσποινας Αχλαδιώτη στη Ρω)
Η κηδεία της έγινε δημοσία δαπάνη στο Καστελλόριζο, παρουσία του τότε υφυπουργού Άμυνας Αντώνη Δροσογιάννη, και η σορός της μεταφέρθηκε στη Ρω και ετάφη κάτω από τον ιστό όπου ύψωνε τη σημαία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τα πρώτα αποτελέσματα στα αρχεία της Βέρμαχτ για τη γερμανική κατοχή στην Ελλάδα
Η τεράστια Ελληνική σημαία του "Μπλομπλού" στο Καστελόριζο ξεσήκωσε τους Τούρκους(φωτο)