Skip to main content
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Άγιοι Ραφαήλ, Νικόλαος και Ειρήνη: Ο μαρτυρικός θάνατος και η ανακάλυψη των τάφων τους στη Λέσβο

Image
Άγιοι Ραφαήλ Νικόλαος Ειρήνη
 clock 12:45 | 26/04/2022
writer icon newsroom ekriti.gr

Ο Άγιος Ραφαήλ είναι ένας νεοφανής Άγιος. Με τον όρο αυτό εννοούμε τους Αγίους των οποίων δεν ήταν γνωστό το σημείο ταφής, αλλά αποκαλύφθηκε θαυματουργικά σε πιστούς όπου και προχώρησαν σε αποκάλυψη των λειψάνων.

Πατρίδα του Αγίου Ραφαήλ ήταν το νησί Ιθάκη και το όνομα του πατέρα του Διονύσιος, που τον ανέθρεψε με μεγάλη χριστιανοπρέπεια και τον σπούδασε. Το κοσμικό του όνομα ήταν Γεώργιος. Υπήρξε αξιωματικός του Βυζαντινού στρατού και μάλιστα είχε αναρριχηθεί σε υψηλό αξίωμα. Μετά την κουρά του σε μοναχό, χειροτονήθηκε πρεσβύτερος, αλλά τιμήθηκε και με το οφίκιο του αρχιμανδρίτη και του πρωτοσύγκελου.

Όταν έγινε η άλωση της Κων/πολης (1453) αυτός μόναζε μαζί με τον διάκονο Νικόλαο στη Μακεδονία.

Το 1454 πήγαν στη Λέσβο και εγκαταστάθηκαν στη Μονή της Θεοτόκου, όπου ο Ραφαήλ έγινε ηγούμενος. Έπειτα από μερικά χρόνια, το έτος 1463 μ.Χ., η Λέσβος έπεσε στα χέρια των Τούρκων, οι οποίοι σε μια επιδρομή τους στο μοναστήρι, συνέλαβαν τον Άγιο Ραφαήλ και τον Άγιο Νικόλαο (νεομάρτυρα), τη Μεγάλη Πέμπτη του ιδίου έτους.

Ακολούθησαν σκληρά και ανηλεή βασανιστήρια και ο Άγιος Ραφαήλ μαρτύρησε διά σφαγής με πολύ σκληρό τρόπο. Μαζί μ’ αυτούς, μαρτύρησε και ένα δωδεκάχρονο κορίτσι, η Ειρήνη, κόρη του προεστού του χωριού Θερμής, Βασιλείου.

Ανακάλυψη των τάφων τους

Στις 23 Ιουνίου 1959 αποκαλύφθηκε ένας τάφος αγνώστων κοντά στο χωριό Θερμή της Λέσβου. Ειδικότερα, γίνονταν εργασίες αποκατάστασης ενός ναϋδρίου σε έναν λόφο εκεί κοντά και ο εργάτης Δούκας Τσολάκης έπεσε πάνω σε εκείνο τον τάφο. Μη ξέροντας περί τίνος πρόκειται και λόγω της ολιγοπιστίας του, άφησε τα ιερά λείψανα στον κορμό ενός δέντρου. Γέλασε και πήγε να φύγει όταν παρατήρησε ότι δε μπορούσε να κινήσει τα χέρια του. Έκπληκτος "λύθηκε" μόνον αφού έκανε τον σταυρό του για πρώτη φορά μετά από 27 χρόνια. Κατόπιν είδε έναν Άγιο, τον Άγιο Ραφαήλ κοντά στο ναύδριο και από τότε μετεστράφει σε κήρυκα του γεγονότος αυτού και του νεοφανούς Αγίου.

Την ίδια χρονική περίοδο και κοντά με το άλλο γεγονός, η σύζυγος του Μαρία, σύμφωνα με πηγές, έγινε μάρτυρας μιας ανδρικής επιβλητικής παρουσίας που την αποπήρε κοντά σε ένα άλλο ναύδριο. Από τότε άρχισαν οι εμφανίσεις του Αγίου στη σύζυγο του ιδιοκτήτη του χωραφιού, αλλά και σε άλλες προσκυνήτριες, προσκυνητές και παιδιά του χωριού, στον ύπνο τους αλλά και στον ξύπνιο τους.

Image
Ι.Μ Αγίου Ραφαήλ - θερμη Λέσβου

(Ι.Μ Αγίου Ραφαήλ - Θερμή Λέσβου)

Παρουσιαζόταν εκείνος με άμφια ή ράσο και κάποιες φορές χωρίς να μιλά καν. Άλλες φορές πάλι εμφανιζόταν με την Παναγία και την Αγία Παρασκευή να εξιστορείται τον βίο του και το μαρτύριό του με λεπτομέρειες.

Επίσης, σε άλλες περιπτώσεις αποκάλυπτε το όνομά του λέγοντας πως ήρθε ο καιρός να τον γιορτάζουν την Τρίτη της Διακαινησίμου, καθώς ο ίδιος θα έκανε πολλά θαύματα. Οι διηγήσεις ανά τους κατοίκους ήταν ίδιες, χωρίς να υπάρχει κάποια συνεννόηση μεταξύ τους. Να σημειωθεί ότι ο τάφος του Αγίου Νικολάου ανακαλύφθηκε στις 13 Ιουνίου 1960.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αγ. Παρασκευή Καλεσών: Κάποτε ήταν το κέντρο της Ορθοδοξίας στην Κρήτη

Αγία Φιλοθέη η Αθηναία: Το τιτάνιο φιλανθρωπικό της έργο

Αγία Αναστασία: Γιατί ονομάζεται Φαρμακολύτρια

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis