Αφιερωματα

9/12/1988: Προσπάθησαν να σώσουν τον κρητικό αστυνομικό αλλά δεν επέζησε κανείς...

αστυνομια πενθος

Σαν σήμερα το 1988, έχασαν τη ζωή τους εν ώρα υπηρεσίας 3 αστυνομικοί, που υπηρετούσαν στην Καρδαμύλη Μεσσηνίας και η ΕΛ.ΑΣ δεν ξέχασε τους αδικοχαμένους αστυνομικούς.

Ο Αρχιφύλακας Ευστράτιος Φουντουλάκης από το Ρέθυμνο παρασύρθηκε από θαλάσσια κύματα στην προβλήτα Καρδαμύλης, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του.
Ο Ανθυπαστυνόμος Ιωάννης Γιαννακούλας και ο Αστυφύλακας Χαράλαμπος Κότσης στην προσπάθειά τους να τον διασώσουν, έχασαν επίσης τη ζωή τους...

Η ανάρτηση της ΕΛ.ΑΣ:

 

 

Αφιερωματα

Πώς ήταν η Παναγία 3 ετών - Τέσσερις σπάνιες εικόνες από τον βίο της Θεοτόκου

5_0.jpeg

Πρόκειται για τις σπανιότερες και λιγότερο γνωστές απεικονίσεις της Θεοτόκου. Εικόνες που ελάχιστοι αγιογράφοι «τόλμησαν» να δημιουργήσουν ξεφεύγοντας από την «πεπατημένη» της ορθόδοξης αγιογραφίας.

Μια από τις σπανιότερες εικόνες της Θεοτόκου που την απεικονίζει σε ηλικία τριών ετών.

Η συγκεκριμένη εικόνα της Παναγίας, για την οποία δεν υπάρχουν ιδιαίτερες πληροφορίες, είχε δημοσιευθεί για πρώτη φορά από κάποιον πιστό, ο οποίος την έλαβε από τα Ιεροσόλυμα, από γέροντα κάποιου προσκυνήματος, και με τον τρόπο αυτό περιήλθε στα χέρια του.

Η εικόνα της Παναγίας εγκύου

Σπανιότατη και ελάχιστα γνωστή. Αρκετοί θεολόγοι την θεωρούν «αιρετική» αφού ξεφεύγει από την θεολογικά αποδεκτή απεικόνιση της συγκεκριμένης περιόδου της ζωής της Θεοτόκου.

Ωστόσο η δυναμική που βγαίνει από την εικόνα αυτή είναι αν μη τι άλλο ιδιαίτερα ισχυρή, αφού «αποθεώνει» την μητρότητα.

Μια άλλη σπάνια εικόνα της Παναγίας Μητέρας του Κυρίου να Τον κανακεύει σαν μωρό και να γνέθει για να Του πλέξει ρουχαλάκια.'

Η Εικόνα βρίσκεται στην Πατριαρχική Μονή του Αγίου Γεωργίου Καΐρου

 

Η Παναγία η Αγιοσορίτισσα ήταν μια αχειροποίητος εικόνα.Όταν ο Ευαγγελιστής Λουκάς, κατά παραγγελία των Αποστόλων, ετοίμαζε τα χρώματα για να αρχίσει να ζωγραφίζει την Θεοτόκο, η εικόνα σχηματίστηκε θαυματουργικά από μόνη της στο τελάρο.

Έτσι θεωρούνταν αχειροποίητος ή αποδιδόταν στον ευαγγελιστή Λουκά.

Στον εικονογραφικό τύπο της Παναγίας Αγιοσορίτισσας, η Παναγία είναι χωρίς βρέφος, όρθια ή τις περισσότερες φορές ως την μέση.
Αν και κοιτάει τον παρατηρητή, είναι ελαφρά γυρισμένη πλάγια και κρατάει τα χέρια σηκωμένα στο ύψος του στήθους σε στάση προσευχής, οπότε ανήκει στον τύπο της Δεομένης.
Στη Ρώμη αυτός ο τύπος λέγεται Παναγία Συνήγορος (Madonna Avvocata).