Skip to main content
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ: Έχω ένα όραμα... (βίντεο)

Image
Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ: Έχω ένα όραμα... (βίντεο)
 clock 15:14 | 04/04/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

Οι ζωές μας ξεκινάνε να τελειώνουν την ημέρα που σιωπούμε για ζητήματα που είναι σημαντικά

(Our lives begin to end the day we become silent about things that matter.)

Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, Jr.

46 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το θάνατο του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, του πρωτεργάτη της δεκαετίας του 1950 και 1960 στις Ηνωμένες Πολιτείες ενάντια στο φυλετικό διαχωρισμό και αγωνιστή ηγέτη πολιτικών δικαιωμάτων των Αφροαμερικανών.

Η δολοφονία

Στις 4 Απριλίου του 1968, στο πανδοχείο Λωρέιν του Μέμφις όπου βρισκόταν με συνεργάτες του για να υποστηρίξουν μια διαδήλωση των εργαζομένων αποχέτευσης για χαμηλούς μισθούς και κακές συνθήκες εργασίας, χτυπήθηκε από ελεύθερο σκοπευτή την ώρα που βρισκόταν στο μπαλκόνι. Το τραύμα ήταν στο πρόσωπο, ο θάνατος του δεν ήταν ακαριαίος αλλά διαπιστώθηκε μια ώρα μετά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο.

Ακολούθησαν βίαιες διαμάχες στους δρόμους σε ολόκληρη την χώρα και τεράστια κύματα ταραχών, καταγράφηκαν πάνω από 40 θάνατοι και καταστροφή περιουσίας σε περισσότερες από 100 πόλεις.

Η κηδεία έγινε στις 9 Απριλίου στη γενέτειρα του την Ατλάντα όπου πάνω από 100.000 κόσμου ακολούθησαν τη σωρό του στους δρόμους της πόλης.

Έπρεπε να περάσει ένας χρόνος έρευνας, όταν στις 10 Μαρτίου του 1969, ομολογήθηκε η δολοφονία του από τον Τζέιμς Ερλ Ρέυ ο οποίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 99 ετών.


Γεννημένος στις 15 Ιανουαρίου του 1929 σε μεσοαστική οικογένεια με άμεση επιρροή του κλήρου καθώς ο πατέρας και ο παππούς του ήταν Βαπτιστές Ιεροκήρυκες κατέληξε να γίνει  Βαπτιστής πάστορας με την πίεση του πατέρα του. Στη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων στη θεολογική σχολή της Βοστώνης, ασχολήθηκε με τη φιλοσοφία και την πολιτική που εμφανώς τον επηρέασαν στις ιδέες του και στον τρόπο σκέψης.

Εκεί γνώρισε και τη γυναίκα του, Κορέτα Σκότ με την οποία παντρεύτηκε το 1953.

Το 1954 έγινε πάστορας στο Μοντγκόμερυ της Αλαμπάμα, στο ίδιο μέρος όπου και η Ρόζα Πάρκς συνελήφθη το Δεκέμβριο του 1955, γιατί αρνήθηκε να παραχωρήσει τη θέση της σε ένα λευκό επιβάτη όπως επιβαλλόταν από τον φυλετικό διαχωρισμό στις ΗΠΑ.

Αυτή η πράξη δημιούργησε το κίνημα κατά του φυλετικού διαχωρισμού, που με μποϊκοτάζ των λεωφορείων από τους έγχρωμους διάρκειας 381 μερών έγινε η αρχή της ανάδειξης του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ σε πολιτική φιγούρα στις ΗΠΑ, αφού ήταν ένας από τους διοργανωτές του κινήματος. Το μποϊκοτάζ κατέληξε το Δεκέμβριο του 1956 σε νίκη, καθώς κρίθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, αντισυνταγματικός ο νόμος περί φυλετικού διαχωρισμού στα Μέσα Μεταφοράς της πόλης του Μοντγκόμερι.

Με την βοήθεια του Bayard Rustin, υπέρμαχου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επηρεασμένος από την αντίσταση του Μαχάτμα Γκάντι στην Ινδία βάζει τις αρχές του για τις μη βίαιες αντιδράσεις και το 1957, ιδρύει το Συνδιάσκεψη της Χριστιανικής Ηγεσίας των Πολιτειών του Νότου (SCLC) σε συνεργασία με ακτιβιστές με κύριο στόχο την διεκδίκηση πολιτικών δικαιωμάτων. Έτσι ξεκινάει οργανωμένα ο αγώνας προάσπισης των δικαιωμάτων και κατά των φυλετικών διακρίσεων.

Το 1963 στο Μπέρμιγχαμ, της Αλαμπάμα, η κατάργηση του φυλετικού διαχωρισμού ήταν βίαιη. Οι επιθέσεις σε σπίτια μαύρων και ακτιβιστών υπέρμαχων κατά των φυλετικών διαχωρισμών ήταν συχνή, έντονη και ταραχώδης.

Η φυλάκισή του σε άθλιες συνθήκες επειδή αψήφησε τα ασφαλιστικά μέτρα κατά των διαδηλώσεων, ώθησαν τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ να συντάξει το «Γράμμα από την φυλακή του Μπέρμιγχαμ» του, μετέπειτα μανιφέστο για τους Αφροαμερικανούς. «Για χρόνια τώρα», έγραψε, «Έχω ακούσει τη λέξη «Περιμένετε!» Αυτό το «Περιμένετε» σχεδόν πάντα σημαίνει «Ποτέ».  

Μετά την απελευθέρωσή του, ξεκινάει η Σταυροφορία των Παίδων όπου χιλιάδες μαθητές και φοιτητές οργάνωσαν πορείες στην πόλη Μπέρμιγχαμ.

Οι εικόνες στη τηλεόραση με την αστυνομία να χρησιμοποιεί κλομπ, σκυλιά και μάνικες υψηλής πίεσης καταβρέχοντας τον κόσμο, προκάλεσαν την παγκόσμια κατακραυγή ενώ παράλληλα κατοχυρώθηκε η δημόσια υποστήριξη για τους σκοπούς του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ.

Ακολούθησε η μαζική πορεία στην Ουάσιγκτον με τη συμμετοχή 200.000 ανθρώπων, στις 28 Αυγούστου 1963. Στο μνημείο του Λίνκολν έβγαλε την περίφημη ομιλία του "Έχω ένα όνειρο" για την ελευθερία, ισότητα και τα πολιτικά δικαιώματα.

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί:

Το 1964 του απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης και το 1965 ψηφίστηκε ο νόμος περί Πολιτικών Δικαιωμάτων. Ο δρόμος είχε πια ανοίξει.

Επιστρέφει το 1966 στο Σικάγο για να επικεντρωθεί στην καταπολέμηση της φτώχειας των πόλεων του Βορρά όπου παρατήρησε ότι ο διαχωρισμός ήταν μια οικονομική πραγματικότητα. Συνεχώς υπέρμαχος της μη - βίας αρχίζει να χάνει τη δημοτικότητά του καθώς υπήρχε η αυξανόμενη ζήτηση για μια πιο μαχητική κινητοποίηση μέσα στο μαύρο κίνημα.

Την περίοδο μεταξύ 1957 και 1968, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ταξίδεψε σε ολόκληρη την χώρα και μίλησε πάνω από 250 φορές, έγραψε πέντε βιβλία καθώς και πολλά άρθρα. Συνελήφθη πάνω από είκοσι φορές και δέχτηκε επιθέσεις τουλάχιστον τέσσερις φορές. Του απονεμήθηκαν συνολικά πέντε τιμητικοί τίτλοι και ονομάστηκε Άνδρας της Χρονιάς από το περιοδικό Times το 1963.

Όλη του η δράση και ο αντίκτυπος που είχε σαν προσωπικότητα, τον έκαναν παγκόσμιο σύμβολο. Ήταν ένας πολιτικός αγωνιστής και ηγέτης των Αφροαμερικανών και συνάμα ένας εφημέριος που πίστευε στις ειρηνικές διαδηλώσεις.

Ο Καρλ Ουέντελ Χάιμς έγραψε ένα ποίημα αφιερωμένο στον Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ με τίτλο «Ο άβολος ήρωας» λίγο καιρό μετά το θάνατό του ενώ μόλις τρείς μέρες μετά, η Nina Simone αφιερώνει την ερμηνεία του τραγουδιού που έγραψε ο Τζιν Τέιλορ με τίτλο: «Γιατί; Ο βασιλιάς της αγάπης είναι νεκρός»(“why? The king of love is dead”). Έχει καθιερωθεί η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου να γιορτάζεται ως η ημέρα του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ και αποτελεί εθνική εορτή των ΗΠΑ.

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί:

«Αν δεν μπορείς να πετάξεις, τότε τρέχα, αν δεν μπορείς να τρέξεις τότε περπάτα, αν δεν μπορείς να περπατήσεις τότε μπουσούλησε, αλλά ότι και να κάνεις πάντα πρέπει να κίνησε μπροστά.»

(“If you can’t fly then run, if you can’t run then walk, if you can’t walk then crawl, but whatever you do, you have to keep moving forward.”)

Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, Jr.

 

Επιμέλεια: Χαρά Μαυρομάτη

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis