Skip to main content
ΥΓΕΙΑ

Tο ξενύχτι «σκοτώνει» την... αυτοσυγκράτηση

Image
sleep.jpg
 clock 09:20 | 12/07/2015
writer icon newsroom ekriti.gr

Αν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων οι οποίοι - από ανάγκη, στρες ή επιλογή - ξενυχτούν τα βράδια, θα πρέπει να έχετε το νου σας.

Μία νέα ανάλυση αποκαλύπτει ότι ο λιγοστός ύπνος μπορεί να μειώσει σημαντικά την αυτοσυγκράτηση και να οδηγήσει σε ριψοκίνδυνες συμπεριφορές οι οποίες έχουν απρόσμενες συνέπειες στην προσωπική και επαγγελματική ζωή.

Την ανάλυση, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Frontiers in Human Neuroscience», υπογράφουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Clemson, στη Νότιο Καρολίνα, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ψυχολογίας δρα Τζουν Πίλτσερ.

Όπως εξηγούν, οι πάσχοντες από έλλειψη ύπνου διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να υποκύπτουν στις παρορμητικές επιθυμίες τους, να λαμβάνουν αμφισβητούμενες αποφάσεις και να γίνονται απρόσεκτοι.

Έτσι, αυξάνονται οι πιθανότητές τους να λάβουν λάθος αποφάσεις, για τις οποίες αργότερα θα μετανιώσουν οικτρά.

«Ο αυτοέλεγχος αποτελεί τμήμα της λήψης αποφάσεων», δήλωσε η δρ Πίλτσερ. «Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με αντικρουόμενες επιθυμίες και ευκαιρίες, η αυτοσυγκράτηση μάς επιτρέπει να διατηρήσουμε τον έλεγχο - κάτι που χάνουμε όταν καλούμαστε να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις ενόσω είμαστε πολύ κουρασμένοι».

Ο ανεπαρκής ύπνος αυξάνει και την επιθετικότητα, γεγονός που επίσης μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα.

Και σαν να μην έφταναν όλ’ αυτά, μελέτες τον ενοχοποιούν και για αύξηση του σωματικού βάρους, υπέρταση και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Αντιθέτως, ο καλός ύπνος μπορεί να συμβάλλει στην διαφύλαξη της υγείας, ενώ διατηρεί πιο σταθερά τα επίπεδα της ενεργητικότητάς μας στη διάρκεια της ημέρας, γράφουν οι ερευνητές.

Η επαρκής διαθεσιμότητα ενέργειας, από την πλευρά της, μπορεί να αναπληρώσει την ικανότητα ενός ατόμου να προτιμά τις δύσκολες επιλογές αντί για την ευκολότερη λύση.

«Πολλές πλευρές της καθημερινότητας μπορεί να επηρεαστούν ευνοϊκά από τον επαρκή ύπνο και την αυτοσυγκράτηση», πρόσθεσε η δρ Πίλτσερ. «Η βελτιωμένη υγεία, οι καλύτερες επιδόσεις στην δουλειά και οι καλύτερες αποφάσεις είναι δύο από τα δυνητικά οφέλη, αλλά σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί ο καλύτερος έλεγχος κοινωνικών ζητημάτων, όπως οι εθισμοί, η χαρτοπαιξία και ο υπερκαταναλωτισμός».

Πηγή: tanea.gr

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis