Skip to main content
ΥΓΕΙΑ

Η βιταμίνη C θωρακίζει την καρδιά μας

Image
juicing_oranges.jpg
 clock 09:34 | 22/07/2015
writer icon newsroom ekriti.gr

Μια νέα μελέτη, που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «American Journal of Clinical Nutrition», διαπίστωσε ότι η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μείωσε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών.

Σύμφωνα με τη μελέτη στην οποία χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από 100.000 ενήλικες, η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών επέφερε μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα κατά 15% και την μείωση πρόωρου θανάτου κατά 20% . Επιπροσθέτως οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η μείωση αυτή συνδεόταν και με την αυξημένη πρόσληψη βιταμίνης C στο αίμα.

Όπως επισημαίνουν η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι ευεργετικά για την υγεία συνολικότερα και αυτή η μελέτη το αποδεικνύει, καθώς η αύξηση κατανάλωσης των συγκεκριμένων τροφών  αυξάνει την πρόσληψη βιταμίνης C η οποία μακροπρόθεσμα μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και πρόωρου θανάτου.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μεταξύ άλλων, η βιταμίνη C, «χτίζει» συνδετικό ιστό ο οποίος υποστηρίζει και συνδέει τους ιστούς των οργάνων στον οργανισμό.

Επιπλέον, η βιταμίνη C έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, με αποτέλεσμα να χαρίζει προστασία στα κύτταρα από βλάβες που προκαλούνται εξαιτίας διαφόρων νοσημάτων όπως π.χ. τα καρδιαγγειακά. Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να παραγάγει την εν λόγω βιταμίνη φυσικά, γεγονός που σημαίνει ότι οφείλει να τη λαμβάνει μέσω της διατροφής.

«Γνωρίζουμε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι υγιεινά, όμως τώρα η μελέτη μας υποδεικνύει με μεγαλύτερη ακρίβεια γιατί ακριβώς είναι υγιεινά. Η υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών αποτελεί έναν φυσικό τρόπο αύξησης των επιπέδων της βιταμίνηςC στο αίμα, κάτι το οποίο μακροπρόθεσμα συμβάλλει στον περιορισμό του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων και πρόωρου θανάτου» αναφέρει από την πλευρά του ο δρ Μπόεργκε Νόρντεστγκααρντ, από το τμήμα Υγείας και Ιατρικών Επιστημών του πανεπιστημίου.

«Μπορεί κάποιος να λαμβάνει π.χ. διατροφικά συμπληρώματα βιταμίνης C μέσω σκευασμάτων, όμως καλό είναι να λαμβάνει τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται μέσω μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ευρύτερη υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής προσφέροντας έτσι σημαντικά οφέλη στην υγεία του» καταλήγει ο ειδικός.
 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis