Skip to main content
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ψωμί με σταφίδες και καρύδια

Ψωμί με σταφίδες και καρύδια
 clock 06:03 | 21/07/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

Υλικά

  • 500 γρ. σιτάλευρο ολικής αλέσεως
  • 80 γρ. σταφίδες
  • 80 γρ. καρυδόψιχα
  • 15 γρ. νωπή μαγιά ή 1 φακελάκι των 8 γρ. ξηρή μαγιά
  • 10 γρ. γάλα σε σκόνη
  • 10 γρ. αλάτι
  • 300 ml χλιαρό νερό

  • Βάλτε τη μαγιά σε ένα μπολ και διαλύστε την σε 50 ml χλιαρό νερό.
  • Αδειάστε το αλεύρι σχηματίζοντας ένα βουναλάκι, πάνω σε ένα καθαρό πάγκο εργασίας.
  • Ανοίξτε μια λακουβίτσα στη μέση και αδειάστε μέσα το υπόλοιπο χλιαρό νερό, το γάλα σε σκόνη και τη μαγιά που έχετε διαλύσει.
  • Ανακατέψτε με την άκρη των δαχτύλων παίρνοντας το αλεύρι λίγο λίγο.
  • Ζυμώστε για 5 λεπτά περίπου, μετά προσθέστε το αλάτι, τις σταφίδες και τα καρύδια κομμένα σε μεγάλα κομμάτια.
  • Ζυμώστε ξανά για 10 λεπτά περίπου και κάντε με τη ζύμη μια μεγάλη μπάλα.
  • Βάλτε την σε ένα μεγάλο μπολ και σκεπάστε το με ένα υγρό πανί.
  • Αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει σε χλιαρό μέρος (25οC) για 1 1/2 ώρα.
  • Ξαναρίξτε τη ζύμη πάνω στο πάγκο εργασίας που έχετε προηγουμένως αλευρώσει ελαφρώς και διπλώστε την πολλές φορές.
  • Μοιράστε τη σε 2 μέρη και πλάστε τα δίνοντάς τους σχήμα κυλίνδρου.
  • Βάλτε τα σε 2 φόρμες για ψωμί βουτυρωμένες και καλύψτε τα με ένα υγρό πανί.
  • Προθερμάνετε το φούρνο στους 220οC.
  • Βάλτε τα στο φούρνο και ψήστε τα για 50 λεπτά.
  • Έπειτα από 15 λεπτά ψησίματος, χαμηλώστε τη θερμοκρασία του φούρνου σας στους 210οC.
  • Αφού ψηθούν, βγάλτε τα ψωμιά από τις φόρμες τους και αφήστε τα να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου, πάνω σε μια σχάρα.
google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis