Υλικά
- 500 γρ. σιτάλευρο ολικής αλέσεως
- 80 γρ. σταφίδες
- 80 γρ. καρυδόψιχα
- 15 γρ. νωπή μαγιά ή 1 φακελάκι των 8 γρ. ξηρή μαγιά
- 10 γρ. γάλα σε σκόνη
- 10 γρ. αλάτι
- 300 ml χλιαρό νερό
- Βάλτε τη μαγιά σε ένα μπολ και διαλύστε την σε 50 ml χλιαρό νερό.
- Αδειάστε το αλεύρι σχηματίζοντας ένα βουναλάκι, πάνω σε ένα καθαρό πάγκο εργασίας.
- Ανοίξτε μια λακουβίτσα στη μέση και αδειάστε μέσα το υπόλοιπο χλιαρό νερό, το γάλα σε σκόνη και τη μαγιά που έχετε διαλύσει.
- Ανακατέψτε με την άκρη των δαχτύλων παίρνοντας το αλεύρι λίγο λίγο.
- Ζυμώστε για 5 λεπτά περίπου, μετά προσθέστε το αλάτι, τις σταφίδες και τα καρύδια κομμένα σε μεγάλα κομμάτια.
- Ζυμώστε ξανά για 10 λεπτά περίπου και κάντε με τη ζύμη μια μεγάλη μπάλα.
- Βάλτε την σε ένα μεγάλο μπολ και σκεπάστε το με ένα υγρό πανί.
- Αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει σε χλιαρό μέρος (25οC) για 1 1/2 ώρα.
- Ξαναρίξτε τη ζύμη πάνω στο πάγκο εργασίας που έχετε προηγουμένως αλευρώσει ελαφρώς και διπλώστε την πολλές φορές.
- Μοιράστε τη σε 2 μέρη και πλάστε τα δίνοντάς τους σχήμα κυλίνδρου.
- Βάλτε τα σε 2 φόρμες για ψωμί βουτυρωμένες και καλύψτε τα με ένα υγρό πανί.
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 220οC.
- Βάλτε τα στο φούρνο και ψήστε τα για 50 λεπτά.
- Έπειτα από 15 λεπτά ψησίματος, χαμηλώστε τη θερμοκρασία του φούρνου σας στους 210οC.
- Αφού ψηθούν, βγάλτε τα ψωμιά από τις φόρμες τους και αφήστε τα να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου, πάνω σε μια σχάρα.