Υλικά
- 1 γαλοπούλα 4-5 κιλά
- 1/2 φλιτζάνι μαργαρίνη ή βούτυρο λιωμένο
- χυμός από 1 πορτοκάλι
- χυμός από 1 λεμόνι
- αλάτι - πιπέρι
Για τη γέμιση :
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 300 γρ κιμά χοιρινό
- 300 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 500 γρ συκωτάκια πουλιών ψιλοκομμένα
- 1/4 του φλιτζανιού ρύζι
- 35 γρ κουκουνάρι
- 1/2 φλιτζάνι ζωμό κότας
- 1 φλιτζάνι κάστανα βρασμένα και ψιλοκομμένα
- 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές της σούπας κονιάκ
- Αλάτι - πιπέρι
- Ξεκινάμε πλένοντας καλά τη γαλοπούλα μέσα και έξω .
- Ανακατεύουμε το χυμό του λεμονιού και του πορτοκαλιού με το λιωμένο βούτυρο και αλείφουμε με αυτό το μείγμα τη γαλοπούλα.
- Αλατοπιπερώνουμε τη γαλοπούλα εσωτερικά και εξωτερικά.
Για τη γέμιση :
- Πλύνετε και κόψτε τα συκωτάκια.
- Σοτάρετε τα μαζί με το βούτυρο, το λάδι , τον κιμά και το κρεμμύδι.
- Προσθέστε τα κάστανα , τα κουκουνάρια , το ρύζι , το κονιάκ , το αλάτι και το πιπέρι.
- Ρίξτε τον ζωμό και αφήστε να βράσουν για 5 λεπτά ακόμη.
- Αφήστε το μείγμα να κρυώσει και γεμίστε με αυτό τη γαλοπούλα .
- Αφού τη γεμίσετε, ράψτε καλά την κοιλιά της για να σιγουρευτείτε ότι δεν θα χυθεί το μείγμα της γέμισης .
- Βάλτε τη σε φούρνο 160ο Κελσίου και αφήστε να ψηθεί τόσες ώρες όσα είναι τα κιλά τη , αφού πρώτα τη σκεπάσετε με αλουμινόχαρτο στην περιοχή του στήθους και των ποδιών .
- Κατά τη διάρκεια του ψησίματος , αλείφεται την με το υπόλοιπο μείγμα λεμονιού - πορτοκαλιού και μαργαρίνης που είχατε χρησιμοποιήσει αρχικά.
- 15 λεπτά πριν την κατεβάσετε , αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο για να ροδίσει .