Skip to main content
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα

Image
Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα
 clock 08:54 | 24/12/2014
writer icon newsroom ekriti.gr

Υλικά

  • 1 γαλοπούλα 4-5 κιλά 
  • 1/2 φλιτζάνι μαργαρίνη ή βούτυρο λιωμένο 
  • χυμός από 1 πορτοκάλι 
  • χυμός από 1 λεμόνι 
  • αλάτι - πιπέρι 

Για τη γέμιση : 

  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 
  • 300 γρ κιμά χοιρινό 
  • 300 γρ. κιμά μοσχαρίσιο 
  • 500 γρ συκωτάκια πουλιών ψιλοκομμένα 
  • 1/4 του φλιτζανιού ρύζι 
  • 35 γρ κουκουνάρι 
  • 1/2 φλιτζάνι ζωμό κότας 
  • 1 φλιτζάνι κάστανα βρασμένα και ψιλοκομμένα 
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο 
  • 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο 
  • 2 κουταλιές της σούπας κονιάκ 
  • Αλάτι - πιπέρι 

  • Ξεκινάμε πλένοντας καλά τη γαλοπούλα μέσα και έξω . 
  • Ανακατεύουμε το χυμό του λεμονιού και του πορτοκαλιού με το λιωμένο βούτυρο και αλείφουμε με αυτό το μείγμα τη γαλοπούλα.
  • Αλατοπιπερώνουμε τη γαλοπούλα εσωτερικά και εξωτερικά. 

Για τη γέμιση :

  • Πλύνετε και κόψτε τα συκωτάκια.
  • Σοτάρετε τα μαζί με το βούτυρο, το λάδι , τον κιμά και το κρεμμύδι.
  • Προσθέστε τα κάστανα , τα κουκουνάρια , το ρύζι , το κονιάκ , το αλάτι και το πιπέρι.
  • Ρίξτε τον ζωμό και αφήστε να βράσουν για 5 λεπτά ακόμη. 
  • Αφήστε το μείγμα να κρυώσει και γεμίστε με αυτό τη γαλοπούλα . 
  • Αφού τη γεμίσετε, ράψτε καλά την κοιλιά της για να σιγουρευτείτε ότι δεν θα χυθεί το μείγμα της γέμισης .
  • Βάλτε τη σε φούρνο 160ο Κελσίου και αφήστε να ψηθεί τόσες ώρες όσα είναι τα κιλά τη , αφού πρώτα τη σκεπάσετε με αλουμινόχαρτο στην περιοχή του στήθους και των ποδιών . 
  • Κατά τη διάρκεια του ψησίματος , αλείφεται την με το υπόλοιπο μείγμα λεμονιού - πορτοκαλιού και μαργαρίνης που είχατε χρησιμοποιήσει αρχικά. 
  • 15 λεπτά πριν την κατεβάσετε , αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο για να ροδίσει . 

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis