Υλικά
- 500 γρ. ξερά κουκιά
- 3 μεγάλα κρεμμύδια χοντροκομμένα
- 2 φύλλα δάφνης
- 3 ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες
- 1 φλιτζάνι λάδι
- ξερή ρίγανη
- αλάτι - πιπέρι
- Βάζουμε τα κουκιά στο νερό από το προηγούμενο βράδυ να μαλακώσουν.
- Την άλλη μέρα τα στραγγίζουμε και τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό για 1/2 ώρα.
- Τα στραγγίζουμε ξανά και τα ξεματίζουμε δηλαδή βγάζουμε με ένα μαχαιράκι το μαύρο «ματάκι» τους.
- Αφαιρούμε το φλούδι από τα μισά κουκιά και το αφήνουμε στα υπόλοιπα.
- Βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά.
- Προσθέτουμε την ντομάτα και την δάφνη.
- Ρίχνουμε τα κουκιά, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, λίγο νερό ( να τα σκεπάζει ) και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 60 λεπτά περίπου.