Υλικά
- 6 μέτρια καλαμάρια
- 350 γρ. πλιγούρι
- 1 ματσάκι άνηθο ψιλικομμένο
- 1/2 φλυτζ.τσαγιού ελιές Καλαμών ( προαιρετικά )
- 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 5 κουτ.σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι-πιπέρι
Για τη σάλτσα:
- 1 φύλλο δάφνης
- 2 κονσέρβες ντοματάκια ψιλοκομμένα
- 1 φλυτζ.τσαγιού λευκό κρασί
- 1 κουτ.γλυκού κόλιανδρο σε σκόνη
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 2 κουτ.σούπας κάπαρη
- 3 κουτ.σούπας ελαιόλαδο
- 3 κουτ.σούπας ξίδι βαλσάμικο
- αλάτι-πιπέρι
- Καθαρίζουμε τα καλαμάρια. Κόβουμε από το κεφάλι τα πλοκάμια και τα κρατάμε. Αφαιρούμε τα εντόσθια και το μαλακό κόκαλο από το εσωτερικό του καλαμαριού. Πλένουμε το σώμα και τα πλοκάμια καλά. Ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια και τα αφήνουμε τα στραγγίξουν.
- Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε 5 κουτ.σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κομμένα πλοκάμια σε δυνατή φωτιά. Μόλις πάρουν χρώμα προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα σοτάρουμε. Ρίχνουμε 3 φλυτζάνια τσαγιού νερό, αφήνουμε να πάρει βράση και κατόπιν χαμηλώνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε το πλιγούρι και προαιρετικά τις ελιές. Ρίχνουμε το πιπέρι, το αλάτι και το κόλιανδρο. Σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει το πλιγούρι και να απορροφήσει τα υγρά ( περίπου 15 λεπτά ). Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον άνηθο, ανακατεύουμε και αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει ελαφρώς.
- Γεμίζουμε τα καλαμάρια με το μίγμα από το πλιγούρι και τα κλείνουμε με οδοντογλυφίδες. Μη γεμίζετε μέχρι πάνω τα καλαμάρια, γιατί όταν ψηθεί το πλιγούρι θα ξεχειλίσει.
Για τη σάλτσα:
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Σε ένα βαθύ σκεύος ενώνουμε τα ντοματάκια, το ζουμί, τη ζάχαρη, το κρασί, τη δάφνη, τις 3 κουτ.σούπας ελαιόλαδο, την κάπαρη και το ξίδι. Ανακατεύουμε και αλατοπιπερώνουμε.
Στρώνουμε τα καλαμάρια σε ταψί και περιχύνουμε με τη σάλτσα. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε στο φούρνο 30 λεπτά. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε άλλα 15 λεπτά.