Υλικά
- 12 αγκινάρες βρασμένες και κομμένες σε μέτρια κομμάτια
- 1/2 φλυτζάνι τσαγιού λάδι
- 1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
- 1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο ή ανάμεικτο με χοιρινό
- 200 ml λευκό κρασί
- 3 ντομάτες ψιλοκομμένες
- 1 αυγό
- 2 κουτ. σούπας τριμμένη φρυγανιά
- αλάτι - πιπέρι
Για την μπεσαμέλ:
- 6 κουτ. σούπας λάδι ή βούτυρο
- 8 κουτ. σούπας αλεύρι
- 2 αυγά
- 1/2 φλυτζάνι τσαγιού τυρί τριμμένο
- 4 φλυτζάνια τσαγιού γάλα φρέσκο
- αλάτι - πιπέρι
- λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
- Πλένουμε, καθαρίζουμε τις αγκινάρες, τις τρίβουμε με το λεμόνι και τις βράζουμε σε μέτρια φωτιά έως ότου μαλακώσουν.
- Τις βγάζουμε και τις τοποθετούμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
- Σοτάρουμε με ελαιόλαδο το κρεμμύδι και τον κιμά για 5 λεπτά.
- Σβήνουμε με το κρασί. Μαγειρεύουμε για 2 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ,
- Προσθέτουμε τις ντομάτες και αλατοπιπερώνουμε.
- Σιγομαγειρεύουμε για 20 λεπτά.
- Κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε τη φρυγανιά και το αυγό.
- Ανακατεύουμε καλά.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.
- Αλείφουμε ένα ταψί με λάδι και το πασπαλίζουμε με φρυγανιά.
- Βάζουμε μια στρώση αγκινάρας μετά κιμά, κ.ο.κ., μέχρι να μας τελειώσουν τα υλικά.
- Στρώνουμε τη μπεσαμέλ πάνω από τον κιμά και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει.
Για την μπεσαμέλ:
- Ζεσταίνουμε το γάλα.
- Σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και ρίχνομαι πασπαλιστά το αλεύρι.
- Ανακατεύουμε καλά με μια ξύλινη κουτάλα για 2 - 3 λεπτά, μέχρι το αλεύρι να καβουρδιστεί και να αποκτήσει απαλό καστανό χρώμα.
- Τότε, ρίχνομαι το ζεστό γάλα, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 4 - 5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με την ξύλινη κουτάλα (ή με το σύρμα), μέχρι να διαλυθούν τυχόν κομπαλάκια και το μείγμα να δέσει.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το τριμμένο τυρί, τα αυγά, λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι.