Skip to main content
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε στάση πληρωμών ο ΕΟΠΥΥ

Image
ΕΟΠΥΥ
 clock 09:24 | 16/10/2015
writer icon newsroom ekriti.gr

Σε «στάση πληρωμών» έχει προχωρήσει ο ΕΟΠΥΥ, με τα χρέη του Οργανισμού προς τους παρόχους υγείας να ξεπερνούν το 1,8 δισ. ευρώ! Από αυτά, περίπου το 1/3, περί τα 750 εκατ. ευρώ, οφείλονται στις φαρμακευτικές εταιρείες. Και ενώ οι οφειλές «τρέχουν», τα έσοδα είναι... ανύπαρκτα. Ενδεικτικό είναι ότι το οκτάμηνο του 2015 δεν αποδόθηκαν στον ΕΟΠΥΥ εισφορές ύψους 800 εκατ., ενώ σε ετήσια βάση εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν το 1,5 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, περιπτώσεις σπατάλης στη συνταγογράφηση επιθεμάτων κατακλίσεων και σκευασμάτων ειδικής διατροφής εντόπισε ο ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού, το κόστος για τα σκευάσματα ειδικού τύπου (λαμβάνουν κυρίως οι ογκολογικοί ασθενείς) μέχρι και τον περασμένο Ιούνιο άγγιξε τα 17,9 εκατ. ευρώ, όταν το 2013 είχαν δαπανηθεί μόλις 2,5 εκατ. ευρώ. Επίσης, περίπου 117.000 ασφαλισμένοι φαίνεται να λαμβάνουν επιθέματα κάθε μήνα. Η σχετική δαπάνη εκτινάχθηκε από τα 12,8 εκατ. το 2012 στα 26,5 εκατ. ευρώ για τους πρώτους πέντε μήνες του 2015.

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε χθες ο πρόεδρος ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρης Κοντός κατά τη διάρκεια του 6ου Pharma & Health Conference, ανακοινώνοντας παράλληλα μέτρα για τον εξορθολογισμό των δαπανών και την εξοικονόμηση πόρων. Συγκεκριμένα, εφαρμόζονται νέες συνταγογραφικές οδηγίες για τους γιατρούς (αναμένεται να έχει εξοικονόμηση της τάξεως του 13%), ανακοστολογούνται οι διαγνωστικές εξετάσεις (εξοικονόμηση κατά 30%) και καθιερώνονται υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebate) ανά κατηγορία διαγνωστικών εξετάσεων και ανά κατηγορία παρόχου.

Οι εκπτώσεις θα συνδέονται με τον όγκο των εξετάσεων και θα αφορούν μαγνητικές τομογραφίες, μέτρηση οστικής πυκνότητας, αξονικές τομογραφίες, σπινθηρογραφήματα και υπερήχους ? πρόκειται για τις έξι πιο κοστοβόρες κατηγορίες εξετάσεων. Στο συνέδριο, κ. Νίκος Πολύζος, καθηγητής Διοίκησης και Οργάνωσης Υπηρεσιών Υγείας, του Πανεπιστημίου Θράκης, παρουσίασε μελέτη σύμφωνα με τα οποία τρεις ιατρικές ειδικότητες (γενικοί ιατροί, παθολόγοι και καρδιολόγοι) συνταγογραφούν το 80% της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ.

Ο κ. Νίκος Κωστάρας, γενικός διευθυντής, IMS Hellas επισήμανε ότι «η αγορά φαρμακείου την πενταετία 2010-2015 υποχώρησε κατά μόλις 0,7% σε όγκο και αυτό οφείλεται στην καλή πορεία των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), καθώς το φάρμακο (με κουπόνι) υποχώρησε κατά 8%, ενώ τα ΜΗΣΥΦΑ την ίδια περίοδο αυξήθηκαν κατά 17,4%».

Όπως είπε, η αγορά του Φαρμακείου, την ίδια πενταετία μειώθηκε κατά 20% σε αξίες, με τα φαρμακευτικά σκευάσματα να έχουν υποχωρήσει κατά 28,1%, ενώ τα ΜΗΣΥΦΑ παρουσίασαν άνοδο 37,1%. Αξίζει, δε, να προσθέσουμε ότι στη συνολική αγορά φαρμακείου τα συνταγογραφούμενα φάρμακα αποτελούν πλέον το 74% των συνολικών πωλήσεων, έναντι του 82% που ήταν το 2010»
Πηγή: Ημερησία 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis