Με ελλείψεις τουλάχιστον 80.000 εργαζομένων ξεκίνησε την φετινή περίοδο η τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας, ενώ συνολικά οι ανάγκες σε εργατικά χέρια σε ολόκληρη τη χώρα ξεπερνούν τις 300.000. Στον τουριστικό κάδο και την εστίαση υψηλές ανάγκες παρουσιάζονται στα ξενοδοχεία, εστιατόρια και στις τουριστικές επιχειρήσεις οι οποίες δυσκολεύονται να καλύψουν θέσεις όπως σερβιτόροι, καμαριέρες, μάγειρες και βοηθητικό προσωπικό.
Μάλιστα δεν λείπουν οι περιπτώσεις επιχειρήσεων που αναγκάζονται να λειτουργούν με λιγότερο προσωπικό από το απαιτούμενο. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στη dimokratiki.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επισιτισμού – Τουρισμού, κ. Γιώργος Χότζογλου, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα φέτος στην εύρεση εργατικού δυναμικού καθώς, οι Έλληνες που ανήκουν στο εξειδικευμένο προσωπικό, γύρισαν την πλάτη στα τουριστικά επαγγέλματα και δεν ενδιαφέρονται να επανέλθουν, από την στιγμή που δεν καλύπτονται 12 μήνες τον χρόνο, ενώ τα επιδόματα είναι χαμηλά και μικρής χρονικής διάρκειας.
«Η σεζόν δεν μπορούμε να πούμε ότι έχει ξεκινήσει στο 100%. Θα έχουμε πλήρη εικόνα μετά τις 15 Μαΐου. Αυτό που βλέπουμε σε πρώτη φάση είναι δύο όψεις: αφενός, την περίοδο του Πάσχα, που είναι το πρώτο crash test ενόψει της τουριστικής σεζόν, είδαμε ότι σε επίπεδο αφίξεων δεν είχαμε τελικά τόσο μεγάλο πρόβλημα με τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.
Δηλαδή, δεν μας επηρέασε πάρα πολύ. Κατά δεύτερον, διαπιστώσαμε τις μεγάλες ελλείψεις στη στελέχωση προσωπικού. Αυτό, έχει σαν αποτέλεσμα τις κακές υπηρεσίες που παρέχουμε. Δηλαδή, δεν είμαστε πλέον στο επίπεδο που ήμασταν τα περασμένα χρόνια, όταν η χώρα μας ήταν στην πρώτη θέση των προτιμήσεων των τουριστών (και για τις παρεχόμενες υπηρεσίες).
Η μεγάλη έλλειψη προσωπικού και οι κακές παροχές σε συνδυασμό με την ακρίβεια που μαστίζει την χώρα, δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα προς τους επισκέπτες».
Σχολιάζοντας τους λόγους για τους οποίους οι Έλληνες εγκαταλείπουν τα τουριστικά επαγγέλματα, ο κ. Χότζογλου υπογράμμισε ότι «η μεγάλη… “φυγή” ξεκίνησε από το καλοκαίρι του 2021. Από την μία, είναι η χρονική ισχύς του επιδόματος που έχει περιοριστεί στους τρεις μήνες, από την άλλη είναι το μειωμένο εισόδημα και βέβαια, το γεγονός πως οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό – τουρισμό (κυρίως στις τουριστικές περιοχές) περιορίζονται στους 6 με 7 μήνες εργασίας. Συνεπώς, δεν μπορούν να επιβιώσουν τους χειμερινούς μήνες.
Γι’ αυτόν το λόγο εγκαταλείπουν μαζικά τον κλάδο. Υπάρχει μια λεπτομέρεια που δεν ξέρει ο κόσμος και όμως κάνει τη διαφορά. Στον ιδιωτικό τομέα, οπουδήποτε να πας να δουλέψεις, έχεις 14 μισθούς. Οι εποχικά εργαζόμενοι, στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα έχουν 7 μισθούς. Αυτό δεν μπορεί να το καταλάβει η κυβέρνηση και να δώσει κίνητρα ώστε να επιστρέψουν οι επαγγελματίες στον κλάδο και πολύ φοβάμαι ότι οι πάνω από 80.000 κενές θέσεις εργασίας που έχουν σχεδόν παγιωθεί τα τελευταία χρόνια στον κλάδο, φέτος θα αυξηθούν.
Όσους εργαζόμενους και να φέρουν από τρίτες χώρες, το πρόβλημα δεν λύνεται, διότι δεν μας λείπει ανειδίκευτο προσωπικό. Μας λείπει εξειδικευμένο προσωπικό, οι μετακλητοί δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις θέσεις αυτές».
Καμία ενημέρωση για τις προπληρωμένες κάρτες
Ο κ. Χότζογλου, αναφέρθηκε και το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τις προπληρωμένες κάρτες, οι οποίες δόθηκαν στους εποχικά εργαζόμενους για να εισπράττουν τα επιδόματα ανεργίας τους, αλλά το μέτρο αυτό δεν δούλεψε στην πράξη:
«Με τις προπληρωμένες κάρτες φτάσαμε στα τέλη Μαρτίου και υπήρχαν εποχικά εργαζόμενοι που δεν είχαν λάβει τα επιδόματα ανεργίας! Ταλαιπωρήθηκαν πολύ με αυτό το μέτρο και τελικά δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ούτε τα χρήματα που πήραν. Και φέτος, κανείς δεν είναι σε θέση να απαντήσει εάν θα συνεχιστεί το ίδιο μέτρο με τις προπληρωμένες κάρτες ή εάν θα γίνουν αλλαγές. Ούτε από τη ΔΥΠΑ, ούτε από το υπουργείο Εργασίας» -όπως τόνισε.
Ερωτηθείς σχετικά με την ψηφιακή κάρτα εργασίας, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επισιτισμού – Τουρισμού απάντησε ότι ήταν ένα θετικό μέτρο, εφόσον εφαρμόζεται με σωστό τρόπο.
«Υπάρχει ένα πρόβλημα στην εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας: ενώ η κυβέρνηση έχει επιβάλει ουσιαστικά την εφαρμογή της, εντούτοις υπάρχουν ακόμα επιχειρήσεις οι οποίες δεν είναι υποχρεωμένες να την εφαρμόζουν. Αυτές που δεν έχουν κύριο κωδικό δραστηριότητας το ξενοδοχείο ή το εστιατόριο, δεν είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν την ψηφιακή κάρτα εργασίας. Αυτό, δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό…».
Τέλος, ανέφερε ότι επίκεινται κινητοποιήσεις, ξεκινώντας από την Πρωτομαγιά. «Από εκεί και πέρα, θα κλιμακώσουμε τον αγώνα ακόμη και κατά τη διάρκεια της σεζόν σε μεγάλους τουριστικούς προορισμούς…», κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τελικός Κυπέλλου ΠΑΟΚ-ΟΦΗ: Ένα μικρό ....Ηράκλειο έγινε ο Βόλος (βίντεο -φωτο)
Κεντρική Αφρική: Αμερικανός εκατομμυριούχος ποδοπατήθηκε μέχρι θανάτου από ελέφαντες