Skip to main content
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου: Μέσω Παγκρητίου στη Σούπερ Λίγκα η εθνική ομάδα

Image
st.jpg
 clock 21:43 | 21/06/2015
writer icon newsroom ekriti.gr

Μία τεράστια ελληνική σημαία να κυματίζει στο κέντρο του αγωνιστικού χώρου στο Παγκρήτιο στάδιο, από τα μεγάφωνα να παίζει συρτάκι και το πάρτι μόλις είχε ξεκινήσει… Η Ελλάδα τα κατάφερε, επέστρεψε στη Σούπερ Λίγκα του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Ομάδων. 

Μετά από ένα εξαιρετικό διήμερο στο Ηράκλειο, η ελληνική αποστολή πέτυχε το στόχο της και επανέρχεται στα… σαλόνια της Ευρώπης, μετά από απουσία δύο ετών. Ένα διήμερο που περιείχε πολλές συγκινήσεις και ίσως η ισχυρότερη να ήταν ο αποχαιρετισμός του Περικλή Ιακωβάκη στην εθνική ομάδα, με τον οποίο έπεσε και η αυλαία της διοργάνωσης. Η Ελλάδα πήρε τη δεύτερη θέση στη βαθμολογία με 327 β., πίσω από την Τσεχία (351) και μπροστά από την Ολλανδία (299.5). 

Το αποτέλεσμα στα 4Χ400 μ. των ανδρών δεν είχε σημασία. Η Ελλάδα ήδη είχε εξασφαλίσει την άνοδό της στη Σούπερ Λίγκα πριν γίνει το αγώνισμα και τα μέλη της αποστολής είχαν ήδη αρχίσει να ξεδιπλώνουν την τεράστια σημαία στην κερκίδα. Είχαν φροντίσει για αυτό νωρίτερα ο Κώστας Φιλιππίδης, ο Κώστας Δουβαλίδης και ο Λυκούργος Τσάκωνας με τα… 12άρια που έδωσαν την Κυριακή, αλλά και συνολικά όλοι οι Έλληνες αθλητές, που είχαν δώσει τον καλύτερο εαυτό τους. 

Παρόλα αυτά, η κούρσα των 4Χ400 μ. είχε άλλη σημασία. Ήταν η τελευταία του Ιακωβάκη με την εθνική ομάδα. Από τον Δημήτρη Γράβαλο, τον Πέτρο Κυριακίδη, τον Μιχάλη Δαρδανελιώτη, η σκυτάλη έφτασε στα χέρια του… αρχηγού. Του αθλητή που έχει προσφέρει τόσες συγκινήσεις σε μεγάλες διοργανώσεις. Και εκείνος έφερε την ομάδα στον τερματισμό σε 3.10.99 και την όγδοη θέση. 

Όλοι στο στάδιο όρθιοι τον χειροκρότησαν, με εκείνον να κάνει την τελευταία υπόκλιση, πριν ξεκινήσουν οι πανηγυρισμοί. Νωρίτερα, τα κορίτσια με τις δίδυμες Άννα και Ειρήνη Βασιλείου, την Ευαγγελία Ζυγόρη και την Ηρώ Πιντή είχαν πάρει την έβδομη θέση με 3.37.26. 

"Ήταν πράγματι πολύ όμορφο να τελειώνω εδώ την καριέρα μου, μπροστά σε αυτό τον κόσμο και με μία σχεδόν τέλεια εμφάνιση της εθνικής ομάδας", είπε μετά από την κούρσα του ο Ιακωβάκης. "Βέβαια, θα θεωρώ για αρκετό καιρό αυτή την ομάδα... σπίτι μου, μέχρι να το πάρω απόφαση", πρόσθεσε χαμογελώντας ο σπουδαίος αθλητής, που θα κλείσει και επίσημα την καριέρα του στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα. 

«Πέταξε» στα 5,80 μ. ο Φιλιππίδης 
Ό,τι κι αν δοκίμασε ο Jan Kudlicka στο Ηράκλειο, ο Κώστας Φιλιππίδης είχε πάντα την ίδια απάντηση να του δώσει: μία πτήση, ακόμη ψηλότερα. Ο Τσέχος προσπάθησε με την τακτική να φέρει σε δύσκολη θέση τον Έλληνα πρωταθλητή, αλλά εκείνος ήταν αποφασισμένος να κερδίσει. Και το έκανε, πετυχαίνοντας την καλύτερη φετινή του επίδοση και επιχειρώντας αμέσως μετά να βελτιώσει και το πανελλήνιο ρεκόρ. 

Όταν ο Φιλιππίδης πέρασε τα 5,70 μ., ο αντίπαλός του προτίμησε να δοκιμάσει στα 5,75 μ., ύψος το οποίο και πέρασε. Ο Έλληνας λοιπόν έπρεπε οπωσδήποτε να τα καταφέρει στα 5,80 μ. για να βρεθεί ξανά στην κορυφή του επί κοντώ. Κανένα πρόβλημα… Ο παγκόσμιος πρωταθλητής του κλειστού τα κατάφερε σε αυτό το ύψος, βελτίωσε κατά τρία εκατοστά την καλύτερη επίδοσή του στη σεζόν και βρέθηκε στην έκτη θέση της παγκόσμιας λίστας, μαζί με τέσσερις ακόμη αθλητές, που έχουν την ίδια επίδοση. 

Στη συνέχεια ο Φιλιππίδης άφησε τον αντίπαλό του να δοκιμάσει την τύχη του στα 5,85 μ., κάτι που δεν απέδωσε για τον Τσέχο και έχοντας κερδίσει πλέον ο Έλληνας ζήτησε να ανέβει ο πήχης στα 5,90 μ., επτά εκατοστά ψηλότερα από το απόλυτο πανελλήνιο ρεκόρ. Μπορεί αυτό να ήταν το μόνο που του ξέφυγε σε αυτό τον αγώνα, αλλά ήδη είχε δώσει 12 βαθμούς στην ελληνική ομάδα με εξαιρετική εμφάνιση χάρη στην οποία ξεσήκωσε την κερκίδα. 

"Ήθελα να κάνω ένα πανελλήνιο ρεκόρ για να ανταποδώσω την αγάπη του κόσμου που ήταν σήμερα στο γήπεδο και με χειροκροτούσε. Ο στόχος βέβαια ήταν οι βαθμοί που έδωσα στην ομάδα", είπε ο Φιλιππίδης μετά από τον αγώνα του. "Οι προσπάθειές μου ξεκίνησαν από χαμηλά και έτσι αναγκάστηκα να μείνω στον αγώνα για αρκετή ώρα με αποτέλεσμα να με κουράσουν οι πολλές προσπάθειες", πρόσθεσε. 

Κι άλλο 12άρι από τον Τσάκωνα 
Πλέον έχει περάσει σε άλλο επίπεδο ο Λυκούργος Τσάκωνας. Στο επίπεδο που μία κούρσα του στα 20.44 στα 200 μ. θεωρείται… περίπατος. Γιατί αυτό έκανε ο σπρίντερ από την Σπάρτη στο Ηράκλειο, πετυχαίνοντας το «νταμπλ» στα σπριντ στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Ομάδων. 

Ο Τσάκωνας δεν απειλήθηκε από κανέναν αντίπαλο και με «κάλπασε» προς τον τερματισμό σε 20.44, αφήνοντας πίσω του τους υπόλοιπους να μάχονται για τη δεύτερη θέση, καθώς δεν μπορούσαν να τον ανταγωνιστούν. Δεύτερος ήταν ο Ramil Guliyev με 20.67 και τρίτος ο Terrence Agard με 20.79, ενώ ο Έλληνας σπρίντερ έδωσε το δεύτερο… 12άρι στην ελληνική ομάδα, μετά από εκείνο που εξασφάλισε με τη νίκη του στα 100 μ. το Σάββατο. 

Ο Δουβαλίδης έκανε τη… δουλειά 
Το πρώτο… 12άρι για την ελληνική ομάδα ήρθε όταν τερμάτισε ο Κώστας Δουβαλίδης στην κούρσα του στα 110 μ. εμπόδια. Ο Δραμινός κέρδισε το αγώνισμα με 13.58, αλλά στο αποτέλεσμα δεν έριξε ούτε… δεύτερη ματιά στην επίδοση και στάθηκε μόνο στους βαθμούς. 

«Σαφώς χάρηκα με το γεγονός ότι κέρδισα για την ομάδα. Η επίδοση…», είπε και έβαλε τα γέλια. «Εννοείται πως δεν χάρηκα με αυτή. Αλλά στους συγκεκριμένους αγώνες ακόμη και με 15 δευτερόλεπτα να κερδίσεις, αυτό έχει σημασία, οι βαθμοί για την ομάδα», πρόσθεσε ο αθλητής που βέβαια ήταν πολύ πιο υπερήφανος για την εξαιρετική του κούρσα στα 4Χ100 μ. το βράδυ του Σαββάτου. Χαρακτηριστικό είναι πως αναζητούσε βίντεο από αυτή για να την δει, ενώ εκείνη στα 110 μ. εμπόδια δεν θέλει καν να την θυμάται. 

Η επόμενη κούρσα για τον Δουβαλίδη, που στο Ηράκλειο άφησε πίσω του τους Reynolds (13.73) και Svoboda (13.74) θα είναι σε μίτινγκ στη Γαλλία, την 1η Ιουλίου, όπου πλέον θα έχει το νου του μόνο στο τι θα «γράψει» το χρονόμετρο. 

eth.jpg

eth.jpg, by svoliantopoulos

Δυνατή κούρσα από Μπελιμπασάκη
Μετά από την εξαιρετική της κούρσα, μαζί με τα υπόλοιπα κορίτσια, στα 4Χ100 μ., η Μαρία Μπελιμπασάκη έκανε μία αντίστοιχη εμφάνιση και στα 200 μέτρα. Η σπρίντερ από την Κρήτη τερμάτισε δεύτερη, πίσω από την ασυναγώνιστη Dafne Schippers σε 23.44, για να δώσει κι άλλους πολύτιμους βαθμούς στην ελληνική ομάδα. Όσο για την Ολλανδέζα, ήταν άπιαστη. Κάλπασε προς τον τερματισμό σε 22.45, επίδοση που αποτελεί ρεκόρ για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Ομάδων και φεύγει από το Ηράκλειο έχοντας κερδίσει σε 100 μ., 200 μ. και 4Χ100 μέτρα! 

eth.jpg

eth.jpg, by svoliantopoulos

Εξαιρετική εμφάνιση από Γκούσιν 

Όσο έκανε άλματα η Τατιάνα Γκούσιν, τόσο ξεσηκωνόταν η κερκίδα, αφού η αθλήτρια πέρα από το ταλέντο της στο να περνά πάνω από τον πήχη ξεδίπλωσε και εκείνο της απίστευτης επαφής της με τους φιλάθλους. Και φρόντισε να δικαιώσει το ρυθμικό τους χειροκρότημα, καθώς πέρασε το 1,85 μ., μόλις ένα εκατοστό κάτω από το ατομικό της ρεκόρ, για να πάρει την τρίτη θέση στο ύψος. Μάλιστα, από τις προσπάθειές της στο 1,88 μ. έδειξε ότι είναι θέμα χρόνου να περάσει και αυτό το ύψος. Εκεί τα κατάφερε η Oldriska Maresova, για να κερδίσει το αγώνισμα.

Δεύτερη θέση για Αλεξούλη και Τσιάμη 
Σημαντική ήταν η συνεισφορά και της Χάιδως Αλεξούλη. Η άλτρια έφτασε στα 6,43 μ. στην καλύτερη προσπάθειά της στο μήκος- με τις αθλήτριες να ταλαιπωρούνται από τον αντίθετο άνεμο- και χάρη σε αυτό εξασφάλισε τη δεύτερη θέση, πίσω από την Τουρκάλα Karin Melis Mey, η οποία προσγειώθηκε στα 6,53 μέτρα. 

Χαμηλά κινήθηκε το τριπλούν, αλλά η βαθμολογική συνεισφορά του αγωνίσματος στο σύνολο της ελληνικής ομάδας ήταν σημαντική. Ο Δημήτρης Τσιάμης προσγειώθηκε στα 16,14 μ. στο μεγαλύτερο άλμα του, για να πάρει τη δεύτερη θέση πίσω από τον κορυφαίο αθλητή στο αγώνισμα, τον Nelson Evora που έφτασε στα 16,34 μέτρα. 

Στα 100 μ. εμπόδια των γυναικών από την άλλη, η Ελισάβετ Πεσιρίδου έδωσε τους βαθμούς της τέταρτης θέσης και τερμάτισε σε 13.46, με την Anne Zagre να είναι η ταχύτερη όλων με 13.03. 

Τρίτη η Κοροσίδου 
Η Ηλιάνα Κοροσίδου ήταν εκείνη που έδωσε το… σύνθημα της δεύτερης ημέρας για την ελληνική ομάδα, καθώς ήταν η πρώτη που αγωνιζόταν. Η 20χρονη αθλήτρια έστειλε τη σφύρα στα 62,37 μ. στην καλύτερη προσπάθειά της, για να εξασφαλίσει τους βαθμούς της τρίτης θέσης. Νικήτρια ήταν η Τσέχα Tereza Kralova (64,52 μ.) και δεύτερη ήταν η Ρουμάνα Bianca Lazar (64,48 μ.). 

Ο Παρασκευάς Μπατζάβαλης από την άλλη, έστειλε το ακόντιο στα 73,08 μ. στην καλύτερη βολή του, για να πάρει την τέταρτη θέση στο αγώνισμα. 

Στη σφαιροβολία τελικά την Ελλάδα εκπροσώπησε η Ευαγγελία Σοφάνη- σε ένα ζήτημα που… κατάφερε να το αναδείξει σε μείζον θέμα ο ΣΕΓΑΣ τις τελευταίες ημέρες καθώς την είχε βάλει στην ομάδα ως αναπληρωματική πίσω από την Σταματία Σκαρβέλη που αυτές τις ημέρες πήρε την ελληνική ιθαγένεια, αλλά είχε χειρότερη επίδοση. Η Σοφάνη πήρε την πέμπτη θέση με 15,20 μέτρα. Η Τουρκάλα Emel Dereli έκανε τη μεγαλύτερη βολή και με 17,97 μ. κέρδισε.

Ο Γιώργος Τρέμος ήταν έβδομος στη δισκοβολία, με καλύτερη προσπάθεια στα 57,81 μέτρα. 

Αλλαγή με ένταση στα 800 μ.

Μεγάλο ζήτημα προκλήθηκε στην εθνική ομάδα για το ποιος αθλητής θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα 800 μ., ο Κώστας Νακόπουλος ή ο Ανδρέας Δημητράκης. Έπειτα από ένταση ανάμεσα σε προπονητές και ομοσπονδία, τελικά έτρεξε ο Δημητράκης, που τερμάτισε έβδομος σημειώνοντας την καλύτερη φετινή του επίδοση με 1.49.75. Ο Ozbilen έκανε το νταμπλ στις μεσαίες αποστάσεις, καθώς μετά από τα 1.500 μ. το Σάββατο, κέρδισε και τα 800 μ. με 1.47.97. 

Μάχη έδωσε η Αναστασία Μαρινάκου στα 1.500 μέτρα. Η 19χρονη αθλήτρια ανέβηκε αισθητά στο τελευταίο κομμάτι της κούρσας για να τερματίσει όγδοη σε 4.18.19, που αποτελεί την καλύτερη φετινή επίδοσή της στην απόσταση. Νικήτρια η Ρουμάνα Bobocel, καθώς τερμάτισε σε 4.14.58. Ενδέκατος ήταν ο Ηλίας Κάσσος στα 3.000 μ. στιπλ με 9.16.40, ενώ ένατη ήταν η Ουρανία Ρεμπούλη στα 5.000 μ. με 16.27.28. Ο Μάρκος Γκουρλιάς από την άλλη, στα 3.000 μ. βελτίωσε το ρεκόρ του και με 8.15.79 επίσης πήρε την ένατη θέση. 
stivoz.gr

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis