Υγεία

Υπουργείο Υγείας: Εκβιαστική και απαράδεκτη η απόσυρση του ογκολογικού σκευάσματος

Ξανθός

Εκβιαστική και απαράδεκτη χαρακτηρίζει ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός την κίνηση της φαρμακευτικής εταιρίας Roche να αποσύρει από τη θετική λίστα αποζημίωσης το ογκολογικό της φάρμακο Cotellic για ασθενείς με ανεγχείρητο μεταστατικό μελάνωμα οι οποίοι φέρουν μία συγκεκριμένη μετάλλαξη (BRAF V600).

Με ανακοίνωσή του το βράδυ της Δευτέρας, λίγες ώρες αφοτου έγινε γνωστή η απόφαση της φαρμακευτικής εταιρίας, ο υπουργός Υγείας υποστηρίζει πως η πρόσβαση των πολιτών στα καινοτόμα φάρμακα δεν αποτελεί επιχειρηματικό αλλά πολιτικό ζήτημα και για τον λόγο αυτό καλεί τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της χώρας αλλά και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να αντιμετωπίσουν την προκλητική τακτική της εταιρίας.
 
Μάλιστα, το θέμα δεν περιορίζεται πλέον, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο κ. Ξανθός, στην Αριστοτέλους, αλλά αφορά συνολικά την κυβέρνηση. «Ήδη, το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση αναλαμβάνουν πολιτικές πρωτοβουλίες για να μην επιτρέψουν να υλοποιηθεί αυτός ο εκβιασμός» αναφέρεται στην ανακοίνωση και παράλληλα δίνεται η διαβεβαίωση προς τους ασθενείς πως «θα διασφαλίσουμε με κάθε τρόπο τη συνέχιση της θεραπείας  όσων ασθενών έχουν ήδη τεθεί σε  αγωγή και την εγγυημένη φαρμακευτική  κάλυψη όσων στο μέλλον θα έχουν ανάλογη κλινική ένδειξη».  
Η απάντηση του υπουργείου Υγείας
 
«H ROCHE, μια Ελβετική πολυεθνική φαρμάκου με κύκλο εργασιών περίπου 200 εκ. ευρώ το χρόνο στην Ελλάδα, προχώρησε σε μια απαράδεκτη και εκβιαστική κίνηση αποσύροντας από τη θετική λίστα αποζημιούμενων φαρμάκων το COTELLIC ένα ειδικό φάρμακο για ασθενείς με ανεγχείρητο μεταστατικό μελάνωμα που φέρουν μια συγκεκριμένη μετάλλαξη.
 
Η εταιρεία επικαλείται τη μη βιωσιμότητα  της κυκλοφορίας στην ελληνική αγορά του εν λόγω σκευάσματος λόγω των πρόσφατων κυβερνητικών ρυθμίσεων (επιπλέον έκπτωση 25% στα νέα πρωτότυπα φάρμακα)  που συμφωνήθηκαν με τους «δανειστές» και νομοθετήθηκαν στο πλαίσιο των προαπαιτουμένων της 2ης αξιολόγησης .
 
Το Υπουργείο Υγείας θεωρεί ότι η πρόσβαση των πολιτών της χώρας στα καινοτόμα και αποτελεσματικά  φάρμακα δεν είναι επιχειρηματικό αλλά πολιτικό ζήτημα. Και ότι η προκλητική τακτική της ROCHE πρέπει να αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα από όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της χώρας  και από όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Ήδη το Υπουργείο  Υγείας και η κυβέρνηση αναλαμβάνουν πολιτικές  πρωτοβουλίες  για να μην επιτρέψουν να υλοποιηθεί αυτός ο εκβιασμός . Διαβεβαιώνουν   τους πολίτες ότι θα διασφαλίσουν με κάθε τρόπο τη συνέχιση της θεραπείας  όσων ασθενών έχουν ήδη τεθεί σε  αγωγή και την εγγυημένη φαρμακευτική  κάλυψη όσων στο μέλλον θα έχουν ανάλογη κλινική ένδειξη».

Υγεία

Πόσα φλιτζάνια καφέ ανεβάζουν την χοληστερόλη

ζεστος καφες

Σε μια καινοτόμο για τα παγκόσμια δεδομένα γονιδιακή μελέτη, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας βρήκαν ότι η μακροχρόνια και αυξημένη κατανάλωση καφέ –δηλαδή περισσότερες από έξι κούπες την ημέρα- μπορεί να αυξήσει την ποσότητα των λιπιδίων στο αίμα και ως εκ τούτου να εντείνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Το πιο σημαντικό, μάλιστα, είναι ότι ο συσχετισμός αυτός είναι θετικός και εξαρτάται από τη δοσολογία, που σημαίνει ότι όσο περισσότερο καφέ πίνει κάποιος, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο Clinical Nutrition.

Οι επιστήμονες συζητούν εκτενώς τα τελευταία χρόνια σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του καφέ και έχουν καλύψει αρκετό έδαφος με τα μέχρι τώρα στοιχεία, είναι σημαντικό όμως να κατανοήσουμε απόλυτα τον τρόπο που ένα από τα ροφήματα που καταναλώνονται περισσότερο σε όλο τον κόσμο μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας.

Για να καταλήξουν στα συμπεράσματα αυτά, λοιπόν, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 362.571 συμμετέχοντες στη βρετανική βιοτράπεζα, ηλικίας 37-73 ετών, και πραγματοποίησαν λεπτομερή ανάλυση.

«Στη μελέτη αυτή, εξετάσαμε τους γονιδιακούς και φαινοτυπικούς συσχετισμούς ανάμεσα στην κατανάλωση καφέ και τα προφίλ λιπιδίων πλάσματος –την χοληστερόλη και τα λιπαρά στο αίμα– διαπιστώνοντας αιτιώδη στοιχεία που δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση καφέ συμβάλλει σε ανεπιθύμητο λιπιδικό προφίλ που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για την καρδιά», αναφέρει η ερευνήτρια στο πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας και καθηγήτρια Elina Hyppönen και συμπληρώνει:

«Τα υψηλά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και καθώς οι κόκκοι του καφέ περιέχουν μια πολύ ισχυρή ένωση που μπορεί να αυξήσει την χοληστερόλη, την καφεστόλη, ήταν σημαντικό να τα εξετάσουμε συνδυαστικά».

Η καφεστόλη περιέχεται κυρίως στις ποικιλίες καφέ, όπως ο γαλλικός και ο ελληνικός, αλλά και στον εσπρέσο. Αντιθέτως, υπάρχει ελάχιστη ή καθόλου καφεστόλη στον φιλτραρισμένο και τον στιγμιαίο καφέ, επομένως όσον αφορά στην επίδραση στα λιπίδια, αυτή η κατηγορία καφέ θεωρείται καλύτερη.

«Οι επιπτώσεις της μελέτης αυτής πιθανότατα εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα. Κατά τη γνώμη μου, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους ανθρώπους που έχουν υψηλή χοληστερόλη ή ανησυχούν για καρδιακές παθήσεις να επιλέγουν προσεκτικά το είδος καφέ που καταναλώνουν», καταλήγει η ειδικός.

Πηγή: ygeiamou.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Οι ισχυρές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ και η ... ζωηρή παρέα

Ο Μιχάλης Μπούσης μίλησε στο ekriti.gr από την Αμερική για τις εξελίξεις στον ΟΦΗ

Ηράκλειο: Πήγαν να ανοίξουν αυτοκίνητο... με τους αστυνομικούς μέσα!