Υγεία

Υπάρχει περίπτωση μετάδοσης του κορωνοϊού μέσω των κουνουπιών;

κουνούπια

Το καλοκαίρι έρχεται και μπορεί να καταστήσει τον κορονοϊό πιο ευάλωτο. Ωστόσο πολλοί αναρωτιούνται αν κρύβει και κάποιες παγίδες, με κυριότερη εκείνη των κουνουπιών που υπάρχουν σε αφθονία στη χώρα μας κατά τους θερινούς μήνες.

Υπάρχει περίπτωση μετάδοσης του κορωνοϊού μέσω των κουνουπιών;

Το ερώτημα έχει απασχολήσει την επιστημονική κοινότητα, ακόμη και σε επίπεδο Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Εάν η απάντηση ήταν καταφατική, τότε η Ελλάδα θα έπρεπε να προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει δύσκολες ημέρες.

Ωστόσο, ευτυχώς, τα έως τώρα δεδομένα δεν δικαιολογούν τέτοιες ανησυχίες. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν πληροφορίες, ούτε στοιχεία που να δείχνουν ότι ο νέος κορονοϊός SARS-CoV-2 μπορεί να μεταδοθεί από τα κουνούπια. Ο νέος κορονοϊός είναι ένας αναπνευστικός ιός, ο οποίος εξαπλώνεται κυρίως μέσω σταγονιδίων που δημιουργούνται όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται, ή μέσω σταγονιδίων σάλιου ή εκκρίσεων από την μύτη.

Οι απαντήσεις τις οποίες έχει δώσει το αμερικανικό CDC είναι απολύτως καθησυχαστικές. Ειδικότερα, σημειώνει τα εξής:

• Τα κουνούπια όπως και τα τσιμπούρια δεν μπορούν να εξαπλώσουν όλους τους τύπους ιών. Για παράδειγμα, μπορούν να μεταδώσουν τον ιό του Δυτικού Νείλου ή του δάγκειου πυρετού, αλλά δεν μεταδίδουν τον ιό που προκαλεί τη νόσο του έμπολα ή τον HIV που προκαλεί το AIDS.

• Προς το παρόν, δεν έχουμε δεδομένα που να υποδηλώνουν ότι ο covid-19 ή άλλοι παρόμοιοι κορωνοϊοί (π.χ. SARS, MERS), εξαπλώνονται από κουνούπια. Επισημαίνεται ότι ο νέος κορωνοϊός είναι ένας αναπνευστικός ιός που εξαπλώνεται κυρίως μέσω σταγονιδίων που δημιουργούνται όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται, ή μέσω σταγονιδίων σιέλου ή απόρριψης από τη μύτη. Απεναντίας δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για μετάδοση μέσω τσιμπήματος από έντομα.

• Για να περάσει ένας ιός σε ένα άτομο μέσω ενός κουνουπιού ή τσιμπήματος, ο ιός πρέπει να μπορεί να αναπαραχθεί μέσα στο κουνούπι ή σε άλλο έντομο.

 

 

Κρήτη

Κρήτη - κορωνοϊός: Νέα "έκρηξη" με 356 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

κορωνοιος κρουσματα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.593 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, εκ των οποίων 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 8. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 142.

Στην Κρήτη, το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν 356 νέα κρούσματα και συγκεκριμένα: 156 στο Ηράκλειο, 90 στα Χανιά, 94 στο Ρέθυμνο και 16 στο Λασίθι.

Δείτε την ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: 11 ασθενείς διασωληνωμένοι

Ηράκλειο: Κυκλοφορούσε στο χωριό ενώ έπρεπε να βρίσκεται σε καραντίνα

Άδωνις Γεωργιάδης: Βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό και μπαίνει σε καραντίνα