Υγεία

Ξανθός: Άδειες μόνο σε φαρμακοποιούς μέχρι την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος

Φαρμακοποιος

Τη διαβεβαίωση ότι άδεια λειτουργίας φαρμακείου θα δίδεται μόνο σε φαρμακοποιούς έως ότου εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα έδωσε από το βήμα επιτροπής της Βουλής ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

«Έχουμε συμφωνήσει με τους θεσμούς για την διαδικασία δηλαδή να δίδεται η άδεια υπό προϋποθέσεις και σε μη φαρμακοποιό να ανοίγει φαρμακείο. Μέχρι την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος άδειες χορηγούνται μόνο σε φαρμακοποιούς. Άρα έχει παγώσει η διαδικασία της απελευθέρωσης και μέχρι το Προεδρικό Διάταγμα θα χορηγείται άδεια φαρμακείου μόνο σε φαρμακοποιούς. Θα δούμε πως θα πάει το πράγμα και πως θα εξελιχθεί και εδώ είμαστε να το αντιμετωπίσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ξανθός.

«Με τις ρήτρες και τις προϋποθέσεις που επιβάλαμε για την χορήγηση άδειας φαρμακείου σε μη φαρμακοποιούς, αποτρέψαμε την κλιμάκωση της αγοράς από μονοπώλια, ενώ μόνο τέσσερα έχουν πάρει άδεια στα δύο χρόνια από την απελευθέρωση του επαγγέλματος», υποστήριξε ακόμη ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, με μέτρα θεραπείας, αντί ποινών, για τους ψυχικά ή διανοητικά ασθενείς.

«Με τους όρους και τις ρήτρες που επιβάλαμε για τις προϋποθέσεις χορήγησης άδειας φαρμακείου από μη φαρμακοποιούς, αποτρέψαμε τον κίνδυνο άκρατης απελευθέρωσης. Σε αυτά τα δύο χρόνια απελευθέρωσης του επαγγέλματος των φαρμακοποιών, έγιναν 32 αιτήσεις από μη φαρμακοποιούς για άδεια φαρμακείου, εγκρίθηκαν έξι, δύο ανακλήθηκαν και μόνο 4 στην ουσία, σε σύνολο 11.000 φαρμακείων σε όλη τη χώρα λειτουργούν από μη φαρμακοποιούς» ανέφερε ακόμη ο κ. Ξανθός.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για νέα ρύθμιση, αλλά προέκυψε ως υποχρέωση του μνημονιακού νόμου 2011, που ξεκίνησε την απελευθέρωση των επαγγελμάτων.

«Η κυβέρνησή μας, με τον μνημονιακό νόμο του 2015 που ψηφίσαμε και προέβλεπε κοινή υπουργική απόφαση για την ρύθμιση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων, κάναμε μια πολύ σοβαρή και τεκμηριωμένη παρέμβαση, που δεν επέτρεψε να υπάρχει κλιμάκωση της αγοράς από μεγάλα συμφέροντα», τόνισε ο κ. Ξανθός.

Αναφερόμενος στην προσφυγή του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακοποιών, σημείωσε ότι το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ ήταν, ότι δεν μπορούσε με κοινή υπουργική απόφαση να ρυθμιστεί το θέμα, αλλά με προεδρικό διάταγμα και πρόσθεσε ότι «με αυτή τη ρύθμιση δίνουμε την εξουσιοδότηση για την έκδοσή του».

«Αντιλαμβάνομαι την αγωνία των φαρμακοποιών και τις επιφυλάξεις τους, μήπως με την απελευθέρωση δημιουργηθούν ολιγοπώλια, όμως με τις ρήτρες που βάλαμε ο κίνδυνος αυτός δεν υπάρχει. Σε καμία περίπτωση δεν αιφνιδιάζονται οι φαρμακοποιοί. Η ρύθμιση είναι σε γνώση των συνδικαλιστών», τόνισε ο κ. Ξανθός.

Υγεία

Πόσα φλιτζάνια καφέ ανεβάζουν την χοληστερόλη

ζεστος καφες

Σε μια καινοτόμο για τα παγκόσμια δεδομένα γονιδιακή μελέτη, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας βρήκαν ότι η μακροχρόνια και αυξημένη κατανάλωση καφέ –δηλαδή περισσότερες από έξι κούπες την ημέρα- μπορεί να αυξήσει την ποσότητα των λιπιδίων στο αίμα και ως εκ τούτου να εντείνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Το πιο σημαντικό, μάλιστα, είναι ότι ο συσχετισμός αυτός είναι θετικός και εξαρτάται από τη δοσολογία, που σημαίνει ότι όσο περισσότερο καφέ πίνει κάποιος, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο Clinical Nutrition.

Οι επιστήμονες συζητούν εκτενώς τα τελευταία χρόνια σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του καφέ και έχουν καλύψει αρκετό έδαφος με τα μέχρι τώρα στοιχεία, είναι σημαντικό όμως να κατανοήσουμε απόλυτα τον τρόπο που ένα από τα ροφήματα που καταναλώνονται περισσότερο σε όλο τον κόσμο μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας.

Για να καταλήξουν στα συμπεράσματα αυτά, λοιπόν, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 362.571 συμμετέχοντες στη βρετανική βιοτράπεζα, ηλικίας 37-73 ετών, και πραγματοποίησαν λεπτομερή ανάλυση.

«Στη μελέτη αυτή, εξετάσαμε τους γονιδιακούς και φαινοτυπικούς συσχετισμούς ανάμεσα στην κατανάλωση καφέ και τα προφίλ λιπιδίων πλάσματος –την χοληστερόλη και τα λιπαρά στο αίμα– διαπιστώνοντας αιτιώδη στοιχεία που δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση καφέ συμβάλλει σε ανεπιθύμητο λιπιδικό προφίλ που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για την καρδιά», αναφέρει η ερευνήτρια στο πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας και καθηγήτρια Elina Hyppönen και συμπληρώνει:

«Τα υψηλά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και καθώς οι κόκκοι του καφέ περιέχουν μια πολύ ισχυρή ένωση που μπορεί να αυξήσει την χοληστερόλη, την καφεστόλη, ήταν σημαντικό να τα εξετάσουμε συνδυαστικά».

Η καφεστόλη περιέχεται κυρίως στις ποικιλίες καφέ, όπως ο γαλλικός και ο ελληνικός, αλλά και στον εσπρέσο. Αντιθέτως, υπάρχει ελάχιστη ή καθόλου καφεστόλη στον φιλτραρισμένο και τον στιγμιαίο καφέ, επομένως όσον αφορά στην επίδραση στα λιπίδια, αυτή η κατηγορία καφέ θεωρείται καλύτερη.

«Οι επιπτώσεις της μελέτης αυτής πιθανότατα εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα. Κατά τη γνώμη μου, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους ανθρώπους που έχουν υψηλή χοληστερόλη ή ανησυχούν για καρδιακές παθήσεις να επιλέγουν προσεκτικά το είδος καφέ που καταναλώνουν», καταλήγει η ειδικός.

Πηγή: ygeiamou.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Οι ισχυρές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ και η ... ζωηρή παρέα

Ο Μιχάλης Μπούσης μίλησε στο ekriti.gr από την Αμερική για τις εξελίξεις στον ΟΦΗ

Ηράκλειο: Πήγαν να ανοίξουν αυτοκίνητο... με τους αστυνομικούς μέσα!