Υγεία

Πρωτοποριακή ενδοσκοπική επέμβαση σε αυτί

επέμβαση αυτί

Μια επιτυχημένη αμιγώς ενδοσκοπική πρωτοποριακή επέμβαση σε αυτί, δηλαδή τυμπανοτομή από χρόνια ωτίτιδα με ωτόρροια, η οποία και έγινε με ελάχιστο πωματισμό και χωρίς ράμματα, το Νοέμβριο του 2016 στη χώρα μας, παρουσιάστηκε στο παγκόσμιο συνέδριο Ενδοσκοπικής Ωτοχειρουργικής «2nd WORLD CONGRESS on ENDOSCOP ICEAR SURGERY», το οποίο πραγματοποιήθηκε 27- 29 Απριλίου 2017 στη Μπολόνια της Ιταλίας.

Ο Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Μηνάς Ν. Αρτόπουλος, ο γιατρός που έκανε την επέμβαση αυτή, σε 69χρονη ασθενή η οποία παρουσίαζε χρόνια υποτροπιάζουσα ωτίτιδα με διαλείπουσα ωτόρροια επί 10 συνεχή έτη, παρουσίασε ο ίδιος την επέμβαση στους συναδέλφους του από όλο τον κόσμο. Όπως είπε, η ασθενής είχε επιπλέον και βαρηκοΐα αγωγής στα 50-60 DB, που τα τελευταία χρόνια επιβαρυνόταν πολύ γρήγορα. Η επέμβαση διήρκεσε 60 λεπτά και έπειτα από λίγες ώρες αναμονής στο νοσοκομείο η ασθενής πήρε εξιτήριο για το σπίτι της και μάλιστα χωρίς πολλές απαγορεύσεις και περιορισμούς αναφορικά με τις δραστηριότητες της.

Ωστόσο, παρουσιάζοντας της επέμβαση στο συνέδριο, ο κ. Αρτόπουλος τόνισε ότι η χρονική διάρκεια της επέμβασης εξαρτάται από την εκπαίδευση στην ενδοσκοπική τεχνική και την εμπειρία του ωτοχειρουργού. Όπως είπε, ο χειρουργός θα χρειασθεί κατά 25% λιγότερο χρόνο σε σχέση με την ανοικτή τεχνική (μικροσκόπιο).

Σύμφωνα με τον γιατρό, η ενδοσκοπική χειρουργική γίνεται εδώ και χρόνια σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Βρετανία και η Ιταλία, διότι διαθέτουν εξειδικευμένες κλινικές για την εκπαίδευση των ωτοχειρουργών. Όμως, όπως τόνισε, και στην Ελλάδα υπάρχουν πλέον οι προϋποθέσεις για να γίνονται ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, όπως είναι η ενδοσκοπική ωτοχειρουργική, αξιοποιώντας την εμπειρία από τις αντίστοιχες επεμβάσεις της μύτης και των παραρρινίων που εδώ και δύο δεκαετίες είναι οι πλέον δημοφιλείς.

Αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα της επέμβασης, ο κ. Αρτόπουλος διευκρίνισε ότι είναι πολλά έναντι του χειρουργείου με μικροσκόπιο τόσο για τον ασθενή, όσο και για τον χειρουργό. Στα πλεονεκτήματα της ενδοσκοπικής χειρουργικής καταγράφονται η άμεση ορατότητα της τυμπανικής μεμβράνης και του έξω ακουστικού πόρου, χωρίς να χρειάζεται συνεχής μετακίνηση του μικροσκοπίου ή του κεφαλιού του ασθενούς καθώς επίσης, το γεγονός ότι τοχειρουργικό πεδίο στην διακαναλική ενδοσκοπική προσπέλαση είναι διευρυμένο, σε σχέση με το αντίστοιχο που προσφέρει το μικροσκόπιο. Επιπλέον, στα πλεονεκτήματα είναι και το ότι πρόκειται για μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδο χωρίς τομές και ράμματα, με ήπιο πωματισμό, όπου ο ασθενής παίρνει αυθημερόν εξιτήριο.

Συμπλήρωσε επίσης ότι η συγκεκριμένη επέμβαση ενδείκνυται για περιπτώσεις τυμπανοπλαστικής, οσταριοπλαστικής, χολοστεατώματος που δεν επεκτείνεται πέραν του μέσου αυτιού και για ερευνητική τυμπανοτομή και ωτοσκλήρυνση.

Κλείνοντας την παρουσίαση του, τόνισε ότι το κόστος της επέμβασης αυτής καλύπτεται από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία και τις ιδιωτικές ασφάλειες, καθώς εξασφαλίζεται εξοικονόμηση χρημάτων λόγω της μη διανυκτέρευσης, γεγονός που καθίσταται εξαιρετικά σημαντικό για τον ασθενή.

Υγεία

Μετάλλαξη Δέλτα: Το εμβόλιο αποτρέπει κατά 50% τη μετάδοση

εμβολιο κορωνοϊού

Ο πλήρης εμβολιασμός με δύο δόσεις μειώνει στο μισό τη μετάδοση της Δέλτα, ενώ εμφανίζει αποτελεσματικότητα 60% στην πρόληψη της συμπτωματικής Covid-19 λόγω της ίδιας παραλλαγής του κορωνοϊού, σύμφωνα με τη μακρόχρονη βρετανική επιστημονική έρευνα React-1.

Η μελέτη του Imperial College του Λονδίνου, που ανέλυσε στοιχεία από περίπου 98.000 άτομα στην Αγγλία, παρέχει την πιο ολοκληρωμένη εικόνα μέχρι σήμερα σχετικά με το πόσο προστατεύουν τα εμβόλια από την πιο μεταδοτική Δέλτα («ινδική»), η οποία αντικατέστησε σε πολλές χώρες την Άλφα («βρετανική») ως κυρίαρχη παραλλαγή.

Η συνεχιζόμενη μελέτη React-1 (REal-time Assessment of Community Transmission), που ξεκίνησε πέρυσι τον Απρίλιο, παρέχει κάθε μήνα μία εικόνα της πανδημίας ελέγχοντας ένα τυχαίο μεγάλο δείγμα ανθρώπων.

Η νέα μελέτη React, σύμφωνα με τους Financial Times, βρήκε ότι το 40% όσων διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό (όλοι με Δέλτα), ήταν ασυμπτωματικοί, ενώ πολλοί άλλοι είχαν ήπια συμπτώματα.

Άλλες πρόσφατες έρευνες είχαν δείξει αποτελεσματικότητα 90% των εμβολίων κατά της Δέλτα, όσον αφορά τα σοβαρά συμπτώματα και την αποφυγή νοσηλείας.

Η χαμηλότερη αποτελεσματικότητα 60% των εμβολίων κατά της Δέλτα που βρήκε η React-1 εξηγείται γιατί η βρετανική μελέτη συμπεριέλαβε την ικανότητα των εμβολίων να προλαμβάνουν ακόμη και τα λιγότερο σοβαρά συμπτώματα, όχι μόνο τα σοβαρά και την ανάγκη εισαγωγής στο νοσοκομείο.

«Ο εμβολιασμός παραμένει άκρως αποτελεσματικός κατά της Δέλτα», σχολίασε ο δρ Πολ Έλιοτ του Imperial, η μελέτη του οποίου δεν έδωσε αναλυτικά στοιχεία για την ξεχωριστή αποτελεσματικότητα των εμβολίων της Pfizer και της AstraZeneca.

«Τα ευρήματα, όταν συνδυαστούν με εκείνα άλλων μελετών που δείχνουν την επίπτωση των εμβολίων κατά του κορωνοϊού στη μείωση των νοσηλειών και των θανάτων από την Covid-19, είναι ενθαρρυντικά. Όμως, αποτελούν, επίσης, μία υπόμνηση ότι, ακόμη και με μία πολύ υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, είναι πολύ πιθανό να έχουμε και άλλο κύμα λοιμώξεων το φθινόπωρο», δήλωσε ο δρ Τομ Γουίνγκφιλντ της Σχολικής Τροπικής Ιατρικής του Λίβερπουλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός – Εμβόλιο: Η απροσδόκητη και τρομακτική παρενέργεια που αποτυπώνεται στο πρόσωπο

Έφηβοι και κορωνοϊός: Ο κίνδυνος για την καρδιά πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με τον εμβολιασμό

Κορωνοϊός: Το φάρμακο που μειώνει κατά 99% το ιικό φορτίο