Skip to main content
ΥΓΕΙΑ

Πρέπει να τρέχετε κάθε μέρα; Τα υπέρ και τα κατά, σύμφωνα με τους ειδικούς

Τρέξιμο
 clock 00:45 | 18/05/2024
writer icon newsroom ekriti.gr

Υπάρχουν άνθρωποι που ισχυρίζονται πως δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από το καθημερινό τρέξιμο και πολλοί προσυπογράφουν μια φιλοσοφία που αναδεικνύει τη συγκεκριμένη άσκηση ως τρόπο ζωής. Ωστόσο υπάρχουν και αυτοί που υποστηρίζουν πιθανά μειονεκτήματα από το καθημερινό τρέξιμο.

Αναμφίβολα πρόκειται για μια ευεργετική άσκηση για την υγεία, αλλά πρέπει τελικά να την κάνουμε κάθε μέρα;

Πλεονεκτήματα του καθημερινού τρεξίματος

Ο Τζέιμς Φίλιπς, προπονητής ενδυνάμωσης και προετοιμασίας στο Pure Sports Medicine, επικαλείται τον Ιπποκράτη: «Δώστε σε κάθε άτομο τη σωστή ποσότητα άσκησης, όχι πολύ λίγη και όχι πάρα πολλή».

Όπως σημειώνει, τα οφέλη από το τακτικό τρέξιμο είναι πολλά: Καλύτερη καρδιαγγειακή κατάσταση, αυξημένη μυϊκή λειτουργία και βελτιωμένη ψυχική υγεία, ευεξία, ακόμη και γνωστική ικανότητα. Το τρέξιμο αποτελεί επίσης έναν από τους βασικότερους παράγοντες διασφάλισης καλύτερης υγείας στους ηλικιωμένους.

Μελέτες έχουν καταδείξει τη στενή σχέση της τακτικής άσκησης, συμπεριλαμβανομένου του τρεξίματος, στην επιβράδυνση της διαδικασίας της γήρανσης. «Το τρέξιμο βοηθά στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας και, ως εκ τούτου, στη μείωση του κινδύνου οστεοπόρωσης», αναφέρει ενδεικτικά ο Τζέιμς Φίλιπς στο Αdvnture και προσθέτει: «Αποτρέπει επίσης τη σαρκοπενία [απώλεια σκελετικής μυϊκής μάζας και δύναμης που σχετίζεται με την ηλικία] και επιβραδύνει τη μυϊκή ατροφία [την απώλεια ή την αραίωση της μυϊκής μάζας]».

Μειονεκτήματα του καθημερινού τρεξίματος

Οι ειδικοί αναφέρουν ωστόσο πως το καθημερινό τρέξιμο έχει και κάποια μειονεκτήματα και μάλιστα ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος όταν οι άνθρωποι πιέζονται για υψηλότερες επιδόσεις, όπως αύξηση της απόστασης, του ρυθμού ή της συχνότητας, χωρίς ο οργανισμός να μπορεί πραγματικά να ανταποκριθεί.

«Πρώτον, υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού εάν οι δρομείς κάνουν πάρα πολλά χιλιόμετρα χωρίς προσοχή», λέει ο Φίλιπς. Επιπλέον, το καθημερινό τρέξιμο μπορεί να οδηγήσει τους δρομείς να παραμελούν άλλους σημαντικούς παράγοντες σωματικής υγείας. «Η μη αντιμετώπιση άλλων πτυχών της σωματικής υγείας που το τρέξιμο δεν μπορεί να προσφέρει, όπως η ανεπαρκής μυϊκή δύναμη για τις απαιτήσεις της προπόνησης ή η ευελιξία, ενδέχεται επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο τραυματισμών ενός δρομέα».

Υπάρχουν επίσης και ζητήματα ψυχικής υγείας. Για παράδειγμα, εάν ένας δρομέας ξεκινήσει να τρέχει και στη συνέχεια διαπιστώσει πως αδυνατεί να αυξήσει τις επιδόσεις του ή συγκρίνει διαρκώς τις δικές του με άλλους, υπάρχει και πάλι ο κίνδυνος να αισθανθεί ανεπαρκής και να χάσει την αυτοπεποίθησή του.

Οι δρομείς που αγνοούν αυτό που λέει το σώμα τους σχετικά με τις επιπτώσεις της υπερβολικής προπόνησης ή την έλλειψη ξεκούρασης και ύπνου, θα μπορούσαν εξίσου να καταλήξουν σε συνεχόμενους τραυματισμούς.

Εντέλει, το αν θα τρέχετε κάθε μέρα ή όχι, είναι προσωπική απόφαση. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το τρέξιμο είναι υγιές, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Αλλά το καθημερινό τρέξιμο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, μπορεί να φέρει πιθανά προβλήματα, όπως αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού ή δημιουργία εμμονών. Είναι σημαντικό να αφιερώνετε χρόνο για ξεκούραση και αποκατάσταση, ώστε το τρέξιμο να συνεχίζει να σας προσφέρει τα ευεργετικά του οφέλη.

 

Διαβάστε επίσης

Ιατρική ειδικότητα: Σε ποια νοσοκομεία οι απόφοιτοι θα δίνουν εξετάσεις – Όλες οι αλλαγές

Τα 11 πιο υγιεινά βότανα και μπαχαρικά για να εντάξετε στη διατροφή σας

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis