Υγεία

Πόσα υγρά πρέπει να καταναλώνουμε για σωστή ενυδάτωση;

νερο

Το νερό είναι το κύριο συστατικό του ανθρώπινου σώματος ενώ χωρίς αυτό, οι άνθρωποι μπορούν να επιβιώσουν μόνο για μερικές ημέρες. Περίπου το 63% του σωματικού βάρους σε ενήλικες άνδρες είναι νερό ενώ για τις γυναίκες το ποσοστό αυτό είναι περίπου 50 - 55%, επειδή έχουν υψηλότερο ποσοστό σωματικού λίπους από ό, τι οι άντρες. Στα νεογέννητα βρέφη, το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 75% περίπου.
Το νερό συμμετέχει σχεδόν σε όλες τις λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη διαδικασία της θερμορύθμισης καθώς και στη φυσική και γνωστική απόδοση.
Η κατανάλωση 5 ποτηριών νερό ή και περισσότερο ανά ημέρα σχετίστηκε σε διάφορες έρευνες με χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από στεφανιαία καρδιακή νόσο σε μεσήλικες και ηλικιωμένους ασθενείς.
Η καλή ενυδάτωση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο να αναπτυχθούν πέτρες στα νεφρά επειδή τα αραιωμένα ούρα βοηθάνε στην πρόληψη από το σχηματισμό λίθων. Επιπλέον, το νερό θεωρείται μια ουσιαστική τακτική για τη διαιτητική διαχείριση του διαβήτη επειδή περιορίζει την ανάπτυξη της κετοξέωσης κατά τη διάρκεια ανεπάρκειας ινσουλίνης στο διαβήτη τύπου 1, ενώ βοηθά στη διατήρηση υγιών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Επαρκή ποσότητα υγρών επίσης έχει συσχετισθεί με διάφορα οφέλη στο γαστρεντερικό σύστημα: Χαμηλότερο ποσοστό της δυσκοιλιότητας και μείωση της χρήσης των καθαρτικών, μειωμένο κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου της ουροδόχου κύστης στους άνδρες, μείωση της πιθανότητας λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, μείωση των προβλημάτων που αφορούν την οδοντοστοιχεία και οφέλη από βρογχοπνευμονικές διαταραχές.
Η ισορροπία των υγρών είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την ισορροπία της εισόδου και εξόδου των υγρών στο σώμα ώστε να επιτρέπονται οι διάφορες μεταβολικές διαδικασίες του σώματος ώστε να λειτουργήσει σωστά.
Το υδατικό ισοζύγιο αντικατοπτρίζει την πρόσληψη νερού και την απώλεια του. Η απώλεια νερού από το σώμα οφείλεται κυρίως στην έκκριση του νερού στα ούρα, τα κόπρανα και τον ιδρώτα. Η συμβολή του ιδρώτα στην απώλεια νερού είναι Η συμβολή του ιδρώτα στην απώλεια νερού είναι υψηλότερη σε σωματικά δραστήρια άτομα και σε θερμά κλίματα. Ως εκ τούτου, αυτό το συστατικό είναι ευμετάβλητο ανάλογα με τον τρόπο ζωής του ατόμου και τις περιβαλλοντικές συνθήκες.

Ποιές όμως είναι οι τεχνικές μιας καλής ενυδάτωσης;
* Νερό: Για τον γενικό πληθυσμό, η πρόσληψη 2-2,5 λίτρων την ημέρα είναι απαραίτητη (υπολογίζεται ότι είναι περίπου 8-10 ποτήρια).
* Φρούτα & Λαχανικά: Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι γενικά η μεγαλύτερη πηγή νερού. 3-5 μερίδες από φρούτα και λαχανικά την ημέρα θα βοηθήσουν αρκετά.
* Καφές και τσάι: Παρ’οτι είναι «υγρά» δε βοηθάνε στην ενυδάτωση του οργανισμού, αντίθετα προκαλούν αφυδάτωση λόγω της υψηλής διουρητικής τους δράσης.
* Ούρα: Ελέγχετε το χρώμα των ούρων σας. Εάν έχουν σκούρο χρώμα, αυτό αποτελεί δείγμα ότι υπάρχει αφυδάτωση και άρα θα πρέπει να αυξήσετε το νερό που πίνετε.

Υγεία

Κορωνοϊός- Έρευνα: Οι εμβολιασμένες έγκυες περνάνε στα μωρά τους υψηλά επίπεδα αντισωμάτων

έγκυος

Οι έγκυες γυναίκες που κάνουν εμβόλια mRNA κατά της Covid-19, περνάνε υψηλά επίπεδα προστατευτικών αντισωμάτων στα μωρά τους, δείχνει μια νέα μικρή αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο Αμερικανικό Περιοδικό Μαιευτικής και Γυναικολογίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ανέλυσαν δείγματα αίματος από τον ομφάλιο λώρο 36 νεογνών, των οποίων οι μητέρες είχαν κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου Pfizer/BioNTech ή Moderna.

Διαπιστώθηκε ότι και τα 36 μωρά είχαν σημαντικά επίπεδα αντισωμάτων IgG κατά της πρωτεΐνης ακίδας του κορωνοϊού SARS-CoV-2. Όλα τα αντισώματα σχετίζονταν με τον εμβολιασμό των μητέρων τους, ο οποίος είχε γίνει 6 έως 25 εβδομάδες πριν τον τοκετό.

Όπως δήλωσε η ερευνήτρια δρ Άσλεϊ Ρόμαν, «τα αντισώματα που η μητέρα αναπτύσσει λόγω του εμβολίου, διασχίζουν τον πλακούντα και είναι πιθανό ότι παρέχουν οφέλη στο μωρό μετά τη γέννηση του».

Δεν είναι ακόμη σαφές αν και σε ποιό βαθμό το χρονικό σημείο εμβολιασμού κατά την εγκυμοσύνη σχετίζεται με τα κατοπινά επίπεδα αντισωμάτων στο νεογνό, κατά πόσο δηλαδή ωφελεί περισσότερο αν η μητέρα έχει εμβολιαστεί στο δεύτερο ήμισυ της κύησης της ή νωρίτερα. Ούτε είναι γνωστό για πόσο καιρό αυτά τα αντισώματα διατηρούνται στο μωρό.

Πάντως, σύμφωνα με τη Ά.Ρόμαν, «η παρουσία αυτών των αντισωμάτων στο αίμα του λώρου, που είναι το αίμα του εμβρύου, δείχνει ότι το μωρό έχει τη δυνατότητα να αντλήσει οφέλη από τον μητρικό εμβολιασμό», ιδίως επειδή τα μωρά μετά τη γέννηση τους μπορεί να έλθουν σε επαφή με ανεμβολίαστα μέλη της οικογένειας ή ανεμβολίαστους υγειονομικούς.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι «τα ευρήματά μας έρχονται να προστεθούν σε έναν αυξανόμενο κατάλογο σημαντικών λόγων που συμβουλεύουμε τις γυναίκες να κάνουν το εμβόλιο Covid-19 κατά την εγκυμοσύνη τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός: Νέο αντιβιοτικό δίνει ελπίδες για το τέλος της πανδημίας

Υγεία Καρδιάς: Το σούπερ αντιοξειδωτικό τρόφιμο που τη θωρακίζει

Δυσκοιλιότητα: Γιατί συμβαίνει και πώς θα την αντιμετωπίσεις

 

ESPA BANNER