Κοιτάζοντας τον καθρέφτη και παρατηρώντας το δέρμα μας- βλέποντας κάποιο νέο σπυράκι ή ένα χλωμό πρόσωπο- μια φυσιολογική απορία είναι αν ευθύνεται με κάποιο τρόπο η διατροφή για αυτή την εικόνα.
«Η διατροφή μας επηρεάζει απολύτως το δέρμα μας», ξεκαθαρίζει η δερματολόγος δρ. Λόρεν Πλοτς, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα όργανο του σώματος, που επηρεάζεται και αυτό από τα θρεπτικά συστατικά των τροφών.
Για παράδειγμα, η πρωτεΐνη χρησιμοποιείται στην παραγωγή κολλαγόνου, ή τα αντιοξειδωτικά, όπως οι βιταμίνες C και E προστατεύουν το δέρμα από την ατμοσφαιρική ρύπανση και τον ήλιο.
Μπορεί, όμως, η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων, όπως φρούτα και λαχανικά, να κάνει το δέρμα λαμπερό και «καθαρό»; Ή άλλες τροφές, όπως τα αναψυκτικά ή το λευκό ψωμί μπορεί να επιδεινώσουν την ακμή;
Τι λένε οι έρευνες για το δέρμα και τη διατροφή
Συγκεκριμένες διατροφικές ελλείψεις μπορούν να προκαλέσουν προφανή δερματικά προβλήματα, απαντά η δρ. Μαίρη Γου Τσανγκ, επίκουρη καθηγήτρια δερματολογίας και παιδιατρικής στο πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ. Για παράδειγμα, η έλλειψη βιταμίνης C μπορεί να προκαλέσει σκορβούτο, κάτι που έχει συνέπειες και στο δέρμα. Όμως, αυτές είναι σπάνιες περιπτώσεις, συμπλήρωσε.
Αν και είναι δύσκολο να μελετηθούν οι πιο ήπιοι τρόποι με τους οποίους η διατροφή μπορεί να επηρεάσει το δέρμα, κάποιες έρευνες που έχουν γίνει δίνουν μερικά στοιχεία για αυτό.
Για παράδειγμα, σε μελέτη που έγινε στην Ολλανδία το 2019 οι ερευνητές ανέλυσαν τις διατροφικές συνήθειες και τις φωτογραφίες περίπου 2.800 ενηλίκων, οι περισσότεροι 60άρηδες και 70άρηδες. Διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έτρωγαν περισσότερα φρούτα, λαχανικά, ψάρια και τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες είχαν λιγότερες ρυτίδες από εκείνες που κατανάλωναν περισσότερο κρέας και σνακ.
Άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε το 2019, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες στη Γαλλία οι οποίες ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή διέτρεχαν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του δέρματος. Οι επιστήμονες υπέθεσαν ότι τα αντιοξειδωτικά αυτής της διατροφής μπορεί να παίζουν ρόλο.
Μικρότερες κλίμακας έρευνας επίσης έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι κάποια τρόφιμα μπορεί να επηρεάζουν ευθέως το δέρμα, σημειώνει η δερματολόγος δρ. Ραγιάνι Κάτα. Για παράδειγμα, δύο μελέτες έδειξαν ότι η κατανάλωση περίπου τριών κουταλιών ντοματοπελτέ- που είναι πλούσιος σε λυκοπένιο- προστατεύει το δέρμα από τη βλάβη που προκαλεί ο ήλιος.
Υπάρχουν κάποιες αποδείξεις ότι άλλα τρόφιμα, όπως τα λαχανικά και φρούτα με έντονο χρώμα, το τσάι, η μαύρη σοκολάτα και κάποια βότανα και μπαχαρικά- μεταξύ άλλων το γαρίφαλο, η κανέλα και η μέντα- μπορεί να παρέχουν την ίδια προστασία. Βέβαια, η κατανάλωση τέτοιων τροφών δεν υποκαθιστά την ανάγκη χρήσης αντηλιακού, τονίζει η δρ. Κάτα.
Μπορεί η διατροφή να «θεραπεύσει» δερματικά προβλήματα;
Κάποιες μικρές δοκιμές- στις οποίες συμμετείχαν κυρίως έφηβοι και νεαροί άνδρες- διαπίστωσαν ότι η μείωση της κατανάλωσης τροφών που είναι πλούσιες σε ζάχαρη και άμυλο- όπως αναψυκτικά, γλυκά, λευκό ψωμί και ζυμαρικά- βοήθησαν την κατάσταση με την ακμή, σημειώνει η δρ. Τσανγκ. Και κάποιες εκθέσεις αναφέρουν ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων συνδέεται με πιο σοβαρές περιπτώσεις ακμής.
Η μεσογειακή διατροφή μπορεί επίσης να βοηθήσει όσους πάσχουν από ψωρίαση, σημείωσε από την πλευρά του η δρ. Πλοτς.
Όμως, σε γενικές γραμμές, είναι περιορισμένες οι αποδείξεις ότι οι αλλαγές στη διατροφή μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση δερματικών προβλημάτων, τονίζει ο δρ. Άαρον Ντράκερ, δερματολόγος και επίκουρος καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Τορόντο. Ακόμη κι αν αυτές οι αλλαγές βοηθούν, τα φάρμακα παραμένουν απαραίτητα, συμπληρώνει.
Οι συμβουλές των δερματολόγων
Αν δεν υπάρχει διάγνωση για κάποια διατροφική έλλειψη, είναι καλύτερο να λαμβάνετε τα θρεπτικά στοιχεία από τη διατροφή παρά από συμπληρώματα, λέει η δρ. Πλοτς. Όσο για το τι συμβουλεύει όσους θέλουν να έχουν υγιές δέρμα, είναι να ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή.
Η δρ. Τσανγκ συχνά προτείνει στους ασθενείς της που έχουν τάση για ακμή να μειώσουν για τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες την κατανάλωση γαλακτοκομικών και τροφίμων που περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης και επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Αυτό δεν τους βοηθά όλους, σημειώνει, αλλά κάποιοι παρατηρούν σημαντική βελτίωση.
Πάντως, σε γενικές γραμμές, προειδοποιεί ο δρ. Ντράκερ, αν αποκλείσετε υπερβολικά πολλά τρόφιμα ή ομάδες τροφίμων, αυτό μπορεί να έχει ανεπιθύμητες συνέπειες. Για παράδειγμα, αν κόψετε τα γαλακτοκομικά, μπορεί αυτό να έχει αντίκτυπο στην πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D, οπότε θα πρέπει να είστε βέβαιοι πως ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή, καταναλώνοντας πλειάδα τροφίμων για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Κρήτη: Νεκρός ο άνδρας που καταπλακώθηκε από εκσκαφέα
Λογαριασμοί ρεύματος: Έρχονται αυξήσεις – Τι αλλάζει στην επιδότηση