Υγεία

Παιδική παχυσαρκία: Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο

παχυσαρκία

Tο οικογενειακό ιστορικό παχυσαρκίας, η υπέρταση, η υπερλιπιδαιμία, ο διαβήτης τύπου 2 και η στεφανιαία νόσος, θα πρέπει να θεωρούνται παράγοντες υψηλού κινδύνου για την πρώιμη εκδήλωσης και τη σοβαρότητα της παχυσαρκίας, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Frontiers in Endocrinology.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μεσσίνα στην Ιταλία, με επικεφαλής τον Δρ Ντομενικο Κορικα, αξιολόγησαν τους συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου στους γονείς, τα αδέρφια και τους παππούδες παιδιών που ήταν παχύσαρκα και διαπίστωσαν ότι όσοι μικρότερο ήταν το παιδί, τόσο πιο σοβαρή η παχυσαρκία. Τα παιδιά με σοβαρής μορφής παχυσαρκία είχαν επίσης ενδείξεις ινσουλινοαντίστασης, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση διαβήτη τύπου 2.

«Η μελέτη δείχνει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ παιδικής παχυσαρκίας και του οικογενειακού ιστορικού παχυσαρκίας αλλά και καρδιαγγειακών και μεταβολικών παθήσεων, όπως η υπέρταση, η υπερλιπιδαιμία, ο διαβήτης τύπου 2 και η στεφανιαία νόσος», εξηγεί ο Δρ Κορικα και προσθέτει ότι «παρατηρήσαμε πως το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας δεν σχετίζεται απλά με μια αύξηση στη διάγνωση του προβλήματος, αλλά και με τη σοβαρότητα της παχυσαρκίας στα μικρά παιδιά. Κι αν αυτό εξακολουθεί να ισχύει, τα παιδιά αυτά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακών και μεταβολικών επιπλοκών στα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής τους».

Στο πλαίσιο της μελέτης, πάνω από 250 υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά, 2-17 ετών, είχαν παραπεμφθεί από τον οικογενειακό γιατρό σε παιδιατρική ενδοκρινολογική κλινική στο Πανεπιστήμιο της Μεσσίνα, για ιατρική αξιολόγηση. Εν ολίγοις έγινε μέτρηση ύψους και βάρους, ελήφθησαν δείγματα αίματος για την μέτρηση της γλυκόζης και των λιπιδίων, ενώ καταγράφηκαν και πληροφορίες για τους γονείς, τα αδέρφια και τους παππούδες των παιδιών, ως προς το ιστορικό παχυσαρκίας και τα καρδιαγγειακά και μεταβολικά νοσήματα που έπασχαν.

Η συνδυαστική αξιολόγηση των δεδομένων επιβεβαίωσε παλαιότερες μελέτες που είχαν δείξει ότι το οικογενειακό ιστορικό παχυσαρκίας αύξανε τον κίνδυνο παιδικής παχυσαρκίας.

Αν οι γονείς, τα αδέρφια και οι παππούδες υπέφεραν από καρδιαγγειακά και μεταβολικά νοσήματα, αυξανόταν η πιθανότητα πρώιμης εκδήλωσης και σοβαρής παχυσαρκίας στα παιδιά.

Χωρίζοντας τα παιδιά σε τρεις ηλικιακές ομάδες οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα παιδιά κάτω από οκτώ ετών ήταν αυτά με τη σοβαρότερη παχυσαρκία. Και καθώς η παιδική παχυσαρκία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο μακροχρόνιων επιπλοκών, οι ερευνητές έχουν λόγους να πιστεύουν ότι η μελλοντική υγεία των παιδιών αυτών βρίσκεται σε κίνδυνο.

«Θα ήθελα να τονίσω ότι τα παιδιά με σοβαρή παχυσαρκία είχαν ενδείξεις ινσουλινοαντίστασης. Πρόκειται για σημαντική παρατήρηση που υπογραμμίζει την ανάγκη για πρώιμες παρεμβάσεις στο οικογενειακό περιβάλλον, το σχολείο και άλλες δομές της κοινωνικής ζωής, ώστε να αλλάξει ο τρόπος ζωής όλων μας προς το καλύτερο αλλά κυρίως των παχύσαρκων παιδιών και των οικογενειών τους», τονίζει ο Δρ Κορικα.

Υγεία

Κορωνοϊός: Ενα στα τρία παιδιά που νοσηλεύονται χρειάζονται εισαγωγή σε ΜΕΘ

παιδί νοσοκομείο

Σχεδόν το ένα τρίτο των παιδιών και εφήβων (το 31%) που εισάγονται στο νοσοκομείο λόγω κοροναϊού, τελικά, θα χρειαστούν εισαγωγή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), σύμφωνα με τα στοιχεία των Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (CDC) για τις ΗΠΑ, τα οποία επιβεβαιώνουν ότι δεν είναι μόνοι οι ηλικιωμένοι και γενικότερα οι ενήλικες που μπορεί να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές εξαιτίας της Covid-19.

Επιπλέον, περίπου το 20% -δηλαδή το ένα στα πέντε- από τα παιδιά που θα εισαχθούν σε ΜΕΘ ή το 7% των συνολικών νοσηλευόμενων παιδιατρικών ασθενών με κορονοϊό θα χρειαστούν μηχανική υποστήριξη της αναπνοής τους. Μολονότι τα περισσότερα παιδιά με Covid-19 την περνούν ήπια και μόνο περίπου ένα στα δέκα παιδιά και έφηβοι (το 12%) που μολύνονται από τον κορονοϊό θα χρειαστούν νοσηλεία, από όσα παιδιά τελικά εισάγονται στο νοσοκομείο, ένα όχι αμελητέο ποσοστό μπορεί να εμφανίσει βαριά Covid-19.

«Μερικά παιδιά αναπτύσσουν σοβαρή νόσο που οδηγεί σε νοσηλεία, διασωλήνωση και θάνατο», τόνισαν οι ερευνητές του CDC, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open». Το 2020 περισσότερα από δύο εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα στις ΗΠΑ, από τα συνολικά περίπου 30 εκατομμύρια, αφορούσαν παιδιά, σύμφωνα με το CDC.

Το 54% των παιδιατρικών ασθενών με Covid-19 στις ΗΠΑ και το 58% όσων χρειαστούν μηχανική υποστήριξη αναπνοής είναι αγόρια. Τα παιδιά και οι έφηβοι με προϋπάρχουσες χρόνιες παθήσεις έχουν υπερτριπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν βαριάς μορφής Covid-19, σε σχέση με συνομήλικούς τους χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Επίσης, τα παιδιά δύο έως 11 ετών είναι 53% πιθανότερο να νοσήσουν βαριά από τον κορονοϊό, σε σχέση με τους εφήβους 12 έως 18 ετών.

Ειδήσεις σήμερα 

Κορωνοϊός - Γιώργος Παυλάκης: Υπερόπλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας τα self test

Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Ξεπέρασε τους 60.000 νεκρούς η Καλιφόρνια

Βασιλακόπουλος: Τα κορωνοπάρτι μπορεί να κοστίσουν το Πάσχα