Υγεία

Οι μισές τοπικές μονάδες υγείας έμειναν στα χαρτιά

monada_ygeias-1021x571-1021x571.jpg

Ημιτελής, με μεγάλη γεωγραφική ανομοιογένεια και χωρίς εντέλει να πετυχαίνει τον στόχο της έμεινε η τελευταία απόπειρα οργάνωσης ενός συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, δύο χρόνια μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου που προέβλεπε την ανάπτυξη 239 τοπικών μονάδων υγείας και την καθολική εφαρμογή του οικογενειακού γιατρού και παρά το γεγονός ότι τρέχει και η σχετική χρηματοδότηση από κοινοτικούς πόρους, έχουν δημιουργηθεί μόλις 127 ΤΟΜΥ, δηλαδή λίγο περισσότερες από τις μισές (53%).

Για τη στελέχωση των μονάδων αυτών έχουν προσληφθεί μόλις 340 «οικογενειακοί γιατροί» (παθολόγοι, γενικοί γιατροί και παιδίατροι) από τους 1.195 που σχεδίαζε η προηγούμενη κυβέρνηση (28,5%). Αλλά ακόμα και με τη σημερινή ανάπτυξη του συστήματος ο αριθμός των εξυπηρετούμενων πολιτών δεν είναι ο αναμενόμενος. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας από τις 127 ΤΟΜΥ θα έπρεπε να εξυπηρετούνται 703.500 πολίτες ωστόσο σήμερα εξυπηρετούνται μόλις 370.000.

Παράλληλα, παρατηρούνται μεγάλες αποκλίσεις-ανισότητες στην ανάπτυξη των ΤΟΜΥ ανά Περιφέρεια, με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας να κατηγορεί την προηγούμενη κυβέρνηση για απουσία προγραμματισμού, αφού δεν δόθηκε προτεραιότητα σε περιοχές που θα ωφελούνταν περισσότερο από ένα σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Ετσι, στις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου η ανάπτυξη των ΤΟΜΥ είναι μόλις το 21% σε σχέση με τον προγραμματισμό και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου στο 25%. Στον αντίποδα βρίσκονται η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (69%) και Κρήτης (66%). Στην Αττική όπου συγκεντρώνεται ο μισός πληθυσμός της χώρας, έχουν αναπτυχθεί λιγότερες από 30 ΤΟΜΥ.

Προς το παρόν, η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας κρατά κλειστά τα χαρτιά της αναφορικά με το μέλλον των ΤΟΜΥ, στη δημιουργία των οποίων η σημερινή κυβέρνηση ήταν αντίθετη προεκλογικά. Σε κάθε περίπτωση, η νέα ηγεσία του υπουργείου δηλώνει ότι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας αποτελεί προτεραιότητα. Στο πλαίσιο αυτό, προωθείται η διεύρυνση του δικτύου των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών.

Οπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ήδη υπάρχει συμφωνία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και έχουν βρεθεί και τα σχετικά κονδύλια για την υπογραφή συμβάσεων με 800 γιατρούς όλων των ειδικοτήτων –οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται εντός της ερχόμενης εβδομάδας–, ενώ έμφαση θα δοθεί κυρίως σε συνεργασία με νέους γιατρούς, που έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους μετά το 2011, ως μία απόπειρα ανάσχεσης του brain drain στον χώρο της Υγείας.
Έντυπη

Υγεία

Έρευνα: Τα αντιόξινα φάρμακα στομάχου αυξάνουν τον κίνδυνο για Covid19

τεχνητή νοημοσύνη κορωνοϊός

Μία ευρέως συνταγογραφούμενη σε όλον τον κόσμο κατηγορία αντιόξινων φαρμάκων για τις καούρες στο στομάχι, τη γαστροοϊσοφαγική παλινδρόμηση και το έλκος, οι αναστολείς αντλίας πρωτονίων (ΡΡΙ), συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης Covid-19, σύμφωνα με μελέτη Αμερικανών επιστημόνων.

 Τα εν λόγω φάρμακα που αναστέλλουν τη δράση ενός ενζύμου εμποδίζουν το στομάχι να εκκρίνει πολλά υδροχλωρικά οξέα. Παράλληλα, όμως, όπως έχουν δείξει και προηγούμενες έρευνες, αυξάνουν τον κίνδυνο εντερικών λοιμώξεων από μικροοργανισμούς.

 Η νέα μελέτη παρατήρησης σε 53.130 άτομα, από τους οποίους οι 3.386 (ποσοστό 6,4%) είχαν διαγνωσθεί θετικοί στον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2, έδειξε ότι όσοι έπαιρναν τα συγκεκριμένα φάρμακα μία ή δύο φορές την ημέρα είχαν σημαντικά αυξημένες πιθανότητες να βγουν θετικοί στο τεστ για κορονοϊό. Κάτι που δεν ισχύει για μία άλλη συναφή κατηγορία φαρμάκων, τους ανταγωνιστές του υποδοχέα της ισταμίνης-2 (H2RA).

 Όσο συχνότερη χρήση των αναστολέων αντλίας πρωτονίων έχει κάνει κάποιος τόσο αυξάνεται η πιθανότητα λοίμωξης Covid-19, γι' αυτό οι επιστήμονες τόνισαν την ανάγκη το θέμα να μελετηθεί περαιτέρω. Όσοι άνθρωποι παίρνουν αυτά τα φάρμακα μία φορά την ημέρα έχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο για κορονοϊό, ενώ όσοι τα παίρνουν δύο φορές την ημέρα έχουν σχεδόν τετραπλάσιο κίνδυνο σε σχέση με αυτούς που δεν παίρνουν καθόλου τέτοια φάρμακα για το στομάχι.

 Ανάμεσα στις δραστικές ουσίες που ανήκουν στην κατηγορία των ΡΡΙ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, είναι η ομεπραζόλη (Prilosec), η λανσοπραζόλη (Prevacid), η παντοπραζόλη (Protonix) και η εσομεπραζόλη (Nexium).

 Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μπρέναν Σπίγκελ του Ιατρικού Κέντρου Cedars-Sinai του Λος Άντζελες, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο Αμερικανικό Περιοδικό Γαστρεντερολογίας, επισήμαναν ότι «αυτός είναι ο λόγος που υπάρχει οξύ στο στομάχι μας, για να σκοτώνει παθογόνους μικροοργανισμούς πριν εισχωρήσουν στην πεπτική οδό. Οι κορονοϊοί καταστρέφονται εύκολα σε ένα γαστρικό pH κάτω του 3, αλλά επιβιώνουν σε ένα πιο ουδέτερο pH, όπως αυτό που δημιουργούν τα φάρμακα ΡΡΙ.

 Από την άλλη πλευρά, οι Αμερικανοί γαστρεντερολόγοι τόνισαν ότι η μελέτη τους δεν ήταν μία τυχαιοποιημένη ούτε ελεγχόμενη με πλασίμπο κλινική δοκιμή, ενώ διαπίστωσε απλώς την ύπαρξη μίας συσχέτισης ανάμεσα στα εν λόγω φάρμακα και στον κίνδυνο Covid-19, χωρίς να μπορεί να αποδείξει ότι τα ΡΡΙ είναι όντως αυτά που προκαλούν τα αυξημένα περιστατικά.