Υγεία

Μπρόκολο, λάχανο και κουνουπίδι προστατεύουν από τον καρκίνο

μπρόκολο

Το μπρόκολο μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου μπλοκάροντας ένα ελαττωματικό γονίδιο που συνδέεται με την ανάπτυξη του όγκου. Μελέτες είχαν αποτυπώσει τις δυνατότητες, του μπρόκολου και άλλων σταυρανθών λαχανικών όπως το κουνουπίδι και το κάρδαμο, να καταπολεμούν τον καρκίνο. Είχαν διαπιστώσει ότι η κατανάλωση τριών ή περισσότερων μερίδων μηνιαίως ωμών όχι μαγειρεμένων λαχανικών της οικογένειας των σταυρανθών (μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο) μείωνε τον κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστης κατά σχεδόν 40% συνολικά.

Το σημαντικότερο είναι ότι οι καπνιστές, κυρίως οι μανιώδεις, μπορούν επίσης να ωφεληθούν από τα ωμά συγκεκριμένα λαχανικά. Η μείωση του κινδύνου που συσχετίζεται με την κατανάλωση τουλάχιστον τριών μερίδων ωμών λαχανικών το μήνα για τους καπνιστές και τους μανιώδεις καπνιστές, αναλογούσε περίπου στο 40% με 54%.

Η μείωση του κινδύνου καρκίνου της ουροδόχου κύστης ήταν μεγαλύτερη (73%) μεταξύ των μη καπνιστών που έτρωγαν τρεις ή περισσότερες μερίδες τον μήνα.

Το μαγείρεμα μειώνει σημαντικά ή καταστρέφει της ισοθειοκυανάτες στα λαχανικά γι’ αυτό και υπογραμμίζεται η κατανάλωσή τους σε ωμή μορφή, προκειμένου να αποκομίσει ο οργανισμός το μέγιστο όφελος.

To μπρόκολο και τα άλλα σταυρανθή λαχανικά είναι πλούσια σε ισοθειοκυανάτες,  (ITC), μια πολύ γνωστή ομάδα παραγόντων που φαίνεται να στοχεύουν και να αποκλείουν το μεταλλαγμένο γονίδιο p53, που συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου.

Το γονίδιο p53 κατέχει κεντρικό ρόλο στη ρύθμιση του κυτταρικού κύκλου διατηρώντας τη γενετική σταθερότητα.  Το p53 δρα ως μοριακός διακόπτης που ενεργοποιεί μηχανισμό κυτταρικού ελέγχου πριν από τη μετάβαση του κυτταρικού κύκλου από τη φάση G1 στην S και έχει τη δυνατότητα ενεργοποίησης της μεταγραφής γονιδίων στόχων που τα παράγωγά τους σχετίζονται με την αναστολή του κυτταρικού πολλαπλασιασμού και τη δυνατότητα να επάγει κυτταρική απόπτωση. Όπως φαίνεται να διαδραματίζει έναν κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση υγιών κυττάρων και την προστασία τους από τον καρκίνο. Όταν αυτό το γονίδιο έχει υποστεί ζημιά ή έχει μεταλλαγεί, σταματά να προσφέρει την ίδια προστασία.

Οι μεταλλάξεις αυτές βρίσκονται σε περίπου το ήμισυ όλων των ανθρώπινων καρκίνων.
Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Ιατρικής Χημείας, ο ερευνητής Xiantao Wang του Πανεπιστημίου Georgetown και οι συνεργάτες του ανέλυσαν τα αποτελέσματα της ITCS για γονιδίου p53 σε μια ποικιλία των ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων των πνευμόνων, του μαστού και του καρκίνου του παχέος εντέρου, στο εργαστήριο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ισοθειοκυανάτες ITCS ήταν σε θέση να αφαιρούν το ελαττωματικό γονίδιο p53 ενώ αφήνουν την υγιή εκδοχή του γονιδίου και μόνο.

medlabgr.blogspot.com

Υγεία

Τρία φρούτα – πρωταθλητές με αντιφλεγμονώδη δράση

Φρούτα,λαχανικά

Τα επιδόρπια της φύσης, τα φρούτα, έχουν άφθονες αντιφλεγμονώδεις ενώσεις, που θεωρούνται σημαντικές για την προστασία του οργανισμού από ασθένεις που σχετίζονται με την φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού όπως π.χ. οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Η κατανάλωση τουλάχιστον μίας μερίδας διάφορων φρούτων καθημερινά, ανάλογα με την εποχή, μπορεί να ενισχύσει την αντιοξειδωτική δραστηριότητα και την άμυνα του οργανισμού. Για το φθινόπωρο, λοιπόν, ενδείκνυνται:

Μήλο

Η παροιμία για το μήλο που κάνει… πέρα τον γιατρό είναι πολύ πιθανό να έχει κάποια επιστημονική βάση. Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε σχεδόν 35.000 γυναίκες, η κατανάλωση μήλων -αλλά και αχλαδιών- συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις. Επίσης, τα βασικά συστατικά του μήλου -οι φυτικές ίνες, η βιταμίνη C, η πηκτίνη και οι πολυφαινόλες- έχουν σχετιστεί, κυρίως σε ζωικές μελέτες, με αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις και αύξηση στα ωφέλιμα μικρόβια του εντέρου.

Εσπεριδοειδή

Τα πορτοκάλια, τα γκρέιπφρουτ και τα λεμόνια είναι διάσημα για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C. Επιπλέον, περιέχουν φυτικές ίνες, κάλιο, ασβέστιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, χαλκό, αντιφλεγμονώδη φυτοχημικά όπως τα φλαβονοειδή, καθώς και καροτενοειδή. Παρόλο που είναι λίγες οι έρευνες σε ανθρώπους σχετικά με τα εσπεριδοειδή, τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται σε αυτά τα φρούτα έχει αποδειχθεί ότι έχουν προστατευτικές επιδράσεις, όπως η βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης και του σακχάρου στο αίμα και της λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων.

Ρόδι

Οι μικροσκοπικοί καρποί του ροδιού περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμινών C και Κ, καλίου, φυτικών ινών και ισχυρών φυτοχημικών όπως οι ανθοκυανίνες και η ρεσβερατόλη. Σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι πιθανό να αποδίδονται τα οφέλη από την κατανάλωση ροδιού. Σύμφωνα με μια επανεξέταση ερευνών του 2020 για το ρόδι, φάνηκε ότι το συγκεκριμένο φρούτο είναι ικανό να διατηρήσει υπό έλεγχο τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και του σακχάρου.

Διαβάστε επίσης

Βασίλης Κικίλιας: Στο Ηράκλειο σήμερα ο Υπ. Τουρισμού για την εκδήλωση του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων

Ηράκλειο: Άγριος καυγάς με 6 συλλήψεις!

ΚΙ.ΝΑΛ.: Στις κάλπες σήμερα μέλη και φίλοι του κόμματος για εκλογή νέου Προέδρου

ESPA BANNER