Skip to main content
ΥΓΕΙΑ

Μπρόκολο δύο φορές την εβδομάδα

Image
μπρόκολο
 clock 20:06 | 24/06/2016
writer icon newsroom ekriti.gr

Είτε μας αρέσει είτε όχι, το μπρόκολο είναι στ’ αλήθεια μία υπερτροφή, καθώς παρέχει πολυάριθμα οφέλη στην υγεία - και σύντομα μπορεί να είναι ακόμα πιο υγιεινό, σύμφωνα με νέα ευρήματα.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόι εντόπισαν ορισμένα γονίδια που ρυθμίζουν την συσσώρευση φαινολικών ενώσεων στο μπρόκολο. Οι ενώσεις αυτές είναι θρεπτικά συστατικά που σχετίζονται με μειωμένες πιθανότητες εκδηλώσεως καρδιοπάθειας, διαβήτη τύπου ΙΙ, άσθματος και ορισμένων μορφών καρκίνου.

«Οι φαινολικές ενώσεις έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δραστηριότητα», δήλωσε ο γενετιστής Τζακ Γιούβικ, καθηγητής στον Τομέα Διατροφικών Επιστημών του πανεπιστημίου.

«Αν και χρειαζόμαστε τη φλεγμονή, διότι είναι η αντίδραση του οργανισμού στις ασθένειες και τους τραυματισμούς, όταν αυτή είναι χρονία σχετίζεται με την έναρξη πολλών εκφυλιστικών ασθενειών, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η καρδιοπάθεια και ο καρκίνος.

»Οι άνθρωποι, λοιπόν, των οποίων η διατροφή περιέχει επαρκείς ποσότητες φαινολικών ενώσεων, διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο εκδηλώσεως αυτών των ασθενειών».

Ο δρ Γιούβικ και οι συνεργάτες του διασταύρωσαν δύο ποικιλίες μπρόκολου στο εργαστήριο και εξέτασαν την φαινολική περιεκτικότητά τους, ενώ αναζήτησαν και τα γονίδια που την προσδιορίζουν.

Η έρευνά τους οδήγησε σε έναν αριθμό γονιδίων τα οποία προγραμματίζουν τώρα να χρησιμοποιήσουν για να ενισχύσουν τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες όχιμόνο του μπρόκολου, αλλά και άλλων λαχανικών όπως το λάχανο.

«Θα χρειαστούμε λίγο καιρό, κάναμε το πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν έχουμε φθάσει ακόμα στον προορισμό μας», τόνισε ο δρ Γιούβικ. «Έως ότου ολοκληρωθούν οι έρευνές μας, όμως, τίποτα δεν εμποδίζει τον κόσμο να βάλει το μπρόκολο στη ζωή του».

Σύμφωνα με τον δρα Γιούβικ, οι φαινολικές ενώσεις είναι πολύ σταθερές, γεγονός που σημαίνει ότι δεν καταστρέφονται με τον βρασμό ή το ψύχος. Όταν, εξ άλλου, εισέλθουν στον οργανισμό, απορροφώνται εύκολα και διασπείρονται παντού μέσω του αίματος, μειώνοντας έτσι τη φλεγμονή σε όλα τα όργανα και τους ιστούς όπου υπάρχει.

Πόσο μπρόκολο χρειαζόμαστε; «Μία μερίδα κάθε τρεις ή τέσσερις μέρες είναι απαραίτητη για την προστασία από τα εκφυλιστικά νοσήματα», συνέστησε.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Molecular Breeding».

Πηγή: tanea.gr

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis