Υγεία

Μια έφηβη θα επιλέξει την έκτρωση, αν και είχε κάνει και η μητέρα της, λένε οι επιστήμονες

έκτρωση

Οι έφηβες των οποίων η μητέρα είχε κάνει έκτρωση στο παρελθόν, έχουν και οι ίδιες σημαντικά αυξημένη (υπερδιπλάσια) πιθανότητα να κάνουν το ίδιο, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα.

Στις ανεπτυγμένες χώρες πραγματοποιούνται περίπου 6,7 εκατομμύρια εκτρώσεις κάθε χρόνο και ένα μεγάλο ποσοστό γίνεται από νέες έως 19 ετών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Τζόελ Ρέι του Ινστιτούτου Κλινικών Επιστημών του Τορόντο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο καναδικό ιατρικό περιοδικό "Canadian Medical Association Journal", ανέλυσαν στοιχεία για 431.623 νέες, από τις οποίες οι 73.518 είχαν μητέρες που είχαν κάνει τουλάχιστον μία έκτρωση κάποτε.

Η ανάλυση έδειξε ότι η πιθανότητα να κάνει μια νέα έκτρωση κατά την εφηβεία της ήταν 10,1%, αν και η μητέρα της είχε κάνει το ίδιο, ενώ η πιθανότητα ήταν μόνο 4,2% για τις έφηβες των οποίων η μητέρα δεν είχε κάνει καμία έκτρωση.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, στη συντριπτική πλειονότητά τους (94%) οι εκτρώσεις είχαν γίνει πριν την 15η εβδομάδα της κύησης. Συνεπώς είναι απίθανο να έγιναν λόγω γενετικού ή άλλου ιατρικού προβλήματος, αλλά σχετίζονταν με ατομικές επιλογές και κοινωνικές επιρροές.

Μάλιστα, όσες πιο πολλές εκτρώσεις είχε κάνει η μητέρα, τόσες περισσότερες είχε κάνει και η κόρη. «Δεν γνωρίζουμε ποιοι παράγοντες προκαλούν αυτή τη συσχέτιση» δήλωσε η ερευνήτρια Νινγκ Λίου.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι αυξάνεται η πιθανότητα έκτρωσης για τις έφηβες με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα, μέτριες σχολικές επιδόσεις, χωρισμό από τον βιολογικό πατέρα και γονείς με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο.

Υγεία

ΠΟΥ: Αλάτι, το νέο «δηλητήριο» στα τρόφιμα – Νέα όρια για τις βιομηχανίες

αλατι

Η υπερβολική περιεκτικότητα αλατιού σε τρόφιμα και ποτά εκθέτει τους ανθρώπους σε μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγειακά προβλήματα και εγκεφαλικό, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, εκδίδοντες νέες οδηγίες για τον περιορισμό του νατρίου στις τροφές.

Εκτιμάται ότι ετησίως 11 εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως συνδέονται με την κακή διατροφή, περιλαμβανομένων 3 εκατομμυρίων που αποδίδονται σε υψηλή πρόσληψη νατρίου, αναφέρεται στην έκθεση του ΠΟΥ.

Σε πολλές πλούσιες χώρες, και με αυξανόμενους ρυθμούς σε χώρες με χαμηλότερα εισοδήματα, μεγάλο ποσοστό της πρόσληψης νατρίου προέρχεται από τυποποιημένα τρόφιμα, όπως το ψωμί, τα δημητριακά και τα επεξεργασμένα κρέατα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, περιλαμβανόμενων των τυριών.

Χλωριούχο νάτριο είναι το όνομα του αλατιού στη χημεία και το νάτριο είναι ένα μέταλλο που ρυθμίζει την ποσότητα του νερού στο σώμα.

Οι αρχές πρέπει να ορίσουν στρατηγικές για τη μείωση της πρόσληψης αλατιού και να προσφέρουν στους ανθρώπους πληροφορίες για να λαμβάνουν τις σωστές διατροφικές αποφάσεις, τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

“Επίσης η βιομηχανία τροφίμων και ποτών πρέπει να μειώσει τα ποσοστά νατρίου στα επεξεργασμένα προϊόντα”, επεσήμανε σε ανακοίνωσή του.

Τα νέα όρια που έθεσε ο ΠΟΥ για 64 κατηγορίες τροφίμων και ποτών έχουν στόχο να καθοδηγήσουν τις αρχές των 194 χωρών μελών του στις συζητήσεις τους με τη βιομηχανία.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τις νέες συστάσεις του ΠΟΥ, τα πατατάκια θα πρέπει να περιέχουν το μέγιστο 500 μικρογραμμάρια νατρίου ανά 100 γραμμάρια προϊόντος, οι πίτες και τα γλυκά έως 120 μικρογραμμάρια και το επεξεργασμένο κρέας έως 360 μικρογραμμάρια.

“Η υπερβολική πρόσληψη νατρίου αυξάνει την αρτηριακή πίεση και κατά συνέπεια αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών ασθενειών”, επεσήμανε.

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν τη βασική αιτία θανάτου από μη μεταδιδόμενες ασθένειες παγκοσμίως και ευθύνονται για το 32% όλων των θανάτων, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Η υψηλή πρόσληψη νατρίου συνδέεται με την παχυσαρκία, χρόνιες ηπατικές νόσους και τον γαστρικό καρκίνο.

Ο ΠΟΥ συνιστά η κατανάλωση αλατιού να περιορίζεται σε λιγότερα από 5 γραμμάρια καθημερινά- δηλαδή λιγότερα από 2 γραμμάρια νατρίου.

Ο παγκόσμιος στόχος που είχε θέσει το 2013 ο ΠΟΥ ήταν να μειωθεί ως το 2025 κατά 30% η μέση πρόσληψη αλατιού από τους ανθρώπους, όμως “ο κόσμος δεν είναι στον σωστό δρόμο για την επίτευξη του στόχου αυτού”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Μελέτη: Το παθητικό κάπνισμα ίσως να αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του στόματος

Βασιλακόπουλος για τον εμβολιασμό των εγκύων: Απόλυτα ασφαλές και το εμβόλιο της AstraZeneca

Αυχένας: Όλοι οι λόγοι που πονάει - Δεν φταίει μόνο η στάση σώματος