Υγεία

Με πόση βιταμίνη D την ημέρα μπορεί να σταματήσει ο ίλιγγος

ίλιγγος

Η λήψη βιταμίνης D και ασβεστίου δύο φορές την ημέρα μπορεί να μειώσει τις πιθανότητές σας να σας πιάσει ξανά ίλιγγος, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό τεύχος της επιστημονικής επιθεώρησης Neurology, το ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

 "Η μελέτη μας δείχνει ότι για άτομα με ίλιγγο θέσης, η λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D και ασβεστίου είναι ένας απλός, χαμηλού κινδύνου τρόπος για να αποφευχθεί η υποτροπή του ιλίγγου", δήλωσε ο δρ. Ji-Soo Kim, από το Κολέγιο Ιατρικής του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ στην Κορέα. "Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό εάν έχετε αρχικά χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D", πρόσθεσε.

Ο ίλιγγος θέσης συμβαίνει όταν μια αλλαγή στη θέση του κεφαλιού δίνει στον ασθενή μια ξαφνική αίσθηση περιστροφής. Είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους ιλίγγου. Περίπου το 86% των ατόμων με αυτή τη μορφή ιλίγγου υποφέρουν στις καθημερινές τους υποχρεώσεις και χάνουν αρκετές ημέρες στη δουλειά.

Πώς έγινε η έρευνα για τη βιταμίνη D και τον ίλιγγο
Η μελέτη εξέτασε 957 άτομα στην Κορέα με ίλιγγο θέσης. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, παρέμβασης και παρατήρησης.

Στα 445 άτομα στην ομάδα καταγράφηκαν τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό τους στην αρχή της μελέτης. Από τα 348 άτομα με επίπεδα βιταμίνης D κάτω από 20 ng/mL ξεκίνησαν με συμπληρώματα βιταμίνης D 400 μονάδων και 500 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου δύο φορές την ημέρα. Στα άτομα με επίπεδα βιταμίνης D ίση ή μεγαλύτερα από 20 ng/ml δεν δόθηκαν συμπληρώματα.

Στα 512 άτομα στην ομάδα παρατήρησης δεν καταγράφηκαν στην αρχή τα επίπεδα βιταμίνης D και δεν έλαβαν καθόλου συμπληρώματα.

Τι διαπιστώθηκε
Εκείνοι στην ομάδα παρέμβασης που έλαβαν τα συμπληρώματα είχαν χαμηλότερο ποσοστό υποτροπής για επεισόδια ιλίγγου μετά από ένα χρόνο κατά μέσο όρο από αυτά της ομάδας παρατήρησης.
Τα άτομα που έλαβαν συμπληρώματα είχαν μέσο ποσοστό υποτροπής 0,83 φορές ανά άτομο ετησίως, σε σύγκριση με 1,10 φορές ανά άτομο ανά έτος για εκείνους στην ομάδα παρατήρησης. Αυτό αντιστοιχεί σε μείωση ιλίγγων κατά 24% ανά έτος.
Φάνηκε να υπάρχει μεγαλύτερο όφελος για εκείνους που είχαν μεγαλύτερη ανεπάρκεια σε βιταμίνη D κατά την έναρξη της μελέτης. Όσοι ξεκίνησαν με επίπεδα βιταμίνης D χαμηλότερα από 10 ng/mL είδαν μείωση 45% στο ετήσιο ποσοστό υποτροπής, ενώ εκείνοι που ξεκίνησαν με επίπεδα βιταμίνης D στα 10 έως 20 ng/mL είδαν μείωση μόνο 14%. Συνολικά, το 38% των ατόμων στην παρεμβατική ομάδα είχαν ένα ακόμα επεισόδιο ιλίγγου, σε σύγκριση με το 47% των ατόμων στην ομάδα παρατήρησης.
"Η μελέτη μας προτείνει ότι μια φθηνή θεραπεία χαμηλού κινδύνου όπως τα δισκία βιταμίνης D και ασβεστίου μπορεί να είναι αποτελεσματική στην πρόληψη αυτής της κοινής, και συνήθως επαναλαμβανόμενης, διαταραχής", σχολίασε ο δρ. Kim.

Ένας περιορισμός της μελέτης είναι ότι ένας μεγάλος αριθμός συμμετεχόντων δεν την ολοκλήρωσε. Οι περισσότεροι που ανατέθηκαν να πάρουν τα συμπληρώματα εγκατέλειψαν την μελέτη από ό,τι στην ομάδα παρατήρησης.

Πηγή: iatropedia.gr

Υγεία

Κορωνοϊός: Γιατί υπάρχει μεγάλη ετερογένεια στην μετάδοση

κορωνοϊός

Από την αρχή της επιδημίας του SARS-CoV-2 έχει γίνει εμφανές ότι υπάρχει μεγάλη ετερογένεια στην μετάδοση.

Κάποιοι ασθενείς δεν τον μεταδίδουν καθόλου ενώ κάποιοι άλλοι τον μεταδίδουν σε πάρα πολλούς.

Η ετερογένεια στη μετάδοση είναι κάτι που γνωρίζουμε καλά για τους κοροναϊούς αυτής της τάξης εδώ και περίπου 15 χρόνια.

Ποιοι είναι όμως οι βιολογικοί παράγοντες που καθορίζουν αυτήν την ετερογένεια; Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) αναφέρουν ότι μία υπόθεση που έχει συζητηθεί πολύ είναι το ιϊκό φορτίο, δηλαδή η ποσότητα του ιού που απεκκρίνεται στο ανώτερο αναπνευστικό (ρινοφάρυγγα).

Το παράδειγμα του HIV

Το ιικό φορτίο ως μέτρηση σημαντική για την μεταδοτικότητα αλλά και την βαρύτητα της νόσου χρησιμοποιείται κατά κόρον στην παρακολούθηση των ασθενών με HIV.

Σε αυτήν την περίπτωση το ιικό φορτίο στο αίμα δείχνει πόσο μεταδοτικός είναι ο ασθενής ενώ τα επίπεδα του ιϊκού φορτίου στο αίμα μετά την πρώτη φάση της μόλυνσης είναι ενδεικτικά για το πόσο γρήγορα θα προχωρήσει η νόσος. Με τον μηδενισμό του ιικού φορτίου στο αίμα που επιτυγχάνεται με τις σύγχρονες θεραπείες οι φορείς μπορούν να ζήσουν φυσιολογικά ενώ σταματάνε να είναι μεταδοτικοί.

Τι ισχύει για το φορτίο στον SARS–CoV-2

Σε αντίθεση με το ιικό φορτίο στο αίμα, η μέτρηση του ιϊκού φορτίου σε δείγματα από το αναπνευστικό παρουσιάζει πολλά προβλήματα. Καταρχήν είναι δύσκολο να συγκριθούν δείγματα που έχουν συλλεγεί με διαφορετικούς τρόπους λήψης. Σε αντίθεση με την αιμοληψία, η δειγματοληψία από το ανώτερο αναπνευστικό έχει μεγάλη διακύμανση όσον αφορά την συλλογή του βιολογικού υλικού.

Το άλλο χαρακτηριστικό πρόβλημα στη συγκρισιμότητα των δειγμάτων από διαφορετικούς ασθενείς οφείλεται στο γεγονός ότι η ποσότητα του ιού (SARS-CoV-2) που απεκκρίνεται στα διάφορα στάδια της νόσου αλλάζει δραματικά μέσα σε ώρες και από ημέρα σε ημέρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στην ίδια ημέρα στο δείγμα ενός ασθενή μπορεί να αυξηθεί εκατομμύρια φορές η πυκνότητά του ιού. Συνεπώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί ένας τρόπος να συγκριθούν με αξιοπιστία δείγματα από διαφορετικούς ασθενείς με αποτέλεσμα όλες οι μελέτες που κάνουν λόγο για σύγκριση ιϊκών φορτίων μεταξύ ασθενών να πάσχουν από προβλήματα συγκρισιμότητας των δειγματοληψιών.

Ιϊκό φορτίο σε σχέση με παραλλαγές και ιστορικό εμβολιασμού

Σε πρόσφατη δημοσίευση στο έγκριτο περιοδικό  New England Journal of Medicine  παρουσιάζονται για πρώτη φορά στοιχεία που λαμβάνουν υπόψιν και ελέγχουν την διακύμανση της δειγματοληψίας ανά ασθενή όσον αφορά το ιϊκό φορτίο. Αυτό έγινε εφικτό μέσω της επαναλαμβανόμενης δειγματοληψίας σε άτομα που παρακολουθούνταν για μεγάλο χρονικό διάστημα πριν νοσήσουν.

Έτσι έγινε εφικτή η μέτρηση του ιϊκού φορτίου πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων και μέχρι την αποδρομή του ιού από τους ασθενείς καταγράφοντας πλέον καμπύλες φορτίων του ιού ανά ασθενή. Στη συνέχεια αντί να συγκρίνουν μία τιμή ιϊκού φορτίου ανά ασθενή συνέκριναν τις καμπύλες των ιϊκών φορτίων. Αυτό που έγινε προφανές από αυτή την σύγκριση είναι ότι η συνολική απέκκριση του ιού ανάμεσα στα διαφορετικά στελέχη που αναλύθηκαν (Άλφα, Δέλτα, αρχικά στελέχη) δεν είχε σημαντικές διαφορές.

Οι όποιες διαφορές που είχαν παρατηρηθεί σε προηγούμενες μελέτες πιθανότατα οφείλεται σε συστηματικά σφάλματα κατά την δειγματοληψία και την φάση της επιδημικής καμπύλης του κάθε στελέχους. Το πιο ενδιαφέρον ωστόσο στοιχείο προέκυψε όταν συγκρίθηκαν οι καμπύλες του ιικού φορτίου μεταξύ ατόμων που είχαν εμβολιασθεί και μη εμβολιασμένων.

Σε αυτήν την περίπτωση η διαφορά ήταν χαρακτηριστική και σημαντική, με τον χρόνο απέκκρισης του ιού να συντομεύεται σημαντικά στους εμβολιασμένους σε σχέση με τους μη εμβολιασμένους δείχνοντας ότι ο χρόνος που μεταδίδουν οι εμβολιασμένοι είναι σημαντικά μικρότερος.

ειδησεις σημερα

Κορωνοϊός - Μετάλλαξη Όμικρον: Νέα μελέτη δείχνει πού οφείλεται η ραγδαία εξάπλωση

Κορωνοϊός - Γιατρός Παρθένας Κουτμερίδου: Eμεινε ανεμβολίαστη γιατί είχε τις επιρροές της

Κορωνοϊός: Ζευγάρι ζήτησε από νοσηλεύτρια ένα τραγούδι και στη συνέχεια πέθαναν και οι δύο

ESPA BANNER