Skip to main content
ΥΓΕΙΑ

Κρούσματα μηνιγγίτιδας: Κορυφώνεται η ανησυχία στην Πάτρα - Ποιους αφορά ο εμβολιασμός

Image
νοσοκομεία - ασθενείς
 clock 18:11 | 07/03/2024
writer icon newsroom ekriti.gr

Η ανάγκη εμβολιασμού κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου τύπου Β που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή μηνιγγίτιδα επανέρχεται στο προσκήνιο μετά τα τρία κρούσματα σε νεαρούς ενήλικες, φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Ενώ ο ΕΟΔΥ, μέσω κλιμακίου και Κινητών Ομάδων Υγείας, από σήμερα θα βρίσκεται στην Πάτρα για να χορηγήσει χημειοπροφύλαξη και να συστήσει εμβολιασμό σε στενές επαφές με σκοπό τη διαχείριση της έξαρσης κρουσμάτων, οι παιδίατροι επαναφέρουν το θέμα του εμβολιασμού.

Ο καθολικός εμβολιασμός παιδιών και εφήβων με το εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου τύπου Β αποτελεί πάγιο αίτημα των παιδιάτρων προς τους γονείς εδώ και πολλά χρόνια. Σε αρκετές περιπτώσεις, όμως, «σκοντάφτει» στο κόστος που καλούνται να καταβάλλουν οι γονείς καθώς πρόκειται για εμβόλιο που δεν αποζημιώνεται.

«Απαιτείται μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των γονέων. Το εμβόλιο είναι ανάμεσα στα εμβόλια που πρέπει να γίνεται απαραίτητα», σημειώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, Κώστας Νταλούκας, τονίζοντας ότι η μηνιγγίτιδα δεν είναι πολύ συχνή αλλά είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, έχοντας σοβαρές επιπλοκές, όπως διαταραχές όρασης και ακοής ή ακόμη και ακρωτηριασμό άκρου. Υπάρχει, μάλιστα, πιθανότητα 5%-10% για θανατηφόρο έκβαση.

Χαρακτηριστικό των επιπτώσεων της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου είναι ότι η φοιτήτρια – το δεύτερο περιστατικό στην Πάτρα εφέτος – εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου. Η κατάσταση της υγείας της είναι καλή, ωστόσο οι γιατροί διατηρούν στάση αναμονής για να διαπιστώσουν όλες τις εγκεφαλικές λειτουργίες, αφού το κορίτσι έμεινε χωρίς οξυγόνωση πριν διασωληνωθεί.

Ποιους προτιμά η μηνιγγίτιδα

Σύμφωνα με τον κ. Νταλούκα, η μηνιγγίτιδα έχει ηλικιακή «προτίμηση» σε μωρά κάτω του ενός έτους και σε παιδιά και εφήβους από 10-18 ετών. Στην Ελλάδα το εμβόλιο αποζημιώνεται μόνο για παιδιά αυξημένου κινδύνου, καθώς κρίνεται ότι ο αριθμός των περιστατικών είναι πολύ μικρός σε σχέση με το κόστος του εμβολίου, ώστε αυτό να δίνεται συνολικά στον παιδιατρικό πληθυσμό της Ελλάδας.

Στη χώρα μας κυκλοφορούν δύο εμβόλια. Το ένα κοστίζει περίπου 105 ευρώ και το άλλο περίπου 90. Το δεύτερο είναι εγκεκριμένο για ηλικίες άνω των 10 ετών. Για τα παιδιά κάτω των 2 ετών συστήνεται η διενέργεια τριών δόσεων, ενώ για όσα είναι από 2 ετών και πάνω γίνονται δύο δόσεις.

Μπορεί ένα παιδί, ένας έφηβος ή ακόμη και ένας ενήλικος να το πραγματοποιήσει οποιαδήποτε στιγμή της ζωής του θέλει. Αρκετοί γονείς, βέβαια, αντιμετωπίζουν πραγματικό δίλημμα μπροστά στο μεγάλο κόστος του εμβολίου, καθώς εάν υπάρχουν δύο παιδιά στην οικογένεια πρόκειται για τουλάχιστον 400 ευρώ.

Το 77,1% των περιπτώσεων μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου είναι τύπου Β

Με τον όρο βακτηριακή μηνιγγίτιδα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, εννοείται η οξεία λοίμωξη του κεντρικού νευρικού συστήματος από βακτηρίδια με συμμετοχή των μηνίγγων. Στους υπεύθυνους λοιμογόνους παράγοντες περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων ο μηνιγγιτιδόκοκκος.

Η μετάδοση των λοιμογόνων παραγόντων γίνεται με άμεση επαφή από άτομο σε άτομο με σταγονίδια των αναπνευστικών εκκρίσεων. Πηγή εξάπλωσης αποτελούν οι ασυμπτωματικοί φορείς που υπολογίζονται στο 10% περίπου του γενικού πληθυσμού και φθάνουν ως το 25% των εφήβων και νεαρών ενηλίκων. Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος μπορεί να εκδηλωθεί ως μηνιγγιτιδοκοκκική μηνιγγίτιδα, σηψαιμία ή και τα δύο.

Η χώρα μας επιτηρεί τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο μέσω του συστήματος υποχρεωτικής δήλωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως έχει φανεί τα χρόνια της επιτήρησης, το 77,1% των περιπτώσεων μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου, όπου έγινε προσδιορισμός της οροομάδας, οφείλεται στην οροομάδα Β, ενώ 2η σε συχνότητα είναι η οροομάδα C.

Κατά την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού, η επίπτωση της νόσου έφτασε στα χαμηλότερά της επίπεδα γεγονός που αποδόθηκε στην εφαρμογή περιοριστικών μέτρων (κοινωνική αποστασιοποίηση, χρήση μάσκας, κλείσιμο σχολείων). Ωστόσο, το έτος 2023 η επίπτωση της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου αυξήθηκε φτάνοντας σε προπανδημικά επίπεδα και εντός του έτους 2024 έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ συνολικά 12 κρούσματα από όλη τη χώρα.

Τα τρία εξ αυτών αφορούν στους αφορούν φοιτητές Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της πόλης της Πάτρας και δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ κατά τη χρονική περίοδο 11/1/2024 έως και χθες. Σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, η ανίχνευση τριών κρουσμάτωνμηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου της ίδιας οροομάδας σε έναν Οργανισμό (Σχολείο, Πανεπιστημιακό Ίδρυμα, κ.α.) κατά τη διάρκεια περιόδου τριών μηνών συνιστά έξαρση κρουσμάτων και συστήνεται η επέκταση της χορήγησης χημειοπροφύλαξης σε ευρύτερο κύκλο από τις στενές επαφές και στοχευμένος εμβολιασμός στις στενές επαφές των κρουσμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε αυξημένη επαγρύπνηση. Κλιμάκιο και ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ θα βρίσκονται από σήμερα στην Πάτρα για ενημερώσεις των φοιτητών που φοιτούν στα τμήματα όπου εμφανίστηκαν τα κρούσματα. Επίσης, ο ΕΟΔΥ θα χορηγήσει χημειοπροφύλαξη στις στενές αλλά και τις ευρύτερες επαφές των κρουσμάτων, ενώ συστήνεται στοχευμένος εμβολιασμός των στενών επαφών, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών (ΕΕΕ).

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Ιερή Κομπίνα»: Ο απατεώνας ιερέας που θα γινόταν... μητροπολίτης - Πώς εξαπατούσαν τα θύματα

Πατριός βίαζε την 25χρονη θετή κόρη του επί 11 χρόνια - Πώς την έσωσε ο σύντροφός της

Λέκκας: Πιθανός σεισμός άνω των 8 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη (βίντεο)

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis