Υγεία

Κορωνοϊός: Ύποπτο σύμπτωμα και η επιπεφυκίτιδα

αλλεργία μάτια

Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως ένα από τα συμπτώματα του κορωνοϊού μπορεί να είναι και η επιπεφυκίτιδα. Μάλιστα επισημαίνουν πως ο ιός μπορεί να παραμένει επί μέρες στα μάτια, ακόμη και όταν ο ασθενής έχει θεραπευτεί. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μιας γυναίκας 65 ετών στην οποία ανιχνεύτηκε ο ιός στα μάτια μία εβδομάδα μετά την πλήρη αποθεραπεία της. 

«Κάποιες μελέτες έδειξαν ότι ένα σημαντικό ποσοστό των ασθενών που νοσούν με τον covid-19 εμφανίζουν και συμπτώματα επιπεφυκίτιδας. Σε περίπτωση που παρουσιάζεται σαν πρώτο σύμπτωμα μία επιπεφυκίτιδα και στη συνέχεια πυρετός, δύσπνοια, βήχας πρέπει να ειδοποιήσουμε τον παθολόγο μας αλλά και τον ΕΟΔΥ», είπε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star o Βασίλης Σκουτέρης, δευθυντής του Οφθαλμολογικού τμήματος της Ευρωκλινικής Αθηνών. 

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Δατσέρης, αντιπρόεδρος της εταιρείας υαλοειδούς αμφιβληστροειδούς, εξήγησε πως ο κορωνοϊός χτυπά πρώτα το ένα μάτι και στην συνέχεια μπορεί να κολλήσει και το άλλο. Διευκρίνισε μάλιστα πως σε μια αλλεργική επιπεφυκίτιδα, πρσβάλλονται ταυτόχρονα και οι δύο οφθαλμοί. 

Ιδιαίτερα προσεχτικοί θα πρέπει να είναι όσοι χρησιμοποιούν φακούς επαφής. Μόλις διαπιστώσουν τα πρώτα συμπτώματα στα μάτια θα πρέπει να σταματήσουν να τους φοράνε. 

Οι επιστήμονες εξηγούν πως όταν κάποιος φορά φακούς επαφής είναι επιρρεπής γενικά στις μολύνσεις και συστήνουν στους πολίτες να χρησιμοποιούν τους ημερήσιους φακούς επαφής.

Η επιπεφυκίτιδα ήταν ένα από τα συμπτώματα και μιας 65χρονης γυναίκας από την Ουχάν της Κίνας που ταξίδεψε στην Ιταλία και βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό. Μία εβδομάδα μετά την πλήρη αποθεραπεία της και ενώ τα διαγνωστικά τεστ ήταν αρνητικά ο κορωνοϊός ανιχνεύθηκε στα οφθαλμολογικά δείγματα. 

«Σε περίπτωση που κάποιος έχει έντονη κλινική εικόνα από τα μάτια  μπορεί το επίχρισμα που παίρνουμε από τον φάρυγγα να βγει αρνητικό και επειδή το ιικό φορτίο στα μάτια του μπορεί να είναι μεγαλύτερο το τεστ το συγκεκριμένο να παραμένει θετικό άρα να μπορεί να μεταδώσει τη νόσο για μεγαλύτερο διάστημα απ΄ ό,τι πιστεύαμε», δήλωσε ο κ. Σκουτέρης.

Η περίπτωση της 65χρονης υποδηλώνει ότι η μόλυνση στα μάτια μπορεί να είναι πιο ανθεκτική απ΄ ό,τι στο αναπνευστικό σύστημα. 

Μάλιστα σε περίπτωση που κάποιος έρθει σε επαφή με τα δάκρυα κάποιου άλλου ανθρώπου, πρέπει να πλύνει καλά τα χέρια του και να βάλει αντισηπτικό. 

Πολιτική

Δείτε live – Μητσοτάκης στη Βουλή: Δεν θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών

μητσοτακης βουλη.jpg

Για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και το εάν θα επεκταθεί στους εκπαιδευτικούς, μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, λέγοντας πως προς το παρόν δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.

Ο πρωθυπουργός ο οποίος τοπθετείται στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για το νέο σχολείο είπε: «Μας απασχόλησε το ενδεχόμενο του υποχρεωτικού εμβολιασμού εκπαιδευτικών, αλλά δεν θα ήταν στην παρούσα συγκυρία η ενδεδειγμένη λύση».

Στην συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης είπε πως υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός που δεν έχει κάνει το εμβόλιο. «Ενα ποσοστό 70% έχει εμβολιαστεί», συνέχισε

Ξεκαθάρισε δε ότι όσοι δεν εμβολιαστούν θα κληθούν να κάνουν συχνά εργαστηριακά (όχι self test) τεστ και θα υποστούν τη σχετική ταλαιπωρία.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου, για το οποίο έχουν εγγραφεί να μιλήσουν 121 βουλευτές, θα ολοκληρωθεί αργά το απόγευμα της Τετάρτης με την ψήφισή του.

Δείτε live:

 

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Τσίπρας κατά Μητσοτάκη: Έχετε άγνοια του ελληνικού Πανεπιστημίου και της διαδικασίας εξετάσεων

Γεννηματά: Υπερσυντηρητικό και υπερσυγκεντρωτικό το νέο νομοσχέδιο για την παιδεία

Κουτσούμπας κατά Κεραμέως: Το νομοσχέδιο θα φέρει πραγματικά εκπαιδευτικό Μεσαίωνα

Κεραμέως: «Το σχολείο που θα ανοίξει το Σεπτέμβριο δεν θα είναι το ίδιο»

Εκπαιδευτικοί: Καλούν σε παράσταση διαμαρτυρίας για το νέο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο