Υγεία

Κορωνοϊός: Τέσσερις λόγοι που μπορεί να νοσήσετε μετά τον εμβολιασμό

εμβολιασμός

Δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου για την πρόληψη της Covid-19, σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες, έχει επιτευχθεί η μέγιστη προστασία του οργανισμού από τον κορωνοϊό. Αν όμως μετά την παρέλευση των 14 ημερών κολλήσετε Covid-19 τότε πρόκειται για την λεγόμενη «λοίμωξη παρά τον εμβολιασμό» που μοιάζει με μεν με τη λοίμωξη των ανεμβολίαστων ατόμων αλλά έχει κάποιες ουσιαστικές διαφορές.

Τα πέντε κυρίαρχα συμπτώματα της λοίμωξης παρά τον εμβολιασμό είναι: πονοκέφαλος, ρινική καταρροή, φτέρνισμα, πονόλαιμος και ανοσμία. Φυσικά αυτά τα συμπτώματα αναφέρονται και από εκείνους που νόσησαν από Covid-19 όντας ανεμβολίαστοι, αλλά τα συχνότερα είναι πονοκέφαλος, πονόλαιμος και ρινική καταρροή. Ωστόσο, τα δύο βασικά συμπτώματα των ανεμβολίαστων είναι ο πυρετός και ο εμμένων βήχας. Τα κλασσικά αυτά συμπτώματα της Covid-19 είναι λιγότερο συχνά σε όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Μελέτη έχει δείξει ότι στα άτομα με «λοίμωξη παρά τον εμβολιασμό» είναι 58% λιγότερο πιθανόν να έχουν πυρετό συγκριτικά με τους ανεμβολίαστους. Ενώ τους εμβολιασμένους συνήθως η λοίμωξη γίνεται αντιληπτή ως κρυολόγημα. 

Τα εμβολιασμένα άτομα είναι λιγότερο πιθανό να νοσηλευθούν αν νοσήσουν από Covid-19 και γενικότερα να έχουν λιγότερα συμπτώματα στα αρχικά στάδια της λοίμωξης ενώ είναι απίθανο να υποφέρουν από τη λεγόμενη «μακρά νόσηση». Και ο λόγος που η νόσος είναι ηπιότερη στα εμβολιασμένα άτομα είναι διότι λόγω του εμβολιασμού τους ανιχνεύονται λιγότερα μικροσωματίδια του ιού στο σώμα τους.

Τι αυξάνει λοιπόν τον κίνδυνο ένα πλήρως εμβολιασμένο άτομο να εκδηλώσει Covid-19;

1ον, ο τύπος του εμβολίου και η αποτελεσματικότητα του στην πρόληψη της Covid-19 παίζει σημαντικό ρόλο. Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι το εμβόλιο της Moderna μειώνει τον ατομικό κίνδυνο εκδήλωσης συμπτωματικής νόσου κατά 94%, των Pfizer/BioNTech κατά 95% και αυτά των Johnson & Johnson και AstraZeneca κατά 66% και 70% αντίστοιχα.

2ον, το διάστημα που έχει μεσολαβήσει από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού. Όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι όσο απομακρύνεται κανείς από την περίοδο ολοκλήρωσης του εμβολιασμού τόσο μειώνεται η προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια και πάνω σε αυτή τη λογική γίνεται και η συζήτηση για αναμνηστική/υπενθυμιστική δόση. Αδημοσίευτα στοιχεία που αφορούν στο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech δείχνουν ότι μετά το εξάμηνο η προστασία αρχίζει και φθίνει. Το ίδιο δείχνει και άλλη μελέτη από το Ισραήλ για το ίδιο εμβόλιο. Ωστόσο είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε τί συμβαίνει μετά τους έξι μήνες από τον πλήρη εμβολιασμό.

3ον, οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού παίζουν καθοριστικό ρόλο. Τα εγκεκριμένα εμβόλια αναπτύχθηκαν την περίοδο που κυριαρχούσε το αρχικό στέλεχος της Ουχάν. Ωστόσο, αξιολογήσουν που έχουν γίνει για την αποτελεσματικότητά τους έναντι των στελεχών που επικρατούν τώρα, όπως η Δέλτα και η Άλφα μετάλλαξη, δείχνουν ότι  δύο δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech είναι προστατευτικές και μειώνουν τον κίνδυνο λοίμωξης από το στέλεχος Άλφα κατά 93% ενώ για τη Δέλτα κατά 88%. Σύμφωνα με τη μελέτη COVID Symptom Study δύο με τέσσερις εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech είναι 87% λιγότερο πιθανό να εκδηλώσει κανείς Covid-19 λόγω της επικράτησης του στελέχους Δέλτα, ενώ τέσσερις με πέντε μήνες μετά τον εμβολιασμό το ποσοστό πέφτει στο 77%.

4ον, το ανοσοποιητικό σύστημα παίζει καθοριστικό ρόλο στην προστασία από τον κορωνοϊό. Η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος φθίνει με την πάροδο της ηλικίας, ενώ τα συνυπάρχοντα υποκείμενα νοσήματα έχει διαπιστωθεί ότι επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Οι ηλικιωμένοι έχουν χαμηλότερο ποσοστό προστασίας από τα εμβόλια ή η προστασία μπορεί να λειτουργεί για μικρότερο χρονικό διάστημα.

Διαβάστε επίσης

Κρήτη - κορωνοϊός: Μαθητές δημοτικού χάνουν τη χρονιά λόγω αρνητών γονέων

Κρήτη: To γλέντι είχε κακή κατάληξη μετά τις μπαλωθιές

Ηράκλειο: Χθες έριξαν τσιμέντο στο δρόμο και σήμερα το ...ξήλωσαν για να περάσουν καλώδια

Κόσμος

Κορωνοϊός – Ρωσία: Εκ νέου lockdown στη Μόσχα μετά το ρεκόρ κρουσμάτων και θανάτων

Ρωσία - Κορωνοϊός

Τέσσερις μήνες μετά την άρση του lockdown στη Μόσχα, οι επιβαρυμένοι επιδημιολογικοί δείκτες στη Ρωσία οδήγησαν τις αρχές στην επαναφορά των μέτρων αυστηρών περιορισμού έναντι του κορωνοϊού που θα τεθούν εκ νέου σε ισχύ στις 28 Οκτωβρίου.

«Η Μόσχα θα επιβάλει εκ νέου μέτρα lockdown από τις 28 Οκτωβρίου για να αντιμετωπίσει τα αυξανόμενα κρούσματα Covid-19» δήλωσε ο δήμαρχος, Σεργκέι Σομπιάνιν. Όλα τα καταστήματα, τα μπαρ και τα εστιατόρια θα παραμένουν κλειστά, με εξαίρεση αυτά που πουλούν βασικά αγαθά, όπως τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενέκρινε χθες, Τετάρτη, την καθιέρωση μιας εβδομάδας αργιών από τις 30 Οκτωβρίου έως τις 7 Νοεμβρίου και είπε ότι οι τοπικές αρχές έχουν το δικαίωμα να επιβάλουν και περαιτέρω μέτρα.

Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα, Πέμπτη, αριθμό ρεκόρ θανάτων λόγω Covid-19 για το προηγούμενο 24ωρο, 1.036, ενώ αυξήθηκε και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, φτάνοντας τις 36.339.

Λόγω της έξαρσης της επιδημίας που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες στη Ρωσία οι αρχές αναγκάστηκαν να λάβουν έκτακτα μέτρα.

Παράλληλα ο δήμαρχος της Μόσχας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι όσοι κάτοικοι της ρωσικής πρωτεύουσας είναι άνω των 60 ετών και ανεμβολίαστοι θα πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους για τέσσερις μήνες, από τις 25 Οκτωβρίου ως τις 25 Φεβρουαρίου.

Κρούσματα υποστελέχους της «Δέλτα»

Η Ρωσία έχει καταγράψει κάποια κρούσματα του υποστελέχους της παραλλαγής Δέλτα του νέου κορονοϊού που πιστεύεται ότι είναι πιο μεταδοτικό από το Δέλτα, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Είναι πιθανό ότι το υποστέλεχος AY.4.2 θα εξαπλωθεί ευρέως, πρόσθεσε το RIA επικαλούμενο δηλώσεις του ανώτερου ερευνητή του κρατικού παρατηρητηρίου καταναλωτών, Καμίλ Καζίροφ.

«Αυτό μπορεί να προκαλέσει μια περαιτέρω αύξηση των νέων κρουσμάτων που καταγράφονται καθημερινά στη Ρωσία, τα οποία βρίσκονται ήδη σε επίπεδα ρεκόρ», σημείωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σοκ στην Κολομβία: Δολοφονήθηκαν τέσσερα νέα παιδιά

Δίκη για βιτριόλι: Ενοχή της κατηγορουμένης για απόπειρα ανθρωποκτονίας ζήτησε ο εισαγγελέας

ΕΦΕΤ: Ανακαλείται ρολό κοτόπουλο γνωστής εταιρείας

ESPA BANNER