Υγεία

Κορωνοϊός: O Μαγιορκίνης εξηγεί πόσο βοηθά η βιταμίνη D

Μαγιορκίνης

Για τη δράση της βιταμίνης D ρωτήθηκε κατά την ενημέρωση ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης. Όπως σημείωσε ο καθηγητής:

"Στο επίπεδο των επιδημιολογικών αποδείξεων αυτό που υπάρχει είναι ότι αυτοί που είχαν ανεπάρκεια στη βιταμίνη D είχαν χειρότερη πρόγνωση χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όποιος παίρνει βιταμίνη D γίνεται άτρωτος. Αυτό που δεν λένε οι συγκεκριμένες μελέτες είναι αν βελτιώνοντας τη βιταμίνη D έχεις καλύτερη πρόγνωση. Γιατί υπάρχουν πολλές φορές καταστάσεις, διαφορετικοί βιολογικοί παράγοντες που έχουμε ο καθένας στον οργανισμό μας μπορεί να συσχετίζονται μεταξύ τους. Δεν υπάρχει παρεμβατική μελέτη, μελέτη που δείχνει όποιος πάρει βιταμίνη D, θα έχει καλύτερη πρόγνωση. Έχοντας πει αυτό, το να πάρει κάποιος βιταμίνη D, ενώ έχει έλλειψη, έχει πολλές ευεργετικές δράσεις και κακό δεν θα έκανε να τη συμπληρώσει. Δεν ξέρουμε πλήρως τον μηχανισμό, φαίνεται ότι υπάρχει κάποια ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος σε τέτοιο σημείο όμως ώστε να μην το ενισχύει ώστε να γίνεται... γιατί το ανοσοποιητικό σύστημα είναι αυτό στο οποίο οφείλεται το βαρύ covid. Το βαρύ covid οφείλεται σε κακή αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, άρα δεν είναι ότι το ενισχύει αλλά το βοηθά να κοντρολαριστεί καλύτερα. Γιατί το βαρύ covid είναι μια "αυτοάνοση αντίδραση". Δεν γνωρίζουμε τους μηχανισμούς ακριβώς, αλλά θα πρέπει να αποφεύγουμε να δίνουμε την εντύπωση ότι κάποιος παίρνοντας βιταμίνη D γίνεται άτρωτος. Κακό δεν είναι να την πάρει αλλά δεν γίνεται άτρωτος".

Ελλάδα

Κορωνοϊός - Βατόπουλος: Άρση του lockdown σε διαφορετικές ημερομηνίες ανά περιοχή

κορωνοϊός Ελλάδα

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο η άρση του lockdown να γίνει σε διαφορετικές ημερομηνίες ανά περιοχή, σύμφωνα με τον Αλκιβιάδη Βατόπουλο. Ο καθηγητής μικροβιολογίας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ επεσήμανε, ακόμα, ότι δεν έχει γίνει ακόμα καμία συζήτηση στην Επιτροπή Λοιμωξιολόγων για τον κορονοϊό που να αφορά στο άνοιγμα της αγοράς ενόψει Χριστουγέννων και τόνισε ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν πρώτα.

«Στην επιτροπή δεν έχουμε συζητήσει ακόμα για το πώς θα γίνει το άνοιγμα. Υποθέτω ότι θα το συζητήσουμε αυτές τις μέρες. Η 7η Δεκεμβρίου είναι σε 10 μέρες, οπότε είναι μια ημερομηνία που μπορούμε να συζητήσουμε αναλόγως πως θα εξελιχθούν τα πράγματα την επόμενη εβδομάδα», σημείωσε ο κ. Βατόπουλος σχετικά με την άρση του lockdown.

Όσον αφορά τη σειρά προτεραιότητας για την άρση των μέτρων, όταν αυτή είναι δυνατή, ο καθηγητής τόνισε ότι πρώτα πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία, ενώ στο τέλος θα ανοίξει η εστίαση. «Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν, γιατί ειδικά τα παιδιά ταλαιπωρούνται πάρα πολύ με την τηλεκπαίδευση. Τα μαγαζιά είναι πιο εύκολο να ανοίξουν, γιατί μπορεί κανείς να προγραμματίσει πότε θα πάει να ψωνίσει, ενώ τα εστιατόρια και η διασκέδαση είναι λίγο πιο δύσκολο να ανοίξουν, παρόλο που κατανοώ απόλυτα την ανάγκη και του κόσμου να βγει να ξεσκάσει και τον κλάδο που ταλαιπωρήθηκε περισσότερο από όλους», σημείωσε.

Για τις μετακινήσεις εκτός νομού ο κ. Βατόπουλος σημείωσε πώς δεν έχει ακόμα απόφαση. Ωστόσο, ανέφερε ότι «δεν έχει αποφασιστεί ακόμα αν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις, αλλά είδαμε ότι οι μετακινούμενοι άνθρωποι φέρανε και την επιδημία. Συνεπώς, είναι λογικό να πει κανείς μια καθαρή περιοχή να μη δέχεται ανθρώπους από άλλο νομό. Δε χρειάζεται να υπάρχουν απαγορεύσεις για να πράξουμε το αυτονόητο για να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία».

Αισιοδοξία για Αθήνα Θεσσαλονίκη - «Καμπανάκι» για την υπόλοιπη Ελλάδα  

Περισσότερο αισιόδοξα είναι τα νεότερα στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπως τόνισε ο καθηγητής, ωστόσο στην υπόλοιπη Ελλάδα τα κρούσματα δεν φαίνεται να μειώνονται. Παράλληλα, ανέφερε ότι ο δείκτης Ro αυτή τη στιγμή «είναι γύρω στο 1 και ίσως λιγότερο», ενώ στο ποσοστό θετικότητας των τεστ ανίχνευσης παρατηρείται μια πτωτική τάση.  Σύμφωνα με τον καθηγητή Μικροβιολογίας, το βασικότερο είναι  «να αρθεί η έντονη πίεση που ασκείται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Βασικό κριτήριο δηλαδή είναι να αρχίσουν να ελαττώνονται οι ασθενείς που νοσηλεύονται».