Υγεία

Κίνδυνος να αυξηθεί η συμμετοχή στις διαγνωστικές εξετάσεις

ιατρικές εξετάσεις

Ορατό είναι πλέον και το σενάριο να υπάρξει μεγαλύτερη επιβάρυνση στη συμμετοχή των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ για τις διαγνωστικές εξετάσεις, από το 15% που είναι σήμερα, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία της Κυβέρνησης με τους θεσμούς για μείωση της τιμής αποζημίωσης των εξετάσεων από τον Οργανισμό, σε ποσοστό που φθάνει ακόμη και το 40%, στην κατεύθυνση της συγκράτησης του ετήσιου κόστους τους.
Η μείωση της τιμής των διαγνωστικών, που συμπεριλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, προκάλεσε εμπλοκή στις συζητήσεις με τους δανειστές, με το υπουργείο Υγείας να μην έχει προχωρήσει στην έκδοση της σχετικής απόφασης, παρά το γεγονός πως οι απαιτήσεις των θεσμών ήταν γνωστές και επιβεβλημένες στο πλαίσιο των μέτρων για τη δόση.
Οι δανειστές, σύμφωνα με το capital.gr επιμένουν στην ανακοστολόγηση 50 τουλάχιστον συχνών μικροβιολογικών εργαστηριακών εξετάσεων, προκειμένου να συρρικνωθεί το συνολικό κόστος των διαγνωστικών.  Οι θεσμοί εξάλλου εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για τη συγκράτηση του κόστους των διαγνωστικών εξετάσεων, συμπεριλαμβάνοντας έτσι ως προαπαιτούμενο την εφαρμογή του μηχανισμού αυτόματων επιστροφών (claw back) για τρία ακόμη χρόνια. 
Όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ, το κονδύλι για τις εξετάσεις δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 302 εκατ. ευρώ. Ήδη όμως μέχρι στιγμής εκτιμάται πως υπάρχει υπέρβαση άνω του 60%, με τις προβλέψεις να λένε πως μέχρι το τέλος της χρονιάς η υπέρβαση θα ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ.

Υγεία

Έρευνα - γαλακτοκομικά: Δεν αυξάνουν αλλά μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο

γαλακτοκομικά

Χαράς ευαγγέλια για όσους θέλουν να τρώνε πολλά γαλακτοκομικά ακόμη και με πλήρη λιπαρά. Οι άνθρωποι που κάνουν διατροφή πλούσια σε λιπαρά γαλακτοκομικών προϊόντων, έχουν μειωμένο και όχι αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, σε σχέση με όσους καταναλώνουν λίγα λίπη από τέτοιες τροφές, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη. Η «αιρετική» έρευνα έρχεται να προστεθεί σε άλλες πρόσφατες που δεν έχουν βρει συσχέτιση ανάμεσα στην κατανάλωση γαλακτοκομικών και στον καρδιαγγειακό κίνδυνο, παρόλο που η κυρίαρχη άποψη είναι ότι όλα τα λίπη «ενοχοποιούνται» λίγο-πολύ.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ Μάτι Μάρκλουντ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης και του αυστραλιανού Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας George, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «PLoS Medicine», εκτιμούν ότι πρέπει πλέον να γίνεται διάκριση ανάμεσα στην προέλευση των λιπαρών, καθώς το είδος τους είναι σημαντικότερο από την ποσότητα. Με βάση αυτό το σκεπτικό, μπορεί κάποιος να τρώει γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά χωρίς...ενοχές.

Η νέα μελέτη βρήκε ότι, άσχετα με την ηλικία, τον τρόπο ζωής και τις διατροφικές συνήθειες, οι άνθρωποι που είχαν στο αίμα τους τα υψηλότερα επίπεδα λιπαρών οξέων προερχόμενων από γαλακτοκομικά, είχαν την μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρδιαγγειακή νόσο. Επίσης, η αυξημένη κατανάλωση λιπών από γαλακτοκομικά δεν συνδεόταν με αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Η κατανάλωση γαλακτοκομικών βρίσκεται σε ανοδική φάση διεθνώς, από το γάλα και τα παγωτά έως τα τυριά και τα γιαούρτια. Συχνά οι συμβουλές των γιατρών είναι να προτιμώνται τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά (0% ή 2%), όμως σταδιακά διαγράφεται μια τάση να δίνεται έμφαση πλέον στο ότι ακόμη και τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά μπορούν να αποτελέσουν τμήμα μιας υγιεινής διατροφής, σύμφωνα με τον Μάρκλουντ. Όπως είπε, πιο σωστό είναι να επιλέγει κανείς τι τρώει, προτιμώντας π.χ. το γιαούρτι (ιδίως χωρίς έξτρα γεύσεις) και αποφεύγοντας το βούτυρο και τα γαλακτοκομικά με πρόσθετη ζάχαρη ή αλάτι.

Η νέα έρευνα ανέλυσε στοιχεία για 4.150 άτομα με μέση ηλικία 60 ετών στη Σουηδία (χώρα με παραδοσιακά υψηλά επίπεδα κατανάλωσης γαλακτοκομικών), αναλύοντας τη σχέση της διατροφής με τον κίνδυνο εμφραγμάτων, εγκεφαλικών κ.α. σε βάθος 16 ετών. Στη συνέχεια συνδύασε αυτά τα σουηδικά ευρήματα με εκείνα 17 άλλων μελετών από άλλες χώρες (μετα-ανάλυση). Η τελική «ετυμηγορία» ήταν ότι οι άνθρωποι με τα υψηλότερα επίπεδα λιπαρών οξέων από γαλακτοκομικά στο σώμα τους, είχαν κατά μέσο όρο 25% μικρότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο, σε σχέση με όσους είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα. Σε άλλες χώρες παρατηρήθηκε μια ανάλογη σχέση, π.χ. στις ΗΠΑ ο καρδιαγγειακός κίνδυνος ήταν 12% μικρότερος.

«Είναι σημαντικό να θυμάται κανείς ότι μολονότι τα γαλακτοκομικά μπορεί να είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, μπορεί επίσης να είναι πλούσια σε πολλές άλλες θρεπτικές ουσίες και έτσι μπορούν να αποτελούν μέρος μια υγιεινής διατροφής. Αυξάνονται οι ενδείξεις πως η επίπτωση των γαλακτοκομικών στην υγεία μπορεί να εξαρτάται περισσότερο από τον τύπο - π.χ. γάλα, τυρί, γιαούρτι, βούτυρο κ.α. - παρά από το περιεχόμενο τους σε λιπαρά. Όταν επιλέγουμε γαλακτοκομικά για να αγοράσουμε, είναι λιγότερο σημαντικό το αν θα πάρουμε εκείνα με τα χαμηλά λιπαρά», ανέφερε η ερευνήτρια δρ Kathy Trieu.

Μια μεγάλη «αιρετική» έρευνα του 2018 σε 21 χώρες είχε επίσης καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών μπορεί να μειώσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μελέτη για τη μείωση καισαρικών τομών και την ενίσχυση του κολπικού τοκετού

Μνήμη: "Θαυματουργές" οι μικρές παύσεις όταν μαθαίνουμε κάτι καινούριο

Αλκοολισμός: Ο απρόσμενος παράγοντας που μειώνει τον κίνδυνο

ESPA BANNER