Υγεία

Κεντρική διαχείριση των μονάδων αίματος ζητεί το υπ. Υγείας

03s12nosok10-thumb-large.jpg

Υποχρεωμένες να προσφέρουν σε εβδομαδιαία βάση το 50% των αποθεμάτων αίματος στο κέντρο αίματος με το οποίο συνδέονται είναι εφεξής οι νοσοκομειακές υπηρεσίες αιμοδοσίας του ΕΣΥ. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, με έγγραφό του που αναρτήθηκε χθες στη Διαύγεια, ζητεί από τις 93 υπηρεσίες αιμοδοσίας των δημόσιων νοσοκομείων να αποστέλλουν κάθε Παρασκευή στα κέντρα αίματος το 50% των διαθέσιμων και μη διασταυρωμένων μονάδων αίματος, δηλαδή αυτών που δεν θα χρειαστούν για τις ανάγκες των δικών τους ασθενών, «με απώτερο στόχο την καθολική και ασφαλή μετάγγιση των ασθενών της χώρας». Ο κ. Πολάκης στο έγγραφο επικαλείται τα βασικά συμπεράσματα σχετικά με τη διαχείριση των αποθεμάτων αίματος που προέκυψαν από την παρακολούθηση του Ηλεκτρονικού Εθνικού Μητρώου Αιμοδοτών.
Ειδικότερα, διαπιστώθηκε μεγάλη ανομοιογένεια αποθεμάτων μεταξύ των υπηρεσιών αιμοδοσίας των νοσοκομείων, με κάποιες υπηρεσίες να διαθέτουν σημαντικά αποθέματα αναντίστοιχα στις ανάγκες τους τα οποία «λιμνάζουν» αντί να αποστέλλονται στα κέντρα αίματος για κεντρική διαχείριση. Μάλιστα, αναφέρονται δύο τουλάχιστον πρόσφατες περιπτώσεις –η μία αφορά μεταμόσχευση καρδιάς στην Αθήνα και η άλλη ρήξη ανευρύσματος αορτής στη Θεσσαλονίκη– όπου κινδύνευσε να χαθεί το μόσχευμα, αλλά και η ζωή του ασθενούς, λόγω «απροθυμίας» δήλωσης ή μετακίνησης αποθεμάτων αίματος στα νοσοκομεία νοσηλείας των ασθενών.

Πολιτική

ΚΚΕ: Εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για την κατάρρευση του συστήματος υγείας

κκε περισσος.jpg

«Οι καταγγελίες και η κραυγή αγωνίας που εκπέμπουν σωματεία εργαζομένων στα νοσοκομεία, νοσοκομειακοί γιατροί, διευθυντές κλινικών δημόσιων νοσοκομείων, έχουν πάρει πλέον την μορφή χιονοστιβάδας και μαρτυρούν την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας και τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης.

Ως εδώ!

Τί άλλο θα πρέπει να γίνει, ώστε η κυβέρνηση να επιτάξει εδώ και τώρα τον ιδιωτικό τομέα υγείας για να προστεθούν κλίνες και προσωπικό στο δημόσιο σύστημα υγείας;

Τί άλλο θα πρέπει να γίνει, ώστε να προσλάβει άμεσα ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο δημόσιο σύστημα υγείας;» αναφέρει το ΚΚΕ, σε σχόλιό του «σχετικά με τις καταγγελίες για την κατάρρευση του δημοσίου συστήματος Υγείας και τις ευθύνες της κυβέρνησης».

«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με την υγεία και τη ζωή του λαού! Το ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα προς όλο το λαό εδώ και τώρα να δυναμώσει την πάλη για την υπεράσπιση της ζωής του» καταλήγει το σχόλιο του κόμματος.

Ειδήσεις σήμερα 

Κορωνοϊός - Μητσοτάκης: Να χτίσουμε τείχος ανοσίας

Χρυσοχοΐδης -Κορωνοϊός: «Πιστεύω ότι σε δυο εβδομάδες θα μπορέσουμε σταδιακά να ανοίξουμε»

Κορωνοϊός -Τσίπρας από Θριάσιο: Δραματική η κατάσταση - Δεν μπορούν να υπάρξουν δικαιολογίες