Υγεία

Καρκίνος Προστάτη: Το πασίγνωστο χάπι που μειώνει κατά 46% τον κίνδυνο

Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης θα ανιχνεύει κακοήθειες στον προστάτη

Νεότερα στοιχεία συσχετίζουν τη λήψη στατινών με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Τα οφέλη συνδέονται με τη μεγαλύτερη διάρκεια θεραπείας και την υψηλή δοσολογία

Σε μία μελέτη υγιών ανδρών οι οποίοι παρακολουθήθηκαν από τους επιστήμονες για ένα διάστημα επτά χρόνων, αποκαλύφθηκε ότι η χρήση στατινών σχετίζεται με χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

Σύμφωνα με τη σχετική δημοσίευση στο Cancer Medicine, ο συσχετισμός αυτός παρατηρήθηκε μόνο όταν οι στατίνες χρησιμοποιούνταν είτε για ένα σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα είτε σε υψηλή δοσολογία και ήταν πιο προφανής στην περίπτωση των επιθετικών καρκινικών όγκων του προστάτη.

Από τους 13.065 άνδρες που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη, οι 2.976 διαγνώσθηκαν με καρκίνο του προστάτη στον επακόλουθο έλεγχο που διήρκησε έως και 22 χρόνια, με τον πρώτο συγγραφέα της μελέτης, Kai Wang από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ να τονίζει ότι απαιτούνται πιο αυστηρά σχεδιασμένες κλινικές δοκιμαστικές μελέτες προκειμένου να επαναληφθεί και να επαληθευθεί το εν λόγω εύρημα.

Το ιστορικό θεραπείας με στατίνες συσχετίστηκε με 15% μείωση στον σχετικό κίνδυνο νόσου στις ομάδες χαμηλού κινδύνου, και κατά 46% του κινδύνου νόσου στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ωστόσο ο συσχετισμός περιορίστηκε στους άνδρες που λάμβαναν στατίνες για τουλάχιστον 11 μήνες ή λάμβαναν καθημερινά υψηλή δόση άνω των 121mg βάσει της δόσης αναφοράς των 20mg σιμβαστατίνης.

Επίσης οι λιπόφιλες στατίνες (ατορβαστατίνη, φλουβαστατίνη, σιμβαστατίνη) φάνηκαν πιο προστατευτικές κατά του καρκίνου του προστάτη συγκριτικά με τις υδρόφιλες, όπως αναφέρουν οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

«Η προστατευτική συσχέτιση της χρήσης στατινών με τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη συμβαδίζει με τα ευρήματα των in vitro μελετών» αναφέρουν οι ερευνητές στη δημοσίευσή τους και εξηγούν το φαινόμενο ως εξής: «μηχανιστικά οι στατίνες μειώνουν την ενδοκυττάρια χοληστερόλη και την χοληστερόλη ορού, επομένως μπορεί να επηρεάζεται η οργανογένεση των κυτταρικών μεμβρανών, η  στεροειδογένεση και ο κυτταρικός πολλαπλασιασμός. Η αναχαίτιση της ανάπτυξης των κυτταρικών σειρών προερχόμενων από τον προστάτη, πράγματι παρατηρήθηκε σε κλινικά σχετικές με τις στατίνες συγκεντρώσεις».

Η έρευνα προσθέτει νέα δεδομένα στα ήδη υπάρχοντα που συνολικά δείχνουν ότι η χρήση στατινών σχετίζεται με έναν χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Ωστόσο τα συνολικά στοιχεία όπως επισημαίνει ο Δρ. Stephen Freedland του Ιατρικού Κέντρου Cedars Sinai, υποδεικνύουν ότι αυτό το όφελος είναι μικρό στη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη. Ο ίδιος επισημαίνει ότι αυτό που πραγματικά έχει σημασία να διερευνηθεί περαιτέρω είναι ποιοι όγκοι είναι πιο ευαίσθητοι στις στατίνες και ποιοι όχι.

Υγεία

Δέκα τρόποι που θα «ξεκολλήσουν» το παιδί από την οθόνη

παιδί υπολογιστής

Αδιαμφισβήτητα, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές μπορούν να αποτελέσουν ένα εξαιρετικό εργαλείο στα χέρια τόσο των ενηλίκων, όσο και των παιδιών, προσφέροντας πρόσβαση όχι μόνο στην ψυχαγωγία, αλλά και στη γνώση. Ωστόσο, πολλά είναι τα παιδιά που αρχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα, καθώς περνούν πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή. Η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Ελπίδα Παναγιωτουνάκου, μας δίνει 10 συμβουλές που θα βοηθήσουν τόσο εμάς όσο και το παιδί μας να βγούμε νικητές από την… μάχη του Η/Υ! 

1. Συζητήστε με το παιδί σας σχετικά με την κατάχρηση που κάνει στον υπολογιστή. Προσπαθήστε να διαπιστώσετε εάν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος που το παιδί σας περνάει τόσο χρόνο μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή. Μήπως λειτουργεί γι’ αυτό ως μια απόδραση από την πραγματικότητα; Μήπως αποτελεί τη μόνη συντροφιά του; Μήπως νιώθει ότι επιτέλους ανήκει σε μια ομάδα; (π.χ. ως μέλος on line παιχνιδιών).

2. Τοποθετήστε τον ηλεκτρονικό υπολογιστή σε έναν κοινόχρηστο χώρο. Παίρνοντάς τον από το υπνοδωμάτιο του παιδιού, αποτρέπετε την υπερβολική χρήση του, ενώ ταυτόχρονα θα είναι πιο εύκολο για εσάς να ελέγχετε το είδος της χρήσης του από το παιδί σας.

3. Ορίστε κωδικό ασφαλείας χρήστη. Έτσι, το παιδί θα χρειάζεται να ζητήσει την άδειά σας προτού χρησιμοποιήσει τον υπολογιστή.

4. Προσπαθήστε να εξακριβώσετε τον βαθμό εξάρτησης του παιδιού σας από τον υπολογιστή, καθώς και από το τι ακριβώς είναι εξαρτημένο. Παραδείγματος χάριν, μένει προσηλωμένο με τις ώρες στον υπολογιστή παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια; Μπαίνει συνεχώς στο chat; Επισκέπτεται ιστοσελίδες ακατάλληλου περιεχομένου; Απλά σερφάρει στο διαδίκτυο;

5. Συμφωνήστε με το παιδί σας την επιτρεπόμενη ημερήσια χρήση του υπολογιστή και μείνετε σταθεροί στα χρονικά όρια που θα θέσετε.
– Διερευνήστε εάν το παιδί σας τηρεί την συμφωνία σας από μόνο του (για να είμαστε ρεαλιστές, αυτό σπάνια θα συμβεί).
– Εάν δεν μπορεί να ελέγξει τις ώρες που απασχολείται στον υπολογιστή, χρησιμοποιείστε ένα χρονόμετρο ή ξυπνητήρι.
– Προκειμένου να αποτελέσετε ένα θετικό πρότυπο για το παιδί σας, κάντε κάτι αντίστοιχο και με τον εαυτό σας. Εάν το παιδί σας δει πως οι κανόνες είναι για όλη την οικογένεια ( με κάποιες διαφοροποιήσεις ανάλογα με την ηλικία του κάθε μέλους), τότε είναι πιο πιθανό να συμμορφωθεί και το ίδιο.

6. Ελέγξτε την χρήση του διαδικτύου. Παρακολουθήστε το «Ιστορικό» των ιστοσελίδων που έχει επισκεφτεί το παιδί σας ή εάν νιώθετε πως η κατάσταση έχει αρχίσει να ξεφεύγει εκτός ελέγχου σκεφτείτε την εγκατάσταση ενός keylogger (Τα keyloggers είναι επιβλαβή προγράμματα που εκτελούνται σχεδόν αόρατα, καταγράφουν όλες τις πληροφορίες που πληκτρολογείτε και στη συνέχεια, στέλνουν πληροφορίες σ’ αυτόν που σας έχει μολύνει με το keylogger). Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή τίθενται θέματα δεοντολογίας, καθώς πρόκειται για παραβίαση προσωπικών δεδομένων.

7. Εγκαταστήστε ένα πρόγραμμα «Γονικού Ελέγχου». Ωστόσο, αποφύγετε να του απαγορεύσετε εξ’ ολοκλήρου την χρήση του υπολογιστή, καθώς κάτι τέτοιο θα προκαλούσε την έντονη άρνησή του, με αποτέλεσμα να μην συνεργαστεί μαζί σας.

8. Αντικαταστήστε μέρος του χρόνου απασχόλησης του παιδιού σας από τον υπολογιστή, με κάποια δραστηριότητα που θα μοιραστείτε από κοινού. Επιλέξτε εξωτερικές δραστηριότητες (μπάσκετ, ποδόσφαιρο, ποδήλατο), επιτραπέζια παιχνίδια, θέατρο – σινεμά. Επίσης, είναι σημαντικό να το φέρνετε σε εβδομαδιαία επαφή με τους φίλους του για παιχνίδι. Ο περιορισμένος ελεύθερος χρόνος του παιδιού, θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα στην υπερβολική χρήση του υπολογιστή.

9. Θέστε συνέπειες. Στην περίπτωση που το παιδί σας δεν καταβάλει προσπάθεια να μειώσει τον χρόνο επαφής του με τον υπολογιστή, αναθέστε του δουλειές μέσα στο σπίτι ή αφαιρέστε του άλλα προνόμια που του παρέχετε μέχρι τώρα.

10. Ευαισθητοποιείστε το παιδί σας στις αρνητικές συνέπειες της κατάχρησης του ηλεκτρονικού υπολογιστή για την υγεία του. Χρησιμοποιείστε εικόνες και ενημερωτικό υλικό από έγκυρες πηγές ή παροτρύνετέ το να συζητήσει με πρόσωπα που εμπιστεύεται.

Η αλήθεια είναι πως οι υπολογιστές και πιο συγκεκριμένα το διαδίκτυο γίνονται η πλατεία της πόλης για το παγκόσμιο χωριό του αύριο. Μπορεί, όμως, να είμαστε πλούσιοι σε πληροφορία, αλλά φτωχοί σε χρόνο. Πρέπει να μάθουμε, λοιπόν, πώς να επιλέγουμε μόνο τα καλύτερα και τα πιο χρήσιμα για να τον αφιερώνουμε αποκλειστικά εκεί και βέβαια, το ίδιο να διδάξουμε και στα παιδιά μας!