Υγεία

Καρκίνος Προστάτη: Το πασίγνωστο χάπι που μειώνει κατά 46% τον κίνδυνο

Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης θα ανιχνεύει κακοήθειες στον προστάτη

Νεότερα στοιχεία συσχετίζουν τη λήψη στατινών με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Τα οφέλη συνδέονται με τη μεγαλύτερη διάρκεια θεραπείας και την υψηλή δοσολογία

Σε μία μελέτη υγιών ανδρών οι οποίοι παρακολουθήθηκαν από τους επιστήμονες για ένα διάστημα επτά χρόνων, αποκαλύφθηκε ότι η χρήση στατινών σχετίζεται με χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

Σύμφωνα με τη σχετική δημοσίευση στο Cancer Medicine, ο συσχετισμός αυτός παρατηρήθηκε μόνο όταν οι στατίνες χρησιμοποιούνταν είτε για ένα σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα είτε σε υψηλή δοσολογία και ήταν πιο προφανής στην περίπτωση των επιθετικών καρκινικών όγκων του προστάτη.

Από τους 13.065 άνδρες που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη, οι 2.976 διαγνώσθηκαν με καρκίνο του προστάτη στον επακόλουθο έλεγχο που διήρκησε έως και 22 χρόνια, με τον πρώτο συγγραφέα της μελέτης, Kai Wang από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ να τονίζει ότι απαιτούνται πιο αυστηρά σχεδιασμένες κλινικές δοκιμαστικές μελέτες προκειμένου να επαναληφθεί και να επαληθευθεί το εν λόγω εύρημα.

Το ιστορικό θεραπείας με στατίνες συσχετίστηκε με 15% μείωση στον σχετικό κίνδυνο νόσου στις ομάδες χαμηλού κινδύνου, και κατά 46% του κινδύνου νόσου στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ωστόσο ο συσχετισμός περιορίστηκε στους άνδρες που λάμβαναν στατίνες για τουλάχιστον 11 μήνες ή λάμβαναν καθημερινά υψηλή δόση άνω των 121mg βάσει της δόσης αναφοράς των 20mg σιμβαστατίνης.

Επίσης οι λιπόφιλες στατίνες (ατορβαστατίνη, φλουβαστατίνη, σιμβαστατίνη) φάνηκαν πιο προστατευτικές κατά του καρκίνου του προστάτη συγκριτικά με τις υδρόφιλες, όπως αναφέρουν οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

«Η προστατευτική συσχέτιση της χρήσης στατινών με τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη συμβαδίζει με τα ευρήματα των in vitro μελετών» αναφέρουν οι ερευνητές στη δημοσίευσή τους και εξηγούν το φαινόμενο ως εξής: «μηχανιστικά οι στατίνες μειώνουν την ενδοκυττάρια χοληστερόλη και την χοληστερόλη ορού, επομένως μπορεί να επηρεάζεται η οργανογένεση των κυτταρικών μεμβρανών, η  στεροειδογένεση και ο κυτταρικός πολλαπλασιασμός. Η αναχαίτιση της ανάπτυξης των κυτταρικών σειρών προερχόμενων από τον προστάτη, πράγματι παρατηρήθηκε σε κλινικά σχετικές με τις στατίνες συγκεντρώσεις».

Η έρευνα προσθέτει νέα δεδομένα στα ήδη υπάρχοντα που συνολικά δείχνουν ότι η χρήση στατινών σχετίζεται με έναν χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Ωστόσο τα συνολικά στοιχεία όπως επισημαίνει ο Δρ. Stephen Freedland του Ιατρικού Κέντρου Cedars Sinai, υποδεικνύουν ότι αυτό το όφελος είναι μικρό στη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη. Ο ίδιος επισημαίνει ότι αυτό που πραγματικά έχει σημασία να διερευνηθεί περαιτέρω είναι ποιοι όγκοι είναι πιο ευαίσθητοι στις στατίνες και ποιοι όχι.

Υγεία

Αυτό είναι το πιο επικίνδυνο τρόφιμο για την καρδιά

καρδια,υγεία

Παγκόσμια μελέτη επιστημόνων του Πανεπιστημίου McMaster βρήκε μια σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος και τον υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, χωρίς, όμως, να ισχύει το ίδιο και για το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας και τα πουλερικά.

Όπως αναφέρεται στη σχετική δημοσιευση στο American Journal of Clinical Nutrition, οι πληροφορίες προκύπτουν από τη διατροφή και τα αποτελέσματα υγείας 134.297 ανθρώπων από 21 χώρες των πέντε ηπείρων, τους οποίους παρακολούθησαν οι ερευνητές για δεδομένα σχετικά με την κατανάλωση κρέατος και τις καρδιαγγειακές ασθένειες.

Μετά την παρακολούθηση των συμμετεχόντων για σχεδόν μία δεκαετία, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση περισσότερων από 150 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος την εβδομάδα σχετιζόταν με 46% υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και 51% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με όσους δεν κατανάλωναν καθόλου επεξεργασμένο κρέας.

Ωστόσο, οι ερευνητές βρήκαν ότι η μέτρια κατανάλωση μη επεξεργασμένου κρέατος είχε ουδέτερη επίδραση στην υγεία.

«Τα στοιχεία για τον συσχετισμό ανάμεσα στην πρόσληψη κρέατος και τις καρδιαγγειακές παθήσεις δεν είναι σαφή, γι’αυτό και θελήσαμε να κατανοήσουμε καλύτερα τους συσχετισμούς ανάμεσα στην κατανάλωση μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος, πουλερικών και επεξεργασμένου κρέατος με σοβαρά καρδιαγγειακά περιστατικά και θνησιμότητα», εξηγεί ο Romaina Iqbal, πρώτος συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Aga Khan του Πακιστάν.

«Το σύνολο των διαθέσιμων δεδομένων υποδεικνύει ότι η κατανάλωση μέτριας ποσότητας μη επεξεργασμένου κρέατος ως κομμάτι ενός υγιεινού διατροφικού μοτίβου πιθανότατα δεν είναι επιβλαβής», αναφέρει με τη σειρά του ο Mahshid Dehghan, ερευνητής Ερευνητικού Ινστιτούτου για την Υγεία του Πληθυσμού (PHRI) του Πανεπιστημίου McMaster.

Η μελέτη Prospective Urban Rural Epidemiology (PURE) που ξεκίνησε το 2003 είναι η πρώτη πολυεθνική μελέτη που παρέχει πληροφορίες για τον συσχετισμό ανάμεσα στην κατανάλωση μη επεξεργασμένου και επεξεργασμένου κρέατος και τα αποτελέσματα υγείας ανθρώπων από χώρες χαμηλού, μεσαίου και υψηλού εισοδήματος.

«Η μελέτη PURE εξετάζει ενδελεχώς πιο ευρείς πληθυσμούς και μοτίβα διατροφής, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να παράσχουμε νέα στοιχεία που διαχωρίζουν τις επιδράσεις του επεξεργασμένου και μη κρέατος», προσθέτουν οι επιστήμονες.

Σημειώνεται ότι οι διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων καταγράφηκαν μέσω ερωτηματολογίων για την συχνότητα του φαγητού, ενώ συλλέχθηκαν, επίσης, και δεδομένα συλλέχθηκαν για την θνησιμότητά τους και σοβαρά καρδιαγγειακά περιστατικά. Αυτό επέτρεψε στους ερευνητές να προσδιορίσουν τους συσχετισμούς ανάμεσα στα μοτίβα κατανάλωσης κρέατος και τα καρδιαγγειακά περιστατικά και τη θνησιμότητα.

Οι συγγραφείς πιστεύουν ότι επιπλέον έρευνες μπορεί να βελτιώσουν τις τρέχουσες γνώσεις για τη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση κρέατος και τα αποτελέσματα υγείας, καθώς εν προκειμένω δεν ήταν σαφές το τι έτρωγαν αντί για κρέας οι συμμετέχοντες με χαμηλότερη πρόσληψη κρέατος και αν η ποιότητα αυτών των τροφίμων διέφερε από χώρα σε χώρα.

Τα υποκατάστατα τροφίμων που δεν περιλαμβάνουν κρέας μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην περαιτέρω ερμηνεία των συσχετισμών μεταξύ της κατανάλωσης κρέατος και των αποτελεσμάτων υγείας. Παρόλα αυτά, οι συγγραφείς της μελέτης πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους «υποδεικνύουν ότι ο περιορισμός της πρόσληψης επεξεργασμένου κρέατος θα πρέπει να ενθαρρυνθεί».

Πηγή: ygeiamou.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Βρέθηκε η 29χρονη που είχε εξαφανιστεί

Έπεσε νεκρός κατά τη διάρκεια καυγά σε καφενείο!

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Ύποπτος ο σύζυγος της Καρολάιν!