Υγεία

Ιδρώνετε πολύ; Υπάρχει εξήγηση... κάπου στο παρελθόν

ιδρώτας

Κάθε φορά που αγανακτείτε με το ιδρωμένο πουκάμισό σας ή όταν "τρέχει" ο ιδρώτας - ποτάμι στο πρόσωπό σας, θυμηθείτε να ρίξετε την ευθύνη στη ... μητέρα σας, που σας έντυνε πολύ ζεστά σε μικρή ηλικία.

Αν η ιδιοφυΐα είναι πραγματικά 1% έμπνευση και 99% ιδρώτας, τότε κάποιοι από εμάς, θα πρέπει να είμαστε πολύ πιο έξυπνοι από τους άλλους. Ενώ η εφίδρωση είναι μια φυσιολογική ανθρώπινη λειτουργία, κάποιοι “τυχεροί” φαίνεται να παράγουν υψηλότερες - από το φυσιολογικό - ποσότητες ιδρώτα, ιδιαίτερα κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες.

Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό; Οι επιστήμονες μελέτησαν τους λόγους και κατέληξαν σε ένα απρόβλεπτο συμπέρασμα: Η ποσότητα του ιδρώτα που θα εκλύετε σε ολόκληρη τη ζωή σας, καθορίζεται πριν κλείσετε την ηλικία των 2 ετών!

Παιδί "κρεμμύδι" - Ενήλικας με έντονη εφίδρωση

Είτε ιδρώνετε υπερβολικά, είτε παραμένετε "στεγνοί" τις θερμές μέρες, αυτό προέρχεται από τη βρεφική σας ηλικία. “Αν οι γονείς σας σας έντυναν από μικρό με βαριά ρούχα, τότε υπάρχει μια πιθανότητα να έχετε προδιάθεση στο να ιδρώνετε πολύ”, λέει ο φυσιολόγος Michael Bergeron, PhD, Πρόεδρος της Αθλητικής Νεολαίας Αμερικής. Οι άνδρες κατά κανόνα έχουν την τάση να ιδρώνουν περισσότερο από τις γυναίκες, λέει, αν και αυτό δεν συμβαίνει πάντα.

Στην πραγματικότητα, όμως, στους περισσότερους ανθρώπους το πόσο πολύ ιδρώνουν έχει να κάνει περισσότερο με τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής, επιβεβαιώνουν και οι επιστήμονες. Είναι η εποχή που ενεργοποιούνται για πρώτη φορά οι ιδρωτοποιοί αδένες, υποστηρίζει η καθηγήτρια L.Rittié. Aν δεν ενεργοποιηθούν πλήρως κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πιθανότατα δεν θα ενεργοποιηθούν ποτέ. Με άλλα λόγια, ένα υπερ-ενεργητικό μικρό παιδί που τρέχει στη ζέστη κατά πάσα πιθανότητα θα αναπτύξει μεγαλύτερη ικανότητα εφίδρωσης, από κάποιο που δεν είναι ιδιαίτερα δραστήριο.

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι, γενικά ιδρώνουν περισσότερο, επειδή ο οργανισμός τους καταβάλλει περισσότερη προσπάθεια για τη σωματική άσκηση, π.χ. για να μεταφέρουν ένα βαρύ φορτίο. Επίσης, επειδή οι μύες παράγουν θερμότητα, άνθρωποι με μεγαλύτερη μυϊκή μάζα τείνουν επίσης να ιδρώνουν περισσότερο από ό, τι οι πιο αδύνατοι συνομήλικοί τους.

Υπερβολικός ιδρώτας και ενυδάτωση

«Όσο περισσότερο ιδρώνετε, τόσο περισσότερο χρειάζεται να αναπληρώνετε τα χαμένα υγρά του σώματός σας», υποστηρίζει ο Μ.Bergeron. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, οι περισσότεροι ενήλικες μπορούν άνετα και με ασφάλεια να καταναλώσουν περίπου 1,5 λίτρο νερού ανά ώρα. Αν ιδρώνετε περισσότερο από αυτό, μπορείτε να ζυγίζεστε πριν και μετά από μια προπόνηση για να γνωρίζετε πόσο ποσό νερό πρέπει να καταναλώσετε επιπλέον, πριν και μετά τη γυμναστική σας.

Ο ιδρώτας περιέχει επίσης ηλεκτρολύτες, όπως είναι το νάτριο, συστατικό που το σώμα σας χρειάζεται για τη σωστή του λειτουργία. Οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν αρκετό αλάτι στη διατροφή τους και δεν χρειάζεται να ανησυχούν για αυτό, αλλά αν γυμνάζεστε περισσότερο από μία ώρα ή ιδρώνετε πραγματικά πάρα πολύ ίσως πρέπει να αντικαταστήσετε το νάτριο που χάνετε.
 

Υγεία

Κορωνοϊός: Μεταδίδουν τον ιό οι εμβολιασμένοι;

εμβόλιο κορωνοϊού

Τα ερευνητικά δεδομένα αλλά και τα στοιχεία από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού έχουν επιβεβαιώσει την υψηλή προστασία που εξασφαλίζουν τα εμβόλια έναντι της σοβαρής νόσησης και του κινδύνου θανάτου από COVID-19. Πράγματι, σημειώνουν οι Jennifer Juno και Adam Wheatley, ανώτεροι ερευνητές στο Ινστιτούτο Λοιμώξεων και Ανοσίας Peter Doherty και το Τμήμα Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης αντίστοιχα, τα ποσοστά ανοσίας κυμαίνονται αποδεδειγμένα από 50% (Sinovac) έως 95% (Pfizer/BioNTech).

Ωστόσο, μεγάλο ερωτηματικό παραμένει το πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού SARS-CoV-2 στη μετάδοση του ιού, ιδίως μετά τις περιπτώσεις ανθρώπων που μολύνθηκαν μετά τον πλήρη εμβολιασμό τους. Τα συνεχώς ανανεούμενα επιστημονικά δεδομένα κινούνται σε αισιόδοξο μονοπάτι.

Μικρότερος κίνδυνος μετάδοσης από εμβολιασμένους

Μολονότι μελέτες σε ζώα είχαν από νωρίς επιβεβαιώσει ότι η ανοσοποίηση από τα εμβόλια κατά της COVID-19 μειώνει και τον κίνδυνο μετάδοσης, η αποτελεσματικότητα στους ανθρώπους διαπιστώθηκε μόλις πρόσφατα. Τον Απρίλιο, η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (Public Health England) ανακοίνωσε τα αποτελέσματα μιας μελέτης που συμπεριέλαβε πάνω από 365.000 νοικοκυριά με εμβολιασμένα και ανεμβολίαστα μέλη.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα εμβόλια των Οξφόρδης/Astra Zeneca και Pfizer/BioNTech μείωσαν τις πιθανότητες μετάδοσης του κορωνοϊού κατά 40-60%.

Άλλη μελέτη από το πρωτοπόρο στους εμβολιασμούς Ισραήλ, κατέληξε ότι στα 5.000 κρούσματα κορωνοϊού στον εμβολιασμένο πληθυσμό, το ιικό φορτίο στο ρινικό επίχρισμα ήταν σημαντικά χαμηλότερο από αυτό των ανεμβολίαστων διαγνωσμένων με τον ιό. Υπενθυμίζεται ότι η συγκέντρωση του ιού στη ρινική κοιλότητα είναι ευθέως ανάλογη με τον κίνδυνο μετάδοσης.

Τι αλλάζει και τι παραμένει μετά τον εμβολιασμό

Η μειωμένη διασπορά χάρη στα εμβόλια αναδεικνύεται σε ουσιαστικό όπλο στη μάχη για την ανοσία της αγέλης και την αναχαίτιση της πανδημίας. Παράλληλα, η διακοπή συρροών κρουσμάτων και η μείωση του ιού στην κοινότητα είναι απαραίτητα για τις ομάδες του πληθυσμού που σημείωσαν ασθενή ανοσολογική απόκριση ή δεν μπορούν ακόμα να προστατευτούν από τα εμβόλια όπως ανήλικοι, κάποιοι ηλικιωμένοι και ορισμένοι ασθενείς σε ανοσοκαταστολή.

Ωστόσο, ακόμη και η ανοσία από τον εμβολιασμό δεν είναι δια βίου. Με το ενδιαφέρον στραμμένο στον βραχύβιο χαρακτήρα των εμβολίων, οι επιστήμονες μελετούν την πορεία της ανοσίας σε εμβολιασθέντες κατά της COVID-19 αλλά και κατά πόσο προστατεύονται έναντι των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού, ενίοτε πιο επικίνδυνων και μεταδοτικών. Ενδεικτικά, η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Moderna αναπτύσσει νέα εμβόλια προσαρμοσμένα ειδικά για την αντιμετώπιση των μεταλλάξεων του κορωνοϊού SARS-CoV-2.

Τι πρέπει να έχουμε κατά νου λοιπόν; Με την πανδημία ακόμα να καλπάζει, έναν αξιοσημείωτο αριθμό κρουσμάτων και θανάτων καθημερινά, δεν πρέπει να χαλαρώνουμε και να ξεχνάμε ότι ο ιός βρίσκεται ακόμη ανάμεσά μας. Ούτως ειπείν, μέτρα προστασίας όπως η χρήση μάσκας και κοινωνικές αποστάσεις θα παραμείνουν κομμάτι της καθημερινότητάς μας ακόμη και μετά τον εμβολιασμό, καθώς πολλοί άνθρωποι δεν θα χαίρουν ανοσολογικής προστασίας, φυσικά ή τεχνητά. Όπως επισημαίνουν άλλωστε οι ειδικοί «μικρότερος κίνδυνος μετάδοσης δεν σημαίνει καθόλου μετάδοση».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Εργασιακό νομοσχέδιο: Σήμερα στις 12 η παρουσίαση - BINTEO

Lockdown: Σήμερα οι ανακοινώσεις για μετακινήσεις, απαγόρευση κυκλοφορίας και λιανεμπόριο

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Μέλη σκληρής συμμορίας οι ληστές- βίντεο