Υγεία

Η υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλεί την εμφάνιση του δάγκειου πυρετού

κουνουπι

Η αύξηση της θερμοκρασίας επιμηκύνει το χρονικό παράθυρο πιθανής εξάπλωσης ιογενών νόσων από κουνούπια στην Ευρώπη, επεκτείνοντας επίσης τις γεωγραφικές περιοχές με κίνδυνο για επιδημία δάγκειου πυρετού σε βαθμό που συμπεριλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Ουμέα στη Σουηδία.

Οι Σουηδοί ερευνητές υπολόγισαν τον κίνδυνο για κρούσματα δάγκειου πυρετού στην Ευρώπη βασιζόμενοι σε διάφορες προβλέψεις για την κλιματική αλλαγή. Οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και οι υψηλότερες μέσες θερμοκρασίες που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή έχουν σημαντικές συνέπειες στην αύξηση της ικανότητας των ειδών-φορέων Aedes aegypti και Aedes albopictus για τη μετάδοση του δάγκειου πυρετού. Τα συγκεκριμένα κουνούπια, και ειδικά τα Aedes aegypti, συνδέονται με τις περισσότερες μεγάλες επιδημίες δάγκειου πυρετού.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η αύξηση της θερμοκρασίας αυξάνει τη γεωγραφική εξάπλωση τροπικών και υποτροπικών ιογενών ασθενειών που μεταφέρονται από κουνούπια σε εύκρατες περιοχές, όπως η Ευρώπη. Η συγκεκριμένη μελέτη είναι η πρώτη που εξετάζει το πώς η αύξηση και η διακύμανση των θερμοκρασιών αντιστοιχούν με αυξήσεις στη λεγόμενη «διανυσματική» ικανότητα, δηλαδή την ικανότητα των κουνουπιών να μεταδίδουν την ασθένεια στους ανθρώπους.

Σε γενικές γραμμές, οι υψηλότερες θερμοκρασίες αυξάνουν το ρυθμό αναπαραγωγής και μετάδοσης του ιού, καθώς και το ρυθμό με τον οποίο «τσιμπάνε» τα θηλυκά κουνούπια. Ως αποτέλεσμα, το θερμότερο κλίμα συνολικά επιμηκύνει το εποχικό παράθυρο ευκαιρίας μετάδοσης του δάγκειου πυρετού από τα κουνούπια.

Τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν ότι με την τρέχουσα διανυσματική ικανότητα, είναι πιθανά τα ξεσπάσματα δάγκειου πυρετού το καλοκαίρι σε περιοχές της νότιας Ευρώπης, όπου είναι παρόντα τα κουνούπια Aedes. Η κλιματική αλλαγή στο μέλλον θα εντείνει τη διανυσματική ικανότητα και θα μετατοπίσει τις περιοχές κινδύνου προς το βορρά, σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης.

Ιστορικά, τα συγκεκριμένα κουνούπια ήταν παρόντα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες κατά τη διάρκεια του πρώτου μισού του εικοστού αιώνα. Ο κύριος φορέας του δάγκειου πυρετού, το Aedes aegypti, έχει πρόσφατα παρατηρηθεί στη Ρωσία και τη Γεωργία. Ο δευτερεύων φορέας του δάγκειου πυρετού, το Aedes albopictus, συναντάται σε ένα μεγάλο μέρος της νότιας Ευρώπης αλλά και πιο βόρεια, ως την Ολλανδία.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο δάγκειος πυρετός αποτελεί την πιο ραγδαία εξάπλωση ιογενούς λοίμωξης του κόσμου τα τελευταία 20 χρόνια. Δεδομένου ότι τα κουνούπια που μεταφέρουν τον ιό είναι ενεργά κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα παιδιά είναι από τις πιο ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες στην ασθένεια.

naftemporiki.gr

Υγεία

Έρευνα: Το κοινό κρυολόγημα καταπολεμά την Covid-19, ενεργοποιώντας ιντεφερόνες

κρυολόγημα

Η έκθεση στον ρινοϊό, τη συνηθέστερη αιτία του κοινού κρυολογήματος, μπορεί να προστατεύσει έναντι της λοίμωξης από τον κορωνοϊό που προκαλεί τη νόσο Covid-19, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Γιέηλ, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Έλεν Φόξμαν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό πειραματικής ιατρικής "Journal of Experimental Medicine", βρήκαν ότι ο ιός του κρυολογήματος πυροδοτεί την ενεργοποίηση γονιδίων, τα οποία με τη σειρά τους κινητοποιούν άμεσα τη δράση των ιντερφερονών, μορίων του ανοσοποιητικού συστήματος που μπορούν να «φρενάρουν» την αναπαραγωγή του κορονοϊού SARS-CoV-2 μέσα στους ιστούς των αεραγωγών που έχουν μολυνθεί από τον ρινοϊό.

Η πυροδότηση αυτής της άμυνας στο αρχικό στάδιο της λοίμωξης Covid-19 δημιουργεί υποσχέσεις για την πρόληψη ή και τη θεραπεία της λοίμωξης, σύμφωνα με τη δρα Φόξμαν. Ένας τρόπος γι' αυτό, όπως είπε, είναι η χορήγηση ιντερφερονών, που βρίσκονται ήδη σε μορφή φαρμάκου

Παλαιότερες μελέτες των ίδιων ερευνητών έδειξαν ότι οι ιοί του κοινού κρυολογήματος μπορούν να προστατεύουν από τη γρίπη και, σύμφωνα με τη νέα έρευνα, φαίνεται πως οι ρινοιοί έχουν ανάλογο όφελος και έναντι του νέου κορονοϊού. Όπως έδειξε η νέα έρευνα, τις πρώτες τρεις μέρες μετά την έναρξη της λοίμωξης Covid-19 το ιικό φορτίο στους ιστούς των ανθρωπίνων αεραγωγών που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό, διπλασιάζεται περίπου κάθε έξι ώρες. Όμως η αναπαραγωγή του κορονοϊού επιβραδύνεται δραστικά ή και σταματά τελείως στους ιστούς που έχουν επίσης εκτεθεί στο ρινοϊό.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι στα κατοπινά στάδια της Covid-19 τα υψηλά επίπεδα ιντερφερονών μπορεί να πυροδοτούν την υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος και σχετίζονται με χειρότερη εξέλιξη της νόσου. Όμως, στο αρχικό στάδιο της λοίμωξης οι ιντερφερόνες μπορούν πιθανώς να παρέχουν σημαντικό όφελος.

Πάντως, η θεραπεία με ιντερφερόνη δεν είναι εύκολη, επειδή για να είναι πραγματικά αποτελεσματική, σύμφωνα με τη Φόξμαν, πρέπει να χορηγείται τις πρώτες μέρες μετά τη μόλυνση από τον κορονοϊό, όταν πολλοί άνθρωποι δεν έχουν καθόλου συμπτώματα. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικές μελέτες, που μέχρι στιγμής δείχνουν ότι πράγματι οι ιντερφερόνες έχουν δυνητικό όφελος, αλλά μόνο όταν δεν καθυστερήσει η χορήγηση τους. Θεωρητικά, από την άλλη, η θεραπεία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί προληπτικά σε ανθρώπους υψηλού κινδύνου που έχουν έλθει σε στενή επαφή με διαγνωσμένα κρούσματα Covid-19.

Τα νέα ευρήματα βοηθούν να εξηγηθεί γιατί τις εποχές του χρόνου που τα κρυολογήματα είναι συχνά, οι λοιμώξεις από άλλους ιούς όπως τη γρίπης τείνουν να είναι λιγότερες. Είναι πιθανό ότι, μετά από μια μακρά περίοδο σχεδόν εξαφάνισης της γρίπης και των κρυολογημάτων λόγω των μέτρων προστασίας κατά του κορονοϊού (αποστάσεις, μάσκες κ.α.), οι «παραδοσιακοί» ιοί θα επανακάμψουν δριμύτεροι, σύμφωνα με τους ερευνητές.

 

Διαβάστε επίσης:

Πέθανε και ο τελευταίος κάτοικος του μικρού νησιού...

Αυτός είναι ο 35χρονος Κρητικός που κατηγορείται για βιασμό ανηλίκων

Ηράκλειο: Έχει το κοράκι... κορώνα στο κεφάλι του! (φωτο)