Υγεία

Η συνήθεια που μπορεί να απειλήσει τη στοματική υγεία και να αυξήσει την πίεση

χαμόγελο

Νέα έρευνα, η πρώτη στο είδος της, που έθεσε στο μικροσκόπιο τις επιπτώσεις που έχει η χρήση στοματικού διαλύματος με χλωρεξιδίνη στη στοματική υγεία, έδωσε ενδιαφέροντα ευρήματα. H χλωρεξιδίνη είναι μια ουσία με αντιμικροβιακή δράση που χρησιμοποιείται ευρέως στα διαλύματα στοματικής πλύσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στο Scientific Reports, η παραπάνω δραστική αντιβακτηριακή ουσία φαίνεται να έχει αντίθετα αποτελέσματα για τη στοματική υγιεινή, συμβάλλοντας στον πολλαπλασιασμό βακτηρίων που παράγουν γαλακτικό οξύ και μειώνουν το pH του σάλιου, με συνακόλουθο τον αυξημένο κίνδυνο για την υγεία των δοντιών.

Ένας από τους πρωταρχικούς ρόλους του σάλιου είναι η διατήρηση της ουδετερότητας του pH στο στόμα, καθώς τα επίπεδα οξύτητας επηρεάζονται από φαγητό και το ποτό. Μεγάλη μείωση του pH, μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα δόντια και στον ιστό του βλεννογόνου που τα περιβάλλει.

Για τις ανάγκες της μελέτης, ομάδα από τη Σχολή Υγείας του Πανεπιστημίου του Plymouth με επικεφαλής τον Raul Bescos, χορήγησε στα υποκείμενα της έρευνας για επτά ημέρες ένα στοματικό διάλυμα placebo (ψευδοφάρμακο) και τις επόμενες επτά ένα διάλυμα με τη δραστική ουσία χλωρεξιδίνη.

Στο τέλος κάθε περιόδου ελέγχου, οι ερευνητές μελέτησαν το στοματικό μικροβίωμα των συμμετεχόντων, αναλύοντας την αφθονία και ποικιλότητα των βακτηρίων στο στόμα, ενώ μέτρησαν στο σάλιο τα επίπεδα pH, τον δείκτη ικανότητας εξουδετέρωσης των οξέων στο στόμα, και τη συγκέντρωση γαλακτικού οξέος, γλυκόζης, νιτρικών και νιτρωδών.

Τα αποτελέσματα  έδειξαν πως η χρήση του διαλύματος με χλωρεξιδίνη για επτά ημέρες, οδήγησε σε μεγαλύτερη συγκέντρωση βακτηρίων Firmicutes και Proteobacteria και λιγότερα Bacteroidetes, TM7 και Fusobacteria. Αυτή η αλλαγή στο μικροβιακό περιβάλλον του στόματος συσχετίστηκε με αύξηση της οξύτητας, που παρατηρείται σε συνθήκες χαμηλότερου pΗ στο σάλιο και πιο ισχνής ικανότητας ρύθμισης των οξέων στο στόμα.

Συγκεκριμένα, η έρευνα επιβεβαίωσε παλαιότερα ευρήματα που είχαν αποδείξει ότι η χλωρεξιδίνη διασπά την ικανότητα των στοματικών βακτηρίων να μετατρέπουν τα νιτρικά σε νιτρώδη, ένα βασικό μόριο για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Οι χαμηλότερες συγκεντρώσεις νιτρώδους στο σάλιο και το πλάσμα του αίματος μετά από χρήση στοματικού διαλύματος χλωρεξιδίνης, οδήγησε σε αύξηση της συστολικής αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, όπως είχαν και παλαιότερα διαπιστώσει οι ερευνητές, η θετική επίδραση της άσκησης στη μείωση της αρτηριακής πίεσης ελαττώνεται σημαντικά όταν οι άνθρωποι ξεπλένουν το στόμα τους με αντιβακτηριακό στοματικό διάλυμα αντί για νερό.

Συνολικά, διαπιστώθηκε ότι η χλωρεξιδίνη μειώνει τη μικροβιακή ποικιλότητα στο στόμα, αν και οι ερευνητές επεσήμαναν πως περαιτέρω έρευνα είναι απαραίτητη για να καθοριστεί εάν αυτή η μείωση αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης στοματικής νόσου.

Στο σημερινό συγκείμενο της πανδημίας του Covid 19, με πολλούς οδοντιάτρους να χρησιμοποιούν τη χλωρεξιδίνη στην πρόπλυση πριν οποιαδήποτε επέμβαση, οι συγγραφείς της έρευνας Δρ. Zoe Brookes και Louise Belfield, Λέκτορες στην Οδοντιατρική Σχολή Peninsula του Πανεπιστημίου του Plymouth, τόνισαν πως περισσότερες μελέτες και πληροφορίες χρειάζονται για το πώς δρα με τους ιούς.

 

ygeiamou.gr

Υγεία

Κορωνοϊός: Πώς επηρεάζει η ομάδα αίματός μας τη λοίμωξη;

ομάδα αίματος κορωνοϊός

Οι άνθρωποι με ομάδα αίματος Α+ έχουν αυξημένο κίνδυνο, σε σχέση με τις άλλες ομάδες αίματος, για ανεπάρκεια πνευμόνων και θάνατο λόγω σοβαρής λοίμωξης με κορωνοϊό. Αντίθετα, όσοι έχουν ομάδα Ο είναι προστατευμένοι σε έναν βαθμό, σύμφωνα με μία νέα ευρωπαϊκή μελέτη που επιβεβαιώνει τα αρχικά ευρήματα προηγούμενης κινεζικής έρευνας, αυτήν τη φορά με βάση γενετική ανάλυση ασθενών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τομ Κάρλσεν του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Όσλο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv (δεν έχει υπάρξει ακόμη κανονική επιστημονική δημοσίευση), σύμφωνα με το «Nature», ανέλυσαν το γονιδίωμα περίπου 4.000 ανθρώπων από την Ιταλία και την Ισπανία, από τους οποίους οι 1.980 σε επτά νοσοκομεία αυτών των δύο χωρών είχαν αναπτύξει αναπνευστική ανεπάρκεια λόγω της Covid-19, ενώ οι υπόλοιποι δεν είχαν μολυνθεί από τον κορωνοϊό.

Οι επιστήμονες εντόπισαν δύο γενετικές περιοχές που φαίνεται να κάνουν τους ανθρώπους πιο ευάλωτους στη λοίμωξη. Όσοι έχουν σοβαρή Covid-19 είναι πιθανότερο να έχουν στο DNA τους μία από αυτές τις δύο γενετικές παραλλαγές.

Η μία γενετική παραλλαγή βρίσκεται στην περιοχή του γονιδιώματος που καθορίζει την ομάδα αίματος. Η περαιτέρω ανάλυση βρήκε ότι η ομάδα αίματος Α+ σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής Covid-19, ενώ η ομάδα Ο με μικρότερο.

Η δεύτερη γενετική παραλλαγή βρίσκεται στο χρωμόσωμα 3 και φαίνεται να σχετίζεται, μεταξύ άλλων, με ένα γονίδιο που αλληλεπιδρά με τον μοριακό υποδοχέα των κυττάρων (μετατρεπτικό ένζυμο αγγειοτενσίνης ACE2), που χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 για να διεισδύσει στα ανθρώπινα κύτταρα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ