Skip to main content
ΥΓΕΙΑ

Η πολύωρη μετακίνηση προς τη δουλειά σας κάνει κακό στην ψυχική σας υγεία

Image
μποτιλιαρισμα
 clock 12:06 | 23/04/2024
writer icon newsroom ekriti.gr

Κανείς δε θέλει να παραμένει κολλημένος στην κίνηση, ειδικά όταν αυτό συμβαίνει καθημερινά στη μετακίνησή του προς και από τη δουλειά του. Όσοι βρίσκονται συχνά σε αυτήν την κατάσταση τείνουν να είναι λιγότερο δραστήριοι, υπέρβαροι, πίνουν περισσότερο αλκοόλ και έχουν κακή ποιότητα ύπνου. Το μποτιλιάρισμα αυξάνει επίσης την πίεσή μας.

Μία νέα έρευνα πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 23.000 οδηγούς στη Νότια Κορέα, μία χώρα που έχει τους μεγαλύτερους μέσους χρόνους μετακίνησης και τα υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης, έρχεται να αποδείξει ένα συσχετισμό μεταξύ της πολύωρης καθημερινής μετακίνησης και της κακής ψυχικής υγείας.

Η έρευνα έδειξε πως όσοι βρίσκονται στο τιμόνι πάνω από μία ώρα, έχουν 16% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης από αυτούς που μετακινούνται για λιγότερο από μισή ώρα. Ο μέσος χρόνος μετακίνησης των ερωτηθέντων ήταν 47 λεπτά, που ισοδυναμεί με 4 ώρες μετακίνησης την εβδομάδα για ανθρώπους που εργάζονται πενταήμερο. Το 1/4 του συνόλου ανέφεραν συμπτώματα κατάθλιψης.

Αξίζει να σημειωθεί πως η έρευνα αποδεικνύει μία σύνδεση μεταξύ της μίας ώρας μετακίνησης και της κακής ψυχικής υγείας. Αυτό είναι ιδιαίτερα αισθητό στους ανύπαντρους άντρες χωρίς παιδιά, οι οποίοι εργάζονται περισσότερο από 52 ώρες την εβδομάδα. Στις γυναίκες οι μεγάλοι χρόνοι μετακίνησης σχετίζονται με συμπτώματα κατάθλιψης σε ομάδες χαμηλού εισοδήματος, εργαζόμενες με βάρδιες και σε αυτές που έχουν παιδιά.

Με λιγότερο ελεύθερο χρόνο μέσα στην ημέρα, οι άνθρωποι δεν έχουν τη δυνατότητα να απαλλαγούν από το στρες και να καταπολεμήσουν τη φυσική κούραση μέσω του ύπνου, χόμπι και άλλων δραστηριοτήτων.

Η έρευνα δεν ανέφερε ποιο μέσο μετακίνησης χρησιμοποιούν οι συμμετέχοντες, αλλά μία προηγούμενη μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2018, έδειξε πως αυτοί που κάνουν την αλλαγή από οδήγηση αυτοκινήτου σε ποδήλατο ή περπάτημα, έχουν σημαντικά οφέλη στην ψυχική τους υγεία.

Ο συσχετισμός μεταξύ των ωρών μετακίνησης και των καταθλιπτικών συμπτωμάτων ήταν πιο έντονος σε χαμηλόμισθους εργαζομένους. Ωστόσο, η αλλαγή με την τηλεργασία από το σπίτι, συμβαίνει πιο γρήγορα στους υψηλά αμειβόμενους εργαζομένους. Μειώνοντας το χρόνο μετακίνησης και την απόσταση μέσω άλλων τρόπων μετακίνησης μπορεί να προσφέρει ένα καλύτερο περιβάλλον μεταφοράς στους ανθρώπους και να βελτιώσει την υγεία τους.

 

Διαβάστε επίσης 

Πώς η καθιστική ζωή αλλάζει τους γλουτούς

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis